Fără categorie

Scandalul gropilor de gunoi, stins de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară?

Primarilor li s-a întins o firavă mână de ajutor

Lipsa banilor necesari cofinanţării, lipsa documentaţiei necesare, imposibilitatea transportării gunoiului la un alt spaţiu de depozitare, dezinteresul total al firmelor private şi lipsa acestora la licitaţii, sunt principalele motive din cauza cărora România a fost trecută din nou, de oficialii europeni, pe lista ruşinii. Este vorba de nerespectarea celebrului termen de 16 iulie, dată până la care şefii administraţiilor locale aveau obligaţia de a închide toate gropile de gunoi şi de a demara o campanie de conştientizare a publicului cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor din localităţi. Din păcate, amenzile pe care le-au primit edilii au curs gârlă atât în judeţul Constanţa, cât şi în judeţul Tulcea.

Un articol de Andreea PAVEL

Dat fiind acest context, Consiliul Judeţean Constanţa a încercat să găsească o soluţie în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi, alături de reprezentanţi ai Mediului, să explice primarilor importanţa aderării la ADI. Din nefericire însă, aceştia s-au găsit să-i sfătuiască pe edili cu doar o zi-două înainte de termenul limită de înscriere în Asociaţie. Cu toate acestea, excepţii precum comuna Cumpăna, ajung să confirme regula. Mariana Gâju, primarul localităţii, a reuşit să îndeplinească întocmai prevederile legislative impuse de Uniunea Europeană.

Primari amendaţi nejustificat

Un exemplu bizar în rândul primăriilor ce au primit amenzi ar fi cel al comunei tulcene Beidaud. Constantin Camburi, şeful administraţiei publice locale ne-a declarat că a primit o amendă de 3000 de RON de la Garda de Mediu, deşi paşii legislativi fuseseră urmaţi întocmai: „Am respectat indicaţiile sosite de la nivel central şi am urmat paşii procesului de închidere a celor trei gropi din comuna Beidaud, dar cu toate acestea ne-am trezit cu o amendă de 3000 RON”, a declarat primarul. Administrând una dintre cele mai sărace comune din Tulcea, Constantin Camburi se gândeşte cu groază la costurile pe care le implică respectarea următoarelor indicaţii europene: „Pentru 600 de familii trebuie să cumpăr 600 pubele, asta însemnând 600 milioane ROL. După aceea, suntem nevoiţi să asigurăm drumuri de acces pentru ca maşinile de gunoi să poată colecta deşeurile de la fiecare familie în parte, ceea ce înseamnă încă 700-800 milioane. O altă sumă de bani, nu ştiu exact cât, va fi investită în amenajările necesare acţiunii, la ieşirea din comună”.

Cumpăna, excepţia care confirmă regula

Pe 18 noiembrie, a.c., Consiliul Local Cumpăna a organizat a şaptea conferinţă de presă din seria celor opt, destinate informării publicului cu privire la stadiul în care se află implementarea proiectului „Colectare selectivă a deşeurilor şi construcţia unei staţii de sortare în comuna Cumpăna”. Tema penultimei conferinţe a fost situaţia achiziţiilor publice şi problemele întâmpinate pe parcursul proiectului.
Obiectivul propus se referă la realizarea unui sistem complet, eficient şi durabil de gestionare a deşeurilor în localitate, care va avea ca efecte: protejarea mediului şi creşterea calităţii vieţii, dezvoltarea economică şi turistică, beneficii sociale şi materiale şi, nu în ultimul rând,  conformarea legislativă. Valoarea proiectului ajunge la aproape un milion de euro, iar investiţia şi-a propus următoarele:
Construirea unui număr de 37 de puncte de colectare selectivă în localitate;
Achiziţionarea a 163 de containere de 1,1 metri cubi şi 37 de containere de 0,66 metri cubi. Acestea vor fi identificate pentru fiecare tip de deşeu: sticlă, plastic sau metal, hârtie sau carton, lemn, deşeuri nereciclabile;
Achiziţionarea a două autocompactoare cu capacitatea de 12 metri cubi, respectiv 18 metri cubi;
Construirea şi operaţionalizarea unei staţii de sortare de capacitate mică, care va realiza separarea fracţiilor valorificabile material.
Administraţia publică locală, reprezentată prin primarul Mariana Gâju, preconizează că proiectul va fi finalizat pe 15 martie 2010. De menţionat ar mai fi că în cadrul celei mai recente conferinţe de presă, Mariana Gâju şi reprezentantul firmei care se ocupă de promovarea proiectului au stat de vorbă cu elevii comunei, care au fost însoţiţi de profesorii lor. Acestora li s-a explicat importanţa colectării selective a deşeurilor, după care au răspuns câtorva întrebări de bază în ce priveşte colectarea gunoaielor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top