Litoralul românesc

Prim procurorul de la Babadag, de partea francezului care a distrus situl arheologic de la Slava Cercheză

Yves Grasa a scăpat basma curată pentru că… nu cunoaşte specificul zonei.

Liviu Ticofschi, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag, din judeţul Tulcea, a răspuns adresei în temeiul Legii 544, a Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice, care făcea referire la distrugerea unui complex monahal paleocreştin din Slava Cercheză.

Un articol  de Andreea PAVEL, Mihai Răzvan ROTARU

Procurorul susţine că pe 5 februarie 2007, Institutul de Cercetări Eco – Muzeale Tulcea, a sesizat organele de poliţie din Tulcea, faptul că în localitatea menţionată monumental arheologic a fost distrus de utilaje agricole, în proporţie de 75%, făptuitorii fiind Alexandru Diaconu şi Yves Pierre Grasa. Conform spuselor lui Ticofschi, această sesizare a făcut obiectul dosarului penal nr. 122/P/2007, în care, la data de 15 mai 2007, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, împotriva acestora, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, prevăzute de articolele 217, aliniatul 2, C. pen. şi articolul 55 din Legea nr. 422/2001.

Prim procurorul susţine că s-a adoptat această soluţie din cauză că situl arheologic nu era marcat şi nici semnalizat. Pe de altă parte, procurorul susţine că, în momentul în care le-a fost adus la cunoştinţă faptul că pe locul respectiv se află un sit arheologic, făptuitorii au întrerupt imediat lucrările, odată cu intervenţia lui Costel Haralambie, angajat al ICEM Tulcea.

Ticofschi susţine că, faţă de această situaţie, nu se poate reţine în sarcina celor doi intenţia de distrugere, din cauză că, vezi Doamne, cei doi nu ştiau că în acel loc se află vestigii arheologice. Mai mult, pesemne că soluţia adoptată de Parchet, pare să fi fost comunicată ICEM Tulcea, pe 30 mai 2007.

Retrospectiva evenimentului

În urmă cu doi ani, un cetăţean francez, pe nume Yves Grasa, a intrat cu un buldozer într-un sit arheologic unic, din Slava Rusă şi l-a distrus în proporţie de trei sferturi. Între timp, dosarul penal a lâncezit prin sertarele Poliţiei Tulcea sau ale Parchetului Babadag. Au fost chemaţi să dea declaraţii doar cetăţeanul francez şi primarul comunei (pe care francezul a dat vina) şi apoi s-a aşternut liniştea peste această poveste. Contactat de DEZVĂLUIRI, primarul Ivan Ignat a declarat că nu a ştiut nimic despre intenţia francezului de a săpa în acel perimetru: “Doar nu eram nebun să îl trimit să lucreze în acea zonă. Degeaba încearcă să dea vina pe mine”.  În tot acest timp, francezul Yves Grasa îşi vede liniştit de treabă în zonă, adică lucrează terenuri luate în arendă de la localnicii din mai multe comune, prin intermediul firmei sale Agri France. Prost să fii, noroc să ai, cam aşa se explică faptul că francezul a fost scăpat practic “basma curată” din toată această poveste… N-a ştiut, săracul, că în acel loc e un monument arheologic.

Antecedentele francezului pun la îndoială declaraţia acestuia

 E greu de crezut că francezul Yves Grasa nu cunoştea specificul zonei, date fiind antecedentele acestuia:  în urmă cu trei ani, Grasa a intrat cu plugurile într-o necropolă ce aparţinea cetăţii Ibida. “Eu le spusesem de mai multe ori că acolo este cimitir şi le delimitasem zonele protejate, unde nu aveau voie să intre. Cu toate astea, ei s-au apucat să sape exact acolo, şi încă noaptea! Când am ajuns acolo, era dezastru. Am văzut oase şi capete de morţi peste tot. Au venit şefii mei de la Tulcea, iar francezii au minţit că nu au ştiut că în zonă erau vestigii şi au promis că se cuminţesc. Atunci lucrurile au rămas aşa, iar reprezentanţii firmei nu au suportat consecinţele dezastrului pe care l-au făcut ”, a povestit paznicul sitului arheologic pentru reporterii DEZVĂLUIRI.

Nici Arheologul Dorel Paraschiv de la ICEM Tulcea, şeful şantierului arheologic din zonă, nu se poate încrede în argumentul francezului, acela că nu ştia de prezenţa monumentului arheologic: “Nu înţeleg ce au căutat acolo. Noi le-am spus de mai multe ori că zona e protejată, iar ei lucrau o altă bucată de teren. Nu ştiu de ce au venit exact la monument”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top