Afaceri Europene

Pentru a masca examenele măsluite, responsabilii ANR creau grupe speciale pentru candidații cu dare de mână

Încă o grupă de marinari șpăgari și-au luat examenul de brevet la ANR 

În urmă cu aproximativ două săptămâni a avut loc încă o sesiune „specială” de examene la Autoritatea Navală Română. Am spus „specială” pentru că cei examinați fac parte din acea categorie de navigatori care și-au dobândit calitatea de ofițeri exclusiv în urma șpăgilor date celor din cadrul ANR care se ocupă cu examinarea. Șpăgile pentru acordarea brevetului de ofițeri mecanici cât și pentru cei de la punte variază în funcție de gradul pentru care aspiră candidații.

 Sumele variază de la caz la caz, de exemplu pentru obținerea brevetului de ofițer 2-3 punte sau mașină prețul șpăgii este de 2.000- 3.000 de euro per candidat. Pentru funcțiile de ofițer 1 punte sau mecanic șpaga este de 5.500 de euro. Pentru funcția de șef mecanic sau comandant șpaga este de aproximativ 7.000-10.000 de euro. Examinarea „piloșilor” se face doar după ce se formează o grupă completă, exact cât să ocupe majoritatea locurilor din sala de examinare aflată în clădirea ANR de la Poarta 1 din Portul Constanța. Condiția aceasta trebuie îndeplinită deoarece supraveghetorii, miluiți consistent, fac ce este necesar pentru ca examinarea sa nu fie înregistrată video sau ca subiectele care se dau candidaților să fie ori rezolvate chiar de către supraveghetori. Examenele dându-se pe calculatoare, răspunsurile testelor se generează automat de către programul aplicației. Așadar, pentru ca domnii candidați să poată obține un punctaj de trecere „cineva” din culise le rezolvă testele. Și uite așa, alte zeci de ofițeri „competenți” părăsesc sala de examinare a ANR cu brevete noi în buzunare. În condițiile unei examinări serioase și corecte, rata de admitere a celor din grupa respectivă ar fi de 0%. Majoritatea acestor candidați au fost admiși și și-au terminat studiile în aceeași manieră: pe șpagă. A nu se uita cazul UMC de acum doi ani de zile când profesori, rectori și studenți au fost reținuți de procurori pentru luare de mită de la studenți. Așa că instituția șpăgii se continuă și după terminarea așa ziselor studii. Pentru a „beneficia” de un asemena blat, se poate aștepta pentru a te include într-o asemenea grupă de retardați, chiar și câte un an de zile. Și asta doar pentru ca secretul blatului să rămână doar între examinatori, oamenii de legătură din ANR și candidați. Această stare de fapt nu este însă una generalizată la ANR. În afara acestor „situații excepționale”, examenele de brevet se susțin normal, nu toți navigatorii fiind dispuși să „sară la cap” pentru a promova în funcție. Rata de promovare a acestor examene se ridică undeva la 75%, cei care ajung să promoveze pe merit fiind astfel satisfăcuți de condițiile de examinare ale ANR. S-a încercat la un moment dat introducerea în grila de examene a unui modul denumit „studiu de caz”, situație care aducea un inconvenient major în procesul de examinare și asta din cauză că examinarea se făcea oral și practic, iar candidații, chiar dacă învățau mai mult asu mai puțin, se aflau tot la cheremul capriciilor examinatorilor din cadrul ANR.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top