Fără categorie

„Nu există vreun partid cu un ADN propriu. Astăzi toate sunt corcite unele cu altele, într-un ocean politic mizerabil”

Interviu cu Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea:

Ştefan Ilie are 34 de ani şi candidează, din partea PDL, pentru al treilea mandat la funcţia de primar al comunei tulcene Luncaviţa. Acesta se declară onorat că i s-a dat posibilitatea să administreze localitatea natală şi pe care o iubeşte „cu toată fiinţa lui”. ”Poate aceste cuvinte par pompoase, sau clişee, însă ele exprimă ceea ce simt cu adevărat. În timpul liceului sau în timpul facultăţii eram poreclit „Luncaviţa”, pentru felul, câteodată exagerat, în care îmi promovam comuna”, a declarat Ştefan Ilie. Astăzi, primarul are  posibilitatea să transforme în fapte cuvintele dedicate comunei, prin funcţia pe care o exercită. Doar că, din păcate, primarului i-a ajuns cuţitul la os în ce priveşte implicarea politicului în zona administrativă şi felul în care primarii sunt trataţi în România de către liderii politici de la centru, mai ales înaintea campaniilor electorale. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au realizat un interviu cu primarul Ştefan Ilie, în care acesta a făcut publice mai multe aspecte din interiorul relaţiei primar-partid, sau primar-politică.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

DEZVĂLUIRI: Cum aţi intrat în politică?
Ştefan Ilie: Deşi la douăzeci şi şase de ani am devenit primar, ca membru al Partidului Umanist Român, peste numai un an am fost demis, împreună cu profesorul Ionaş Popescu (preşedintele PUR Tulcea), de conducerea de la centru, deoarece „nu am respectat” politica trasată de Dan Voiculescu, structurată simplu: PUR + PSD. Chiar Eugen Durbacă, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi (responsabil PUR şi de Tulcea), a venit personal pentru a înainta ordinul în care eram înlăturat de la conducerea judeţeană. Am fost independent până în septembrie 2007, când am intrat în Partidul Democrat, care se afla în acea perioadă în opoziţie. Pe listele acestuia am câştigat în anul 2008 al doilea mandat şi de atunci sunt în continuare membru democrat liberal.

DZV: Primarii care provin din partide aflate în opoziţie sunt trataţi altfel decât primarii care provin din partidele aflate la putere?
Ş.I.: Nu are rost să vorbesc despre modul cum am fost tratat ca primar aflat în opoziţie, sau ca primar aflat la putere. Pot spune doar atât: la fel! Acesta a fost „norocul” meu, să fiu mai vocal decât alţii şi să primesc în schimb ignoranţa sau răzbunarea celor cu mai mare putere de decizie.

DZV: Ce vă determină să mai candidaţi pentru încă un mandat de primar?
Ş.I.: Pe 10 iunie 2012 voi candida din nou, deoarece simt că nu am putut realiza decât puţin faţă de cât mi-am promis, sau faţă de cât am promis cetăţenilor comunei Luncaviţa. Deşi ştiu că am contribuit la dezvoltarea în bine a comunei, totuşi nu sunt încă mulţumit de alte foarte multe lucruri pe care nu am putut să le fac. Pentru acestea şi pentru a avea o comună cu adevărat europeană, voi candida din nou. Rămâne ca şi cetăţenii să dorească ca tot eu să duc mai departe destinele administraţiei locale.

DZV: De la ce partid veţi candida în iunie?
Ş.I.: Ultimele luni care au trecut au reprezentat pentru mine perioade de reflecţie şi meditaţie asupra viitorului meu politic. Am analizat şi am cumpănit fiecare discuţie, propunere, sau ofertă pe care am primit-o de la absolut toate partidele, sau alianţele politice. Am urmărit cu atenţie evoluţia politicii româneşti la nivel central, am discutat cu cetăţeni din toate mediile sociale şi am ajuns la o concluzie cu adevărat dezolantă: primarii sunt priviţi şi consideraţi drept marionete, simple piese de schimb într-o politică perfidă şi pur românească, fără corespondent în statele civilizate ale Europei! Faptul că toate partidele duc o luptă până la sânge pentru a atrage cât mai mulţi primari, precum şi traseismul nostru, al edililor de comune, oraşe sau municipii, al parlamentarilor şi al „greilor” de la centru, nu arată decât că suntem priviţi ca o masă reală de manevră!
Această hidoasă politică a dus la inexistenţa în momentul de faţă a realelor programe sau platforme specifice concepţiilor liberale, sociale, de centru, etc. Astăzi nu mai există partid cu un ADN propriu, astăzi toate sunt corcite unele cu altele, într-un ocean politic mizerabil. Din această cauză cetăţeanul este scârbit să se mai ducă la vot, este dezamăgit de tot ce are legătură cu puterea, este derutat de rezultatele celor pe care el mai mult sau mai puţin i-a susţinut până acum. Poate sunt încă necopt să înţeleg „arta” politicii româneşti şi, deşi nu voi trezi la mulţi decât un zâmbet perfid în colţul gurii, declar public că eu nu mai accept să fiu o simplă masă de manevră! Nu mai vreau să fiu o marionetă la mâna unui partid sau altul! Nu mai pot fi o simplă piesă, momită de concepţii şi demagogii diverse! Vreau să fiu un primar în care cetăţeanul sau omul politic să nu mai vadă un traseist, pentru că vreau să nu mă mai murdăresc!
În concluzie rămân membru al Partidului Democrat Liberal până acesta mă va da afară, sau nu va mai exista. Voi candida tot din partea PDL chiar dacă acest crez al meu, că trebuie să fiu nemanevrabil de alţii, mă va penaliza! Consider că este timpul ca toate partidele politice să se oprească în a mai recruta primari sau politicieni din alte partide! Sunt convins că atunci când mai mulţi ca mine vor face la fel, lupta politică se va mai curăţa de mizerie. Ai reuşit să devii consilier, primar sau parlamentar de pe listele unui partid? Rămâi acolo! Nu deveni dintr-o dată independent, sau nu trece la alt partid, deoarece nu mai reprezinţi ceea ce eşti! E mult mai onorant când schimbi barca să-ţi dai şi demisia din funcţia la care acea ambarcaţiune te-a adus!

DZV: Ce sfat aveţi pentru colegii dumneavostră primari?
Ş.I.: Invit toţi primarii să fie mai fermi! Să arate şefilor politicieni că nu mai pot fi manevraţi! Că nu mai pot fi atraşi cu promisiuni, aşa cum sunt animalele momite de dulciurile din mâna dresorilor! Rămâneţi stimaţi colegi la partidele pe care le-aţi reprezentat atunci când aţi obţinut funcţia! De abia atunci când ne vor considera pietre de hotar, şefii tuturor partidelor ne vor respecta cu adevărat, iar cetăţeanul ne va privi mai decent!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top