Fără categorie

„A avea o altă opţiune politică nu presupune a-ţi urî adversarul! Politicienii nu se respectă între ei!”

Interviu cu Nicolae Pescaru, şeful Poliţiei municipiului Mangalia

Nicolae Pescaru este şeful Poliţiei Mangalia de aproape un deceniu şi jumătate. Curios lucru, dacă ne gândim la tensiunile şi schimbările politice din ultima vreme, raportate la numirile politice de la vârfurile deconcentratelor. Şi totuşi, iată, se poate. Culmea, într-un oraş în care gradul infracţionalităţii nu poate fi considerat insignifiant, iar campaniile electorale nu sunt  uitate prea uşor de electorat, din cauza incidentelor petrecute. Spre exemplu, „poliţiştii lui Tusac”, aşa cum au fost numiţi de mangalioţi, care păzeau, lipeau sau dezlipeau afişe prin oraş, în timpul campaniei electorale din iunie 2008.
Mai nou, în urmă cu doar câteva săptămâni, s-a declanşat un alt scandal între primarul Mangaliei, Claudiu Tusac şi fostul edil, Zanfir Iorguş. Cel dintâi i-ar fi cerut şefului Poliţiei să dea jos bannerele cu Traian Băsescu, sub pretextul că ar fi ilegal amplasate. Ceea ce a uitat sau n-a observat primarul este că lângă afişele cu Băsescu, se odihneşte la fel de ilegal şi imaginea lui Mircea Geoană, aspect pe care i l-a sesizat chiar Iorguş, actual deputat.

Tusac a profitat de ocazie pentru a relua seria beştelirilor publice la adresa fostului primar.
Şi iată cum ia naştere un scandal electoral, în febra campaniei. Astfel, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Nicolae Pescaru pentru a afla, pe de-o parte, cum este posibil ca un post ocupat politic (cel puţin la nivelul judeţului Constanţa), să aparţină atâta timp unui singur om şi, pe de altă parte, care este atmosfera în timpul campaniilor electorale într-un oraş în care, după alegerile locale din iunie 2008, tensiunile şi scandalurile politice au devenit o rutină.

Dezvăluiri: Cum aţi rezistat în funcţia de comisar-şef al Poliţiei Mangalia, timp de 12 ani?
Nicolae Pescaru: Sunt de 12 ani şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi am ocupat funcţia prin concurs. Nu am fost numit politic şi nici nu sunt implicat în politică. Singura politică pe care am făcut-o este de a aplica legea. Am fost ajutat în această perioadă de un colectiv de poliţişti pasionaţi şi profesionişti. Probabil că singura reţetă de a rezista este să-ţi faci meseria cu pasiune şi echidistant.          

Dezv: Care sunt obstacolele cu care vă confruntaţi, în calitate de comisar-şef al Poliţiei Mangalia, în timpul campaniilor electorale?

N.P.: Pe timpul acestei campanii electorale nu ne-am confruntat cu probleme deosebite. Singura noastră problemă este aceea că adversarii politici nu se respectă între ei. A avea o altă opţiune politică nu presupune a urî adversarul politic! Democraţia presupune respect pentru opţiunea diferită a celuilalt. Cel puţin aşa înţeleg eu!    

Dezv: Pe ce loc aţi situa Mangalia, din punct de vedere al infracţionalităţii, într-un top al localităţilor din judeţul Constanţa?
N.P.: Dacă aş face această analiză, aş situa Mangalia pe primele locuri în ceea ce priveşte gradul de siguranţă şi nivelul criminalităţii. Este încă mult de lucru, nu mai menţionez faptul că ne lipsesc uneori mijloacele, legea e blândă, iar infractorii scapă prea uşor din penitenciar. Un sondaj efectuat în această vară a arătat că poliţiştii din Mangalia sunt primii din judeţ în care cetăţenii au încredere. Asta spune multe şi e lucrul cel mai important.                                                                                                                                                                                                                                      
Dezv: Care sunt metodele de fraudare a alegerilor?
N.P.: Metodele de fraudare a alegerilor sunt multe şi ingenioase. Nu vreau să le menţionez ca să nu le dau idei celor care au de gând să facă aşa ceva. Vreau doar să-i anunţ pe cei care au astfel de gânduri că suntem pregătiţi să-i prindem şi să luăm măsurile prevăzute de lege. Nu e o ameninţare, e un avertisment!

Dezv: Care sunt măsurile pe care le luaţi pentru a preîntâmpina sau înlătura fraudele electorale?
N.P.: Nici metodele de prindere nu am să le spun. Sigur, vom aplica legea indiferent despre cine este vorba. Oricum, la fiecare secţie de votare, sau lângă, va fi prezent şi un poliţist.         

Dezv: Ce incidente s-au petrecut până acum în timpul campaniei pentru prezidenţiale?
N.P.: În timpul campaniei pentru prezidenţiale nu am înregistrat evenimente. Singurele discuţii au fost cu privire la amplasarea bannerelor, în poziţii cât mai vizibile. Deocamdată politicienii au dat dovadă de bun simţ şi responsabilitate. Mă refer la oamenii politici din Mangalia, nu la toţi politicienii! Să nu fiu înţeles greşit!                                                                                                                                                                         
Dezv: Ce măsuri se impun dacă cetăţenii sunt prinşi că au folosit telefoanele mobile cu cameră foto în cabinele de vot?

N.P.: În general, folosirea telefonului mobil şi a camerei foto se face pentru a demonstra celor care plătesc voturi că au votat cu un anumit candidat. Vom întocmi dosar penal celor care procedează astfel şi este foarte posibil să fie condamnaţi.           

Dezv: Ce mesaj transmiteţi politicienilor care se folosesc de diverse tertipuri pentru a câştiga un vot în plus, în oraşul Mangalia?

N.P.: Mesajul meu pentru politicieni este simplu: Respectaţi legea, respectaţi alegătorii.     

A consemnat Andreea PAVEL           

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top