COMUNICATE

Adversarii primăriţei din Cernavodă scot morţii la înaintare

Supăraţi că nu au reuşit să o dea jos pe Mariana Mircea, Costache & Co. apelează la trucuri murdare

După ce au eşuat în tentativa de a provoca un referendum pentru demiterea Marianei Mircea, adversarii ei au schimbat tactica, recurgând la o serie de reclamaţii, care mai de care mai ridicolă. Săptămâna trecută, aceştia au încercat să provoace un nou scandal, acuzând Primăria condusă de Mariana Mircea că a profanat mai multe morminte, cu ocazia unei lucrări de construcţie în cimitirul local. La o deplasare la faţa locului am constatat că faimoasa „profanare” nu e decât o banală lucrare edilitară pentru construirea unei capele mortuare. Cu ocazia acestei lucrări au fost descoperite oseminte umane vechi de zeci de ani şi aflate (unele dintre ele) sub aleea de acces, oseminte care au fost culese manual şi depuse în osuarul cimitirului.

Un articol de Răzvan PETRE

Întreaga operaţiune s-a desfăşurat cu respectarea legilor Statului şi a regulamentului de funcţionare al cimitirului. Ca dovadă a faptului că s-a făcut mult zgomot pentru nimic, Poliţia din Cernavodă, care iniţial se sesizase cu o grabă suspectă, pare acum să fi lăsat baltă ancheta.

Tot scandalul a pornit de la lucrarea de construcţie a unei capele mortuare în cimitrul oraşului Cernavodă. Cu ocazia acestei operaţiuni au fost descoperite cinci sau şase morminte (nicidecum gropi comune ale deţinuţilor de la canal, cum au afirmat ulterior unele persoane), aparţinând unor persoane neidentificate, îngropate în locul respectiv în urmă cu cel puţin 20 de ani. Aflarea osemintelor a fost întâmplătoare, în zonă nefiind prezente împrejmuiri sau cruci care să indice prezenţa mormintelor, mai ales că cele mai multe dintre ele se aflau sub aleea de acces în cimitir. Sesizată de firma ce executa lucrarea, Primăria Cernavodă a dispus culegerea oaselor şi depunerea lor în osuar, respectiv continuarea lucrărilor la capela mortuară, după ce toate osemintele fuseseră adunate.

Descindere în forţă a Poliţiei cernavodene, la sesizarea lui Costache

Lucrarea la capela mortuară s-a desfăşurat normal, până în momentul în care la faţa locului s-a înfiinţat Ion Costache, personaj local cu o faimă nu tocmai bună, care a reuşit să se evidenţieze cu ocazia acţiunii de strângere de semnături împotriva primarului Mariana Mircea. La puţină vreme după plecarea acestuia, şantierul a fost luat cu asalt de un adevărat comando al Poliţiei Cernavodă, care s-a descins la cimitir, după spusele martorilor, din nu mai puţin de patru maşini. În urma acţiunii, pe căi neoficiale, a fost anunţată deschiderea unui dosar penal. Cu toate acestea, ancheta poliţiştilor s-a terminat rapid, după intervievarea şoferului de pe utilajul care a săpat fundaţia capelei. Deşi au fost anunţaţi că vor fi audiaţi şi ei, ceilalţi muncitori care au asistat la deshumarea osemintelor aşteaptă şi azi ca Poliţia să îi ia la întrebări.

Marea „profanare” – o săpătură de câţiva metri pătraţi

Deplasându-ne la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile, am constatat că lucrarea la capelă nu a afectat decât o parte foarte mică a cimitirului. Aşa cum se poate vedea şi în fotografiile alăturate, muncitorii au înlăturat doar 1,5 – 2 metri de pământ, în spatele fostului zid al cimitirului. Cât despre zona afectată, aceasta seamănă mai degrabă cu o păşune, decât cu un cimitir: Cu excepţia unui loc de veci împrejmuit şi a unei cruci dărâmate, pe care nu se poate citi nimic, toată această parte a cimitirului este o pajişte ierboasă, în care nu se pot distinge nici măcar contururile vreunui mormânt. În plus, după cum ne-au declarat muncitorii care au luat parte la lucrare, majoritatea oaselor nu a fost descoperită dincolo de gardul cimitirului, ci chiar sub aleea pe care intrau maşinile mortuare.

Administratorul cimitirului, victimă colaterală a jocurilor politice

Pentru a verifica dacă săpăturile în zona cimitirului au fost făcute cu respectarea normelor legale, ne-am adresat lui Neculai Guţu, administratorul cimitirului, care ne-a pus la dispoziţie regulamentul de funcţionare. Conform acestui act, orice mormânt care, la şapte ani de la înhumare, nu este împrejmuit şi nu este dovedit a aparţine (prin concesiune) urmaşilor defunctului, este eligibil a fi deshumat şi revine automat în proprietarea Primăriei şi a administraţiei. Această regulă este, de altfel, aplicată în toate cimitirele din România.
Întrucât în zona în care a fost executată capela nu se găseau morminte identificate şi înregistrate, iar cele mai apropiate cruci datau din perioada 1988-1989, nu există nici un dubiu că lucrarea s-a desfăşurat în condiţii legale. În plus, conform celor declarate nouă, independent, de către toate persoanele implicate, operaţiunea de ridicare a osemintelor a fost executată de către angajaţii cimitirului, neputând exista suspiciunea că ele au fost distruse de către utilajele folosite la săparea fundaţiei pentru capelă.
Vizibil afectat de către întorsătura nefastă pe care a luat-o această întâmplare banală, Neculai Guţu ne-a declarat că este întristat de faptul că el şi groparii din subordinea lui au fost prinşi la mijloc în ceea ce este, în fond, o răfuială politică.

Oasele descoperite, puse deoparte în osuar

Deplasarea noastră la cimitrul din Cernavodă s-a terminat cu vizitarea osuarului – locul în care sunt depozitate osemintele deshumate de-a lungul anilor. Aici am găsit oasele scoase cu ocazia săpăturii pentru noua capelă, puse la păstrare în câţiva saci de hârtie. Alături de aceşti saci, acoperind mai bine de jumătate din podeaua osuarului, se afla o grămadă imensă de resturi – oase, fragmente de veşminte şi încălţăminte – moştenire macabră lăsată actualului administrator de pe vremea când de osuar răspundea fostul preot cernavodean Mascas. În această situaţie, este cel puţin ciudat faptul că tocmai fostul preot, fugit între timp din ţară, se implică în acest caz prin intermediul unor scrisori, fiind mai catolic decât papa. Că tot veni vorba de el, trebuie spus faptul că Mascas a fost exclus din preoţie în urma unei reclamaţii depuse de soţia sa la Arhiepiscopie, după ce l-a prins în pat cu o minoră de 16 ani. De altfel, nu este prima situaţie în care Mascas dă lecţii de moralitate, el fiind o voce foarte critică la adresa conducerii Bisericii Ortodoxe Române.  
Revenind la problema osuarului, prin comparaţie cu osemintele deshumate cu ocazia recentelor săpături, resturile adunate de Mascas aduc mai degrabă cu o grămadă de gunoi, căci fragmentele textile şi celelalte resturi nu au ce căuta, în mod normal, într-un osuar. În încercarea de a pune ordine în acest haos, groparii cimitirului au strâns o parte de oase şi le-au depozitat alături de cele recente, în saci de hârtie. În ceea ce priveşte restul rămăşiţelor umane, administratorul ne-a declarat că intenţionează să le selecteze şi să le pună în ordine, în momentul în care va dispune de forţă de lucru şi de sacii necesari pentru depozitare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top