Interviu

Pescarii din Somova vor sa scape de sub robia concesionarilor

Ultimul bastion al mafiei pestelui din Delta se sparge

De aproximativ un an de zile, pescarii din zona Somova-Parches, judetul Tulcea, au generat o adevarata razmerita împotriva ultimului concesionar de luciu de apa din zona. Deocamdat, cei mai multi nu au curaj decât sa vorbeasca pe la colturi, de teama represaliilor. O data cu valul acapararilor de lucii de apa declansat în timpul guvernarii PSD, Gheorghe Nastase, zis Gogu, a beneficiat si el de nu mai putin de 40 de kilometri de balta aflata în sectorul dintre localitatile Tulcea si Isaccea. Cu relatii puternice în rândul oamenilor politici cu influenta, Gogu Nastase a reusit sa-si mentina pâna în prezent întreaga concesiune a baltilor, cu toate ca în restul Deltei marii baroni ai luciilor de apa au fost scosi din schema, prin anularea concesiunilor de catre autoritati.

Un articol de Ștefan Doru COPOT
                      Mihai Razvan ROTARU

Dupa ce a concesionat luciul de apa, toti pescarii din zona au ajuns la mâna lui Gogu Nastase, care a stabilit regulile jocului. Ei povestesc ca au fost obligati sa-si constituie cîte o Asociatie Familiala, care a încheiat contracte de prestari servicii cu firma lui Nastase. Pentru a-si întari pozitia, Gogu a înfiintat si o asociatie a pescarilor, unde s-a autoproclamat sef. Pescarii îl acuza pe Nastase ca i-a pacalit, caci acesta le-a cerut buletinele si i-a pus sa semneze fara a le aduce la cunostinta ca doreste sa înfiinteze un astfel de ONG si ca în interiorul organizatiei s-au si facut alegeri. Nemultumirea si indignarea majoritatii pescarilor membri ai asociatiei lui Gogu, a venit din momentul în care acesta le-a impus sa depuna la sediul firmei lui toate documentele financiar contabile ale AF-urilor lor, înclusiv facturierele, chitantierele si chiar si stampilele! Dupa spusele pescarilor, toate aceste documente sunt pastrate de Gogu Nastase în bucataria casei sale, oamenii nestiind nici pâna în momentul de fata ce anume face acesta cu actele lor. Suspiciuni sunt de tot felul, Gogu fiind banuit mai ales ca ar factura în fals diferite cantitati de peste recoltat, fraudând astfel bugetul de stat.

Japca la cântar

Pescarii din asocatia lui Gogu sustin ca în functie de simpatiile acestuia în rândul lor, pestele recoltat este cântarit mai mult sau mai putin corect. De exemplu, pescarii care nu sunt în gratiile acestuia sunt înselati la cântar pe fata, dar din cauza ca de fiecare data în masina cu care acesta se deplaseaza în balta pentru colectarea pestelui se afla un câine lup bine dresat pentru atac, nimeni nu poate comenta absolut nimic, de frica. Uneori, câinele este chiar provocat intentionat de catre stapânul sau sa intimideze pescarii nemultumiti de masura cântarului. De regula, dupa fiecare colectare a pestelui, în urma cântaririi, pescarii primesc un bon în care este notata cantitatea de peste prins si predat asociatiei. În acest context, unul din pescarii asociatiei ne-a declarat ca pentru o cantitate de 260 de kilograme de peste prins si cântarit, a primit un bon pe care era consemnata cantitatea de doar 6 kilograme de peste. Deci scriptic, asociatia lui Gogu putea fi considerata nerentabila, în realitate situatia fiind cu totul alta. Totodata, prin autoproclamarea sa ca sef al asociatiei de pescari, Gogu si-a arogat dreptul de a fixa singur preturile de achizitie pentru prestele recoltat. Desele abuzuri comise impotriva intereselor pescarilor din asociatie au determinat, la un moment dat, luari de pozitie din partea acestora. De regula, toti cei care au crâcnit în vreun fel sau altul au avut de suferit. Multora dintre pescari le-au fost reziliate contractele de asociere în firma, interzicându-li-se în acelasi timp sa mai pescuiasca. În pofida faptului ca pescarii exclusi abuziv din firma si din asociatie au formulat nenumarate contestatii si reclamatii, nici una din autoritatile competente în domeniu nu s-a legat de Gogu.

Instigare la braconaj

Zona Somova-Parches, ca de altfel toata Delta Dunarii, se afla sub jurisdictia Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). În consecinta, responsabilii ARBDD au arbitrat în decursul anului trecut nenumarate „meciuri” dintre pescarii din zona si agentii ecologisti. Multe dintre aceste „meciuri” au ramas însa fara nici un efect legal, în mai toate cazurile situatiile penale fiind musamalizate din fasa, fiind folosite la greu relatiile din sfera corupta a politicului. Aceiasi pescari din Somova au scos la iveala faptul ca în perioadele de prohibitie sau în zonele de rezervatie cu reguli stricte de protectie a faunei piscicole, Gogu Nastase ar trimite fortat pescarii sa recolteze peste. Este cazul unui grup de pescari ce recalma faptul ca au fost fortati sa pescuiasca într-una din zonele strict protejate din rezervatie, denumita Rotundul. Acelasi Gogu, se pare ca le pune la dispozitie sau le vinde pescarilor, scule de pescuit interzise prin lege, cum ar fi plasele  de tip setca monofilament. Cert este ca fara sprijinul de care se bucura acesta în rândul politistilor din Somova si Tulcea, abuzurile comise de acesta nu ar fi scapat nepedepsite.

Gogu a provocat arbitraj cu circ la ARBDD

În încercarea de a manipula opinia publica, Gogu Nastase a organizat la Tulcea, pe 26 noiembrie 2006, o conferinta de presa în care s-a plâns ca reprezenatantii ARBDD si ecologistii ar fi comis abuzuri împotriva pescarilor lui. La acea vreme, presa tulceana a comentat si a citat din declaratiile pescarilor care, montati de Gogu s-au plâns ca sunt terorizati, ca li se însceneaza tot felul de situatii, ca li se distrug sau confisca sculele de pescuit, ca li se revând scule confiscate, si ca agentii ecologisti fac controale sub influenta bauturilor alcoolice. Aceste reclamatii au ajuns si la conducerea A.R.B.D.D, pentru a se lua masuri contra sefului de zona Emil Mahu, considerat de Gogu Nastase „capul rautatilor”. Ancheta interna declansata de  Comisia instituita la nivelul Rezervatiei a chemat la audieri pe cei care l-au acuzat de nereguli pe Mahu. Situatia a luat aici o întorsatura radicala, nici unul din pescarii pseudo-reclamanti nu a recunoscut ca ar fi facut vreo declaratie sau vreo reclamatie împotriva agentilor ecologisti. Toata aceasta forma de presiune la adresa oamenilor care se opun “legii de balta” a lui Gogu Nastase, tradeaza intentiile acestuia de a-si controla si proteja afacerile oneroase din zona Somova-Parches.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top