Litoralul românesc

Localităţile riverane Dunării sunt înghiţite de pământ, pe deputaţi îi doare-n bască

Precedentul Odăile-Buzău trebuie urgent aplicat şi în cazul localităţii Seimeni

Între oraşul Cernavodă şi localitatea Topalu din judeţul Constanţa, pe malul drept al Dunării (spre sensul de vărsare)  se află comuna Seimeni. Comuna are în componenţă trei sate: Seimeni, Seimenii Mici şi Dunărea. Din anul 1998 şi până în 2005, fenomenul alunecărilor de teren a condus la prăbuşirea unei porţiuni din DJ 223, drum judeţean care făcea legatura între Seimeni şi Dunăreni. De atunci şi până în present, situaţia s-a agravat continuu, pe lângă faptul că drumul amintit a fost definitiv închis, acum aproape întreaga localitate a început s-o ia la vale spre Dunăre, pământul pe care se află vatra localităţii continuând să alunece încet şi constant către apele învolburate ale fluviului. Autorităţile competente s-au mulţumit doar să izoleze drumul judeţean DJ 223, închizându-l. În rest absolut nimic!

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

 

Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi localitatea Odăile din judeţul Botoşani, pentru care însă guvernanţii au găsit rapid o soluţie acordând printr-o Hotărâre de Guvern ( HG nr. 170/2010 ) o sumă consistentă din fondul de intervenţie aflat la dispozitia Guvernului şi prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010 pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren. Dacă pentru Odăile unde alunecările au afectat doar un o mică porţiune de drum comunal a fost posibilă sensibilizarea guvernanţilor, aici la Seimeni, unde situaţia este de 10 ori mai gravă, nimeni nu ia nici o măsură. Cert este faptul că pentru Botoşeneni, unde senatorii şi deputaţii au reuşit să mişte ceva pentru ajutorarea celor pe care-I reprezintă, la nivelul colegiilor din judeţul Constanţa, senatorii şi deputaţii constanţeni nu mişcă un deget. Deputatul PNL Mihai Lupu care a fost ales în colegiul din care face parte şi comuna Seimeni, pare că nu este interesat de soarta locuitorilor care l-au votat, mai ales că prin zona respectivă nici nu a mai pus piciorul de când s-a sfârşit campania electorală din 2008.

Seimeni-localitate sinistrată
.
În anul 1998 când a fost sesizat pentru prima oară acest fenomen în Seimeni, un număr de 11 gospodării au luat-o simultan la vale către Dunăre. În prezent fenomenul alunecărilor a afectat un număr de 28 de gospodării. Asta din punct de vedere al raportărilor oficiale. De fapt aproximativ 85% din gospodăriile din localitate sunt afectate de acest fenomen. Majoritatea proprietarilor gospodăriilor din Seimeni “se plâng” de faptul că le-au apărut crăpături în pereţi,  că  se lasă terenul din curte, că nu li se mai închid uşile şi ferestrele, etc. Pe lângă gospodării a fost afectat şi  DJ 223 pe o porţiune de 5km, motiv pentru care a fost declasificat şi deviat pe o ruta ocolitoare, chipurile mai sigură. Intrarea în localitate dinspre nord este de asemenea distrus de alunecări. De asemenea au fost afectate şi 50 ha teren arabil. O bună porţiune din terenurile situate în zona alunecărilor de teren face parte din ROSCI0022 Canaralele Dunare, deci sunt afectate atât flora cât şi fauna, distrugându-se habitatul natural. De asemenea în zonă se află şi un important sit arheologic din perioada neolotică şi acesta fiind supus distrugerii.
Încă din 1998 de când au început să alunece la vale casele din Seimeni,  Primaria localităţii  cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa a procedat la scoaterea din circuitul agricol a 2 hectare de teren într-o zonă sigură. Pentru această suprafaţă s-a făcut PUZ şi s-au lotizat suprafeţe de câte 850 mp care au fost atribuite persoanelor afectate (e vorba de primele 11 familii afectate de primele alunecări de teren). Dintre aceste 11 familii, unele şi-au construit alte noi gospodării în noul cartier, celelalte au părăsit localitatea mutându-se în zona Cernavodă. Tot în acea perioadă au fost alocate şi nişte fonduri prin Prefectura Constanţa, dar şi prin Direcţia Muncii Constanţa. Persoanele afectate au primit o cantitate limitată de materiale de construcţii, însă acest ajutor a fost insuficient pentru refacerea gospodăriilor. Majoritatea persoanelor din zonele afectate au venituri foarte reduse şi nu îşi pot reface locuinţele cu forţe proprii. Tot în 1998, Consiliul Judeţean Constanţa a întocmit proiectele PAC (pentru obţinerea autorizaţiilor de construire). De atunci şi până în prezent nu s-a mai întâmplat nimic în favoarea familiilor sinistrate, doar Primaria Seimeni din toată sărăcia ei a mai “cârpit” drumul de acces în comună distrus de alunecări, cu fonduri şi forţe proprii.

Proiectele de salvare abandonate din cauza bugetului ridicol de mic

Reprezentanţii primăriei Seimeni confirmă faptul că s-au depus eforturi mari pentru remedierea situaţiei dar singura sursă ce ar fi putut contribui la aplicarea unui plan de salvare a localităţii a fost efectiv anihilată. Bugetul alocat anul acesta comunei Seimeni este ridicol de mic! Primarul localităţii Lucian Blaj a dorit să demareze efectuarea unui studiu de fezabilitate conform Programului privind amenajarea malurilor şi versanţilor, în baza prevederilor Măsurii nr.125 din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din fonduri de mediu a proiectelor care vizează construcţiile de apărare împotriva acţiunii distructive a apei. Scopul programului îl constituie asigurarea dezvoltării durabile prin conservarea biodiversităţii, diminuarea intensităţii proceselor de degradare şi protejarea malurilor şi versanţilor împotriva acţiunii de erodare provocate de ape. Din păcate iniţiativa primarului Blaj s-a spulberat după ce a văzut cifrele bugetului pe anul acesta, în contextul în care Primăria abia va avea bani pentru salarii, maxim până în luna septembrie a.c. Deci în situaţia în care un studiu care ar viza rezolvarea situaţiei critice din Seimeni ar costa cam 30.000 euro, bani de care bugetul primăriei nu se poate dispensa, remedierea situaţiei actuale devine o utopie.

Aplicarea precedentului Odăile-Buzău strict necesară şi la Seimeni

La începutul lunii martie 2010, Camera Deputaţilor şi Senatul Românei, sensibilizate de abordările şi interpelările parlamentarilor de Buzău şi uite aşa a apărut Hotărârea de Guvern nr. 170/2010 prin care s-au alocat 2.000 mii  lei din fondul de intervenţie aflat la la dispoziţia Guvernului, fond prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010 pentru înlăturarea efectelor alunecării de teren produse asupra unui drum comunal din localitatea Odăile din judeţul Buzău. Astfel, în temeiul art. 108 din Constituţia României şi al art. 30 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul Romaniei  a adoptat hotărârea nr.170/2010 prin care la:
– „Art.1.- Se aprobă alocarea sumei de 2.000 mii lei din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, bugetului local al comunei Odăile, judeţul Buzău, pentru înlăturarea efectelor alunecării de teren produse asupra drumului comunal DC 84, în vederea refacerii acestuia.
Art. 2. – Ordonatorul principal de credite raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumei alocate conform prevederilor art. 1.
Art. 3. – Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa introducă modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat pe anul 2010.”
Dacă pentru Odăile s-a putut, nu vedem de ce pentru Seimeni care se află într-o situaţie mult mai gravă nu se poate face nimic. O explicaţie ar exista! Pentru Buzoieni s-au „bătut” deputaţi de categoria lui Ion Vasile (PSD), deputat care ştie ce sunt vizitele în teritoriu şi după ce au trecut alegerile, pe când la Seimeni, deputaţii de tepa lui Mihai Lupu (PNL) trec odată la patru ani, în campaniile electorale. Surse din primăria Seimeni susţin că la ultima trecere prin comună deputatul Lupu a luat la cunoştinţă de situaţia prezentată mai sus, dar nu a luat nici o atitudine.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top