Ştiri

Polul de dreapta asteapta vacanta

Initiativa P.N.L. de constituire a unui pol de dreapta, care sa reuneasca toate partidele de dreapta de pe scena politica româneasca (mai putin P.D.) pare sa fi ajuns într-un punct  mort. Aceasta masura menita, mai degraba, a izola P.D., decât a produce o alianta redutabila s-a oprit deocamdata, la semnarea unor acte premergatoare, si la niste discutii formale între liderii P.N.L., P.N.T.C.D. si A.P..

Un articol de RÃZVAN PETRE

Dorinta P.N.L. de a cristaliza un pol de dreapta nu este noua. Anterior initiativei liberale, Traian Basescu a reusit sa reuneasca, în timpul campaniei dinaintea referendumului pentru demiterea presedintelui, asa numitul Partid-Prezidential, ai carui componenti ar parea sa fie P.D., P.L.D. si Uniunea Populara a lui Ioan Talpes. Fata de grupul prezidential, care a colaborat eficient pe perioada campaniei, Polul liberalilor nu are, deocamdata, decât un protocol si niste planuri pe termen mediu.

Avem Protocol. Cum procedam?

Sediul central al Partidului National Liberal a fost, saptamâna trecuta, locatia unde presedintii P.N.L., P.N.T.C.D. si A.P. au parafat protocolul de constituire a polului de centru dreapta. Desi reuniunea a lasat impresia unei reuniuni de familie, semnarea actelor s-a facut într-un cadru restrâns, pe lânga cei trei presedinti – Calin Popescu Tariceanu, Emil Constantinescu si Marian Petre Milut – mai participând doar vicepresedintii Max Badin si Zoe Petre, din partea A.P., si Aurelian Pavelescu prim-vicepresedinte al P.N.T.C.D..
Dincolo de momentul cordial, prilejuit de semnarea protocolului, este destul de neclar ce linii de actiune vor urma proaspetii parteneri. Un prim obiectiv ar fi obtinerea a minim 20% din sufragiile electoratului participant la alegerile euro parlamentare din toamna acestui an. Cum se vor coordona cele trei formatiuni în vederea acestui obiectiv este, deocamdata, destul de neclar. Poate si datorita faptului ca partenerii P.N.L se afla înafara Parlamentului, liberalii au amânat discutiile pe tema modalitatilor de actiune comuna pâna în vacanta parlamentara.

Polul constantean – în adormire

Înca dinainte ca liberalii sa avanseze ideea unui pol de centru dreapta, liderii P.N.T.C.D. Constanta s-au pronuntat în favoarea unei colaborari, pe baze doctrinare cu liberalii. Vorbind, într-o conferinta de presa desfasurata în urma cu câteva luni, liderul P.N.T.C.D., Tudorel Chesoi, a afirmat ca, desi P.N.T. nu are grup parlamentar, P.N.L. ar fi trebuit sa caute sprijinul taranistilor înainte de constituirea guvernului Tariceanu II. Astfel, nu este de mirare ca el si-a exprimat multumirea fata de deschiderea manifestata de liderul liberal Gheorghe Dragomir fata de colaborarea cu taranistii. Din partea acestuia, însa, se pare ca taranistii si popularii vor mai avea de asteptat. Prins, se pare, în jocurile politicianiste de la centru, Dragomir întârzie sa invite liderii celorlalte doua partide la discutii. Protocolul semnat la nivel central ramâne în picioare, dar discutiile din teritoriu asteapta vacanta parlamentara. Presedintele organizatiei judetene a P.N.L. Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, a hotarât sa invite liderii locali ai partenerilor de Pol la discutii, dar data si locul nu au fost, deocamdata, stabilite. De asemenea, pentru a se evita frictiunile dintre politicienii ce au plecat din P.N.T. la formarea Actiunii Populare si fostii lor colegi, negocierile dintre liberali si aceste doua partide se vor purta, cel putin în faza initiala, separat.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top