Litoralul românesc

O firmă din Turda exploatează ilegal o carieră dintr-o arie protejată situată în Munţii Apuseni

Primarul comunei Ocoliş e de partea celor care distrug mediul, dar aduc bani la buget

Un ONG din Cluj face apel pentru salvarea unei arii protejate din Munţii Trascăului.
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu atrage atenţia asupra faptului că firma Transilvania Impact din Turda exploatează ilegal o carieră de lângă localitatea Ocoliş, judeţul Alba, zonă inclusă în sistemul de protecţie european Natura 2000.
Reprezentanţii ONG-ului susţin că “Cercetările la faţa locului şi informaţiile colectate de la diversele autorităţi competente demonstrează faptul că exploatarea se face cu încălcarea gravă a legislaţiei privind protecţia mediului, autorizarea activităţilor miniere precum şi cu încălcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zonă”.
Primarul Alin Jucan ia apărarea companiei şi spune că la mijloc e o confuzie, căci firma care exploatează se numeşte SC Ancandra Trans şi lucrează legal.
Reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Alba îl contrazic: Nicio firmă nu deţine acord de mediu pentru exploatarea de la Ocoliş!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Cariera de la Ocoliş va afecta grav mediul

Rezervaţia Ocoliş găzduieşte specii importante de faună şi floră (câteva specii rare de lilieci, bufniţa mare, ciocănitoarea neagră, câteva specii de păsări răpitoare ameninţate cu dispariţia, sute de specii din flora spontană a Munţilor Apuseni). Bogăţiile naturale, peisajul şi arhitectura tradiţională a satului fac din zonă o importantă atracţie turistică.
Tot bogăţiile naturale (piatra dealurilor din zonă) au atras mai multe companii miniere, care intenţionează să exploateze materialele de construcţie.

Toate proiectele de exploatare propuse până în prezent au atras opoziţia locuitorilor şi a diverselor ONG-uri de mediu. Reprezentanţii Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu consideră că exploatarea pietrei de la Ocoliş ar afecta grav mediul: “Exploatările masive în carieră presupun defrişări, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalaţii de concasare, ceea ce ar duce la distrugerea muntelui şi a peisajului, la poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi la afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă”.

Ziua exploatează piatra şi noaptea o transportă

Sursa citată afirmă că utilajele companiei Transilvania Impact au început să exploateze cariera Ocoliş, fără a deţine acord de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba şi nici licenţă de exploatare minieră din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Locuitorii zonei nu au fost consultaţi. Mai mult decât atât, exploatarea se face pe terenuri care nu aparţin companiei. Conform relatărilor de la faţa locului, în timpul zilei utilajele companiei excavează piatra, distrug peisajul şi încalcă proprietăţile private ale localnicilor, iar în timpul nopţii zeci de maşini de mare tonaj transportă piatra în afara localităţii.
“Pe această cale tragem un semnal de alarmă cu privire la ilegalităţile grave săvârşite de firma Transilvania Impact şi vom solicita, prin adrese către toate autorităţile competente, sancţionarea companiei şi obligarea ei la repararea prejudiciului deja adus mediului şi comunităţii locale prin aceste activităţi miniere ilegale”, afirmă Ştefania Simion, director executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Primarul îi apără pe cei care distrug mediul

Semnalul de alarma tras de ONG-ul clujean a stârnit un adevărat scandal: Garda de Mediu Alba a anunţat că va începe o anchetă, primarul din Ocoliş, Alin Jucan, a sărit în apărarea Transilvania Impact, iar reprezentanţii firmei spun că… totul este o minciună.
„Firma SC Transilvania Impact SRL nu desfăşoară nicio activitate pe raza judeţului Alba. Acuzaţiile care ni se aduc sunt total nefondate. Nu ştiu de unde s-a iscat povestea şi unde vrea să se ajungă, însă vom afla“, a declarat Mihaela Tulai, manager de dezvoltare al societăţii.
„Eu ştiu că, dacă într-adevăr Transilvania Impact ar derula lucrări în zonă, ar face-o ilegal, însă din câte ştiu eu nu această firmă are activităţi aici, ci SC Ancandra Trans. Confuzia a pornit de la faptul că administratorul firmei Ancandra Trans este acţionar şi la Transilvania Impact. Eu cred că cei care au pornit această acţiune şi acuzaţii o fac spre denigrarea zonei. Ancandra Trans are contract cu 360 de localnici din zonă de la care a concesionat teren şi lucrează legal“, a declarat primarul Alin Jucan. Primarul este deranjat de faptul că această campanie le face rău unor investitori care aduc beneficii la bugetul local.

Nicio firmă nu are autorizaţie de mediu pentru exploatare la Ocoliş

În faţa acestor declaraţii contradictorii, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au solicitat informaţii autorităţii competente, Agenţia de Protecţia Mediului Alba. Şeful compartimentului Autorizări din cadrul APM Alba, Doina Bărbat, ne-a declarat că nicio companie minieră nu deţine autorizare de mediu pentru exploatare la ocoliş. Într-adevăr, SC Ancandra Trans stă mai bine decât Transilvania Impact, în sensul că a solicitat un astfel de aviz, dar procedurile sunt în derulare. Cu alte cuvinte, până la emiterea autorizaţiei de mediu (dacă acest lucru se va întâmpla, căci există şi posibilitatea unui refuz), SC Ancandra Trans nu poate exploata cariera.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top