Litoralul românesc

Power Line Communications (PLC) – soluţia împotriva abuzurilor Enel

Enel trebuie oprit sa mai umfle facturile consumatorilor casnici

Miile de cazuri în care consumatorii casnici reclamau faptul că se simţeau sau se simt furaţi la factură de către cei de la Enel Dobrogea, aruncă o lumină nefastă asupra întregii afaceri pe care macaronarii o derulează în România.Cu toate că tehnogia actuală permite ca toţi consumatorii, fie ei casnici sau industriali, să fie taxaţi exact pentru cât consumă, cei de la Enel tergiversează aplicarea acestei soluţii. Power Line Communications (PLC), este acea soluţie tehnică prin care folosind reţelele electrice de alimentare cu energie se poate obţine în mod foarte simplu şi o nemaipomenită cale de transport de date digitale. Astfel, pe lângă Internet, telefonie şi alt fel de date, pot fi gestionate direct de către cei de la Enel şi datele în timp real provenite de la contoarele consumatorilor casnici şi industriali.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

 

 

Astfel, s-ar putea elimina veşnicele certuri sau scandaluri dintre abonaţii Enel cu operatorii din teren ai companiei de electricitate, aici fiind vizaţi şi cei care vin să citească contoarele. Nu de puţine ori, operatorii Enel care sunt trimişi pe teren, ori nu ştiu să citească, contoarele digitale, ori o fac intenţionat, veşnica problemă cu cititul virgulei fiind obiect de scandal între aceştia şi abonaţii casnici (vezi materialul apărut în DEZVĂLUIRI din nr.128 al publicaţiei -„Uite virgula, nu e virgula – metoda digitală de înşelăciune a angajaţilor Enel Dobrogea”).

Istoria unei idei

O dată cu anul 1999, prin decretul Bersani privind privatizarea şi contorizarea digitală,  se liberalizează industria italiană de energie electrică. Aşa-numitul “Decret Bersani”, ce a intrat în vigoare la 1 aprilie 1999 a definit regulile noii pieţe. Producţia, importul, exportul, achiziţia şi vânzarea de energie electrică au fost liberalizate (în limitele obligaţiilor serviciului public). Acesta a fost anul de începere a privatizării Enel şi a cotării la bursă, prin plasarea a aproape patru miliarde de acţiuni (cea mai mare ofertă din Europa şi a doua ca mărime din lume, atât ca valoare, cât şi ca număr de investitori). Pe 2 noiembrie, acţiunile Enel erau listate atât la bursa italiană, cât şi la cea din Statele Unite ale Americii. Enel a devenit un holding, cu noi companii create pentru a desfăşura diferite activităţi, de la telefonie până la gaz. Enel a început un proiect de dezvoltare a unui nou contor digital, pentru a înlocui cele 30 milioane de contoare în funcţiune la momentul respectiv. Rezultatul acestui angajament a fost sistemul de telegestiune automată pentru măsurare integrată, notificarea şi administrarea contractelor de energie electrică, ce foloseşte reţeaua electrică pentru transmiterea datelor. Astfel, prin intermediul acestor contoare digitale Enel putea urmări direct de la sediile filialelor prin calculator, consumul efectiv şi real al fiecărui consumator casnic sau industrial în parte. Din păcate, în România sistemul este “varză”, deoarece italienii nu au investit şi în reţeaua specială de transport date de la abonaţi la centrele de stocare a datelor. Aşa că această omisiune, chiar dacă pare de nebăgat în seamă, are ca scop îngroşarea buzunarelor celor de la Enel prin încărcarea facturilor de energie pentru abonaţi.

Soluţia există din 2005, dar în România s-a aplicat doar experimental

Dezamăgiţi fiind probabil de faptul că prin această metodă tehnologică nu se mai poate fura, italienii de la Enel au lăsat doar la nivel experimental aplicarea acestei soluţii în România. Primii beneficiari ai acestei tehnologii au fost în anul 2005 locuitorii comunei Band (Mureş). Locuitorii au beneficiat de aceste servicii prin intermediul unui proiect pilot Power Line Communications (PLC). „Pentru cetăţenii acestei comune, ziua de astăzi este una deosebit de importantă. Din acest moment, lumea va fi mai aproape de ei, iar toate informaţiile la care aveau acces cu greu altădată, de astăzi sunt la dispoziţia lor doar la un click distanţă. Sunt convins că PLC este o alternativă viabilă pentru mediul rural”, a declarat la acea vreme fostul ministru Zsolt Nagy (a îndeplinit funcţia de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în Guvernul Tăriceanu, în perioada decembrie 2004 – iulie 2007), prezent în localitatea Band cu ocazia ceremoniei de lansare. După cei de la Band a urmat informatizarea comunei Sinpaul, Cluj. Proiectul a avut o durată experimentală de şase  luni. În baza unui studiu de fezabilitate realizat asupra proiectului pilot şi a unui studiu de impact privind oportunitatea adoptării sistemelor PLC, urma să se elaboreze o strategie de implementare la nivel naţional a acestei tehnologii. Din păcate, totul a rămas doar la nivel de proiect, iar la nivel naţional nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos, poate şi datorită implicărilor penale ale ministrului Nagy în scandalul „băieţilor deştepţi” din afacerile cu energie.

Avantajele PLC

Prin sistemul de comunicaţii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicaţii electronice, având ca suport de transmisie a semnalului util reţelele de tensiune electrică de joasă şi medie tensiune. Frecvenţele folosite pentru acest tip de comunicaţii sunt între 3 – 148,5 kHz, pentru aplicaţii de bandă îngustă, şi 1-30 MHz, pentru aplicaţiile de bandă largă. Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este că permite ca aplicaţii multiple să ruleze pe aceeaşi infrastructură, cea electrică, existentă atât în interiorul, cât şi în afara clădirilor. Aplicaţiile PLC sunt cât se poate de variate: citirea automată a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de bandă largă, precum şi potenţiale aplicaţii de automatizare a locuinţei. PLC de nouă generaţie permite şi „triple-play”: servicii de date, voce şi video furnizate integrat sau alte servicii precum: video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming, on-line education, tele-working etc. În luna iulie a anului 2005, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei. În restul Europei, acest proiect a fost aplicat începand cu anul 2000. În prezent sistemul este folosit cu suces în peste 40 de ţări. Primele ţări care şi-au dat seama de eficacitatea acestei soluţii şi care au aplicat-o concentrat au fost Germania, Austria, Spania si Portugalia.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top