Comisia Europeană

Muftiul aprinde scânteia unui scandal diplomatic

Ministerul Educatiei, solicitat sa nu echivaleze diplome de teologie islamica obtinute în tarile arabe

O scrisoare trimisa de catre seful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) a inflamat mai multi ambasadori ai tarilor musulmane. Documentul solicita reprezentantilor ministerului sa nu echivaleze diplomele de studii obtinute de tinerii musulmani români care au studiat teologie islamica în tarile arabe: “Prin prezenta, Muftiatul Cultului Musulman din România, prin reprezentantul sau legal Muftiu Iusuf Muurat, va solicita sa nu echivalati diplomele de studii teologice (licee, universitati, etc) ale unor cetateni români care au studiat în tarile arabe. Mentionam ca în aceste tari (Siria, Iordania, Egipt, Sudan, Arabia Saudita, etc) se propaga un islam radical, iar acesti tineri cetateni români sunt îndoctrinati cu dogme radicale ale religiei islamice. Cu respect si consideratie, Seful Cultului Musulman din România”. Solicitarea Muftiului catre MEC poate fi considerata un episod în disputa cu fundatiile islamiste ce îsi desfasoara activitatea în România.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU
                      ANDREEA PAVEL

Ambasadorii vor elabora un punct de vedere comun

La doar o zi dupa ce a fost trimis la MEC, documentul a ajuns la simpatizanti ai fundatiei Taiba, care l-au si postat pe situl oficial al organizatiei. Vizati de aceasta adresa sunt în primul rând reprezentantii unor fundatii religioase, care trimit tineri sa studieze teologie islamica în tarile arabe. Demersul sefului Cultului Musulman a deranjat mai multi ambasadori ai statelor arabe în România. Surse din interiorul Muftiatului sustin ca trei ambasadori au contactat deja Ministerul Afacerilor Externe si au cerut explicatii. În replica, Muftiul Muurat spune ca nu a intentionat sa lezeze pe nimeni prin adresa respectiva, cu atât mai putin sa genereze un scandal diplomatic. Problema ridicata de el este însa foarte serioasa: “Eu nu am intentionat sa atac nici unul dintre statele arabe si nu am vrut sa se înteleaga faptul ca în toate scolile de teologie din aceste state se preda un islamism radical. Exista însa licee si universitati private scapate de sub controlul acestor state; la astfel de institutii de învatamânt m-am referit. Tinerii români care studiaza acolo pot fi indoctrinati în spiritul islamismului radical”. Muftiul Muurat a auzit si el zvonuri despre iritarea unor ambasadori ai tarilor arabe si propune, pentru lamurirea situatiei, organizarea unei mese rotunde la care sa fie invitati reprezentanti ai presei, în care sa fie dezbatut acest subiect. “Veti vedea ca lucrurile sunt mai grave decât par. Va dau acum un singur argument, de ordin tehnic: cum ar putea statul român sa recunoasca diploma de studiu obtinuta de un tânar la o universitate privata din Iordania, când el a fost trimis acolo printr-o bursa a unei fundatii. Cine are controlul asupra programei de invatamânt si activitatilor desfasurate în aceste centre?”, declara Muftiul Muurat.
Am încercat sa contactam mai multe ambasade ale tarilor vizate de adresa Muftiului, dar ne-am lovit de refuzul oficialilor de a comenta acest document, cu o singura exceptie. Reprezentantul Ambasadei Sudanului, Cristiana Vasilescu, ne-a declarat ca ambasadorii tarilor arabe se vor întâlni pentru a elabora un punct de vedere comun cu privire al aceasta chestiune.
Scandalul a ajuns la Ministerul Educatiei

Interviu cu directorul de cabinet al ministrului, Raluca Spaiuc:

Rep: Ati primit solicitarea Muftiului?
Raluca Spaiuc: În februarie am primit solicitarea dumnealui, recent am primit o solicitare de audienta din partea Ambasadei Sudanului.

Rep: Cum se va solutiona?
R.S.: Nu stiu sa va spun, dosarul este în desfasurare si în momentul în care vom avea toate informatiile necesare, domnul ministru va tine audienta.

Rep: Ati primt solicitari de echivalare a diplomelor din partea tinerilor care au studiat în tarile arabe?
R.S.: Parca o solicitare, dar dosarul este în desfasurare, pentru a vedea daca mai sunt si altele si când a fost primita respectiva.

Rep: Care este punctul dumneavoastra de vedere în legatura cu cererea Muftiului?
R.S.: Pot doar sa va spun ca tratam problema asta cu maxima seriozitate, oricum nu îmi sta în putere sa-mi exprim punctul de vedere.

Rep: Noi am aflat ca Muftiul a purtat discutii cu ministrul, chiar daca neoficiale, pe aceasta tema.
R.S.: Da, dar eu nu stiu sa va spun nimic despre asta, pentru ca nu am auzit despre o astfel de întâlnire, nici macar de discutii despre asa ceva.

Rep: Si veti da curs solicitarii Muftiului?
R.S.: Categoric nu pot sa ma pronunt la aceasta întrebare si cred ca nici domnul ministru nu se poate pronunta, pentru ca toata ancheta este în desfasurare, va repet doar ca tratam problema cu foarte mare seriozitate…

Rep: Când aproximati solutionarea acestei chestiuni?
R.S.: Speram ca în maxim o saptamâna sa fie totul solutionat.
Muftiul si fundatiile

Muftiatul Cultului Musulman din România a hotarât, în cadrul unei adunari extraordinare a Consiliului Sinodal (Sura-i Islam) ce a avut loc pe 22 martie, ca fundatiile islamiste ce functioneaza pe teritoriul României trebuie supuse unui control mai riguros. În concluzie, organizatiile religioase sunt obligate sa îsi reînoiasca avizele de functionare, iar lacasele de cult ce le apartin au nevoie de avizul cultului pentru a fi considerate legale. De asemenea, toate tipariturile (carti, reviste, brosuri, calendare religioase) editate de fundatii trebuie sa aiba avizul Muftiatului, iar slujbele religioase pot fi efectuate doar de catre reprezentantii legali ai Cultului Musulman. Chiar daca, oficial, nu au luat atitudine împotriva deciziilor Sinodului, reprezentantii a doua fundatii sunt decisi sa depuna un memoriu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Decizia Sura-i Islam este mai mult un gest simbolic, caci ONG-urile vizate pot desfasura ce actiuni doresc, daca nu încalca legile civile ale statului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top