Opinii

O firmă suedeză va asfalta gratuit drumurile dintre comunele Saraiu, Vulturu, Horia şi Gârliciu

Cele 243 de hectare de teren extravilan din comuna Saraiu vor fi încet-încet împădurite de localnici, la ideea primarului localităţii, Vasile Bejan. Acesta are de gând să achiziţioneze 10.000 de puieţi pe care să-i împartă în mod egal în Saraiu şi Dulgheru, satul care aparţine de administraţia locală pe care edilul o conduce. Ulterior, puieţii vor fi împărţiţi la numărul de familii şi fiecare gospodar va trebui să planteze copacii care îi revin.

Un articol de Andreea PAVEL

Circa două hectare de pădure vor naşte astfel din mâinile locuitorilor comunei. Vasile Bejan ne-a povestit cum de şapte ani se chinuie să împădurească cele 243 hectare şi mai-mai că ar fi vrut să le dea şi gratis către Romsilva, numai să îmbunătăţească starea deplorabilă în care se află mediul înconjurător: „Mi-aş fi dorit să creez perdele forestiere, despre care cu toţii ştim, cât de utile sunt, mai ales într-o zonă precum cea în care se află comuna mea. Ştiţi ce mi-au răspuns?! Că terenul trebuie să fie într-o stare foarte avansată de degradare şi să nu fie SIT NATURA 2000. Păi, dacă eu vreau să fac perdele forestiere, cu ce încurcă asta proiectul Natura 2000?”. Pe bună dreptate, primarul din Saraiu ne-a mai sesizat o problemă şi anume tăierea copacilor de pe marginea drumului naţional, de către reprezentanţii administraţiei drumurilor: „Ce-au avut cu pomii ăia? Sunt tare curios să văd dacă au act de proprietate pe acei copaci. I-au tăiat pentru ca vitezomanii să nu mai întâmpine obstacole, e aberant! Dar acum, când eu vreau să întrebuinţez ceva pentru starea mediului înconjurător, n-am voie pentru că mă împiedic de fel şi fel de obstacole legislative stupide. Păi, e normal ce facem noi?”.
Pe de altă parte, primarul a reuşit un lucru extraordinar pentru infrastructura zonelor înconjurătoare comunei. Pe Măsura 125 privind asfaltarea drumurilor din extravilan, o firmă suedeză se va angaja într-o lucrare în urma căreia transportul între comunele Vulturu, Horia, Gârliciu şi Saraiu va fi mult simplificat şi igienizat: “Suedezii se vor ocupa şi de execuţia lucrării, şi de cererea de finanţare, şi de plata la prima tranşă. Practic, noi, comunitatea locală, vom beneficia de drumuri extravilane asfaltate, fără să plătim nimic”,  a declarat primarul Vasile Bejan.
Nu în ultimul rând, judeţul Constanţa fiind prins în febra porcină, edilul din comuna Saraiu şi-a luat toate măsurile de precauţie pentru a menţine siguranţa populaţiei în ce priveşte posibilitatea infestării cu virusul AH1N1: “Am angajat o firmă de dezinfecţie în şcoli şi grădiniţe, care va lucra atât sâmbăta, cât şi duminica, iar o dată la două zile un medic vine şi efectuează controale atât copiilor, cât şi cadrelor didactice”, a mai declarat şeful administraţiei locale din comuna Saraiu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top