Fără categorie

New Delhi (India), noua capitală a modei în domeniul accesoriilor feminine

Sfârşitul lui aprilie a adus prima ediţie a târgului „La vie en rose”, organizat de Asociaţia Noul Val în Constanţa

În perioada 24-25 aprilie, în faţa Teatrului de Operă şi balet Oleg Danovski din Constanţa s-a desfăşurat prima ediţie a târgului de artizanat “La vie en rose”, organizat de asociaţia Noul Val. Au fost prezenţi peste 43 de participanţi din ţară (artişti plastici, scriitori, studenţi ai facultăţilor de arte şi reprezentaţi ai mai multor magazine de artizanat din ţară. Târgul  “La vie en rose” este un eveniment anual dedicat în exclusivitate obiectelor de artizanat naţional, dar şi străin, cu scopul de a promova arta şi valorile creaţiilor plastice autentice. În cadrul acestui târg, a atras atenţia un stand cu produse de artizanat originare din India, mai precis din New Delhi, oraş denumit şi  “capitala modei indiene”. Obiectele expuse, foarte variate ca stil, material şi prezentare, dar toate păstrându-şi stilul clasic al artei indiene ofereau opţiuni pentru toate gusturile, de la stilul hippy, rock& new wave, la clasicele bijuterii şi accesorii potrivite pentru costume şi ţinute de seară.

Un articol de Andreea PAVEL

De toate pentru toţi

Standul artizanilor indieni a oferit  printre multe altele şi brăţări (kangaan sau chudi) din metal alb sau sticlă tradiţională  cu diferite modele şi aplicaţii; centuri, catarame, lanţuri ornamentale din aliaj de zinc, alamă şi cupru, brăţări cu jhumka (decoraţiune în formă de clopoţel/ciucure), cercei tradiţionali din lakh pictaţi în culori vii – de diferite forme şi mărimi, decoraţiuni cu pietre semipreţioase şi seturi formate din coliere si cercei confecţionate din lakh, metal alb şi pietre semipreţioase. Pe lângă bijuterii şi accesorii au fost prezentate cămăşi (kurta) şi şaluri cu broderie manuală; fuste tradiţionale din Rajasthan, brodate şi îmbogăţite cu mărgele sau strasuri denumite Bandhej; genţi şi poşete tradiţionale din Rajasthan cu aplicaţii de paiete şi mărgele; păpuşi decorative din material textil şi lemn; decoraţiuni pentru casă realizate din lemn, ţesături, oglindă, os, mărgele de diferite culori. În curând, aceste produse de artizanat produse în India vor fi găsite şi în rafturile magazinului „Revaaz” care va fi inaugurat în luna iunie la Constanţa.

Spiritul Indiei: arta înainte de toate

Artişti artizani indieni îşi transmit meseria de sute de generaţii din tată în fiu. Portul tradiţional se regăseşte într-o multitudine de culori cu semnificaţii precise în funcţie de rangul social şi spiritual.  Ţesăturile din care se realizează îmbrăcămintea sunt lucrate în manufacturi folosindu-se o tehnnologie tradiţională de prelucrare a renumitei mătase naturale indiene. O mare parte dintre textilele indiene este vopsită în culori naturale, extrase după reţete secrete foarte vechi. Fiecare zonă geografică a Indiei are culturi şi tradiţii diferite, semnificaţii religioase şi obiceiuri, care reprezintă emblema fiecărei regiuni. Tehnologia şi viaţa socială modernă nu au influenţat artizanii populari, aceştia respectând în continuare secretul meşteşugurilor. Broderiile, adevărate opere de artă, sunt realizate manual fără a urma un şablon, de aceea fiecare obiect în parte este unicat. Îmbogăţite cu paiete, strasuri, margele, pietre semipreţioase şi chiar cu fir de aur sau argint, aceste produse de artizanat dau o linie inconfundabilă tradiţiei hindi.

Ritualuri şi bijuterii

Spre deosebire de Occident, în India brăţările nu reprezintă numai un accesoriu la modă, tradiţia de a purta aceste podoabe datând din timpuri străvechi. Brăţările indiene sunt realizate fără închidere, dintr-o varietate de materiale precum sticla, lutul, kundan (metal galben foarte asemănător cu aurul), os, sidef sau pietre semipreţioase. În India, brăţările sunt purtate într-un stil minimal, fiecare culoare sau metal având diferite semnificaţii. Astfel, femeia indiană poartă aceste podoabe în semn de bunăstare şi frumuseţe, dar şi pentru a evidenţia poziţia ei socială. Datorită numeroaselor categorii şi culori cu anumită semnificaţie, acestea îşi potrivesc pentru fiecare ţinută câte un set de brăţări. Anumite tipuri şi culori ale acestor accesorii pot semnifica dacă femeia care le poartă este căsătorită, văduvă sau celibatară. La nunţile cu specific indian, mireasa primeşte în dar brăţări albe şi roşii, albul însemnând un nou început, iar roşul energie. De asemenea, în ziua nunţii mireasa îşi alege cele mai înguste brăţări din sticlă pe care  trebuie să le introducă pe mână cu grijă fără a le sparge, fiind ajutată de surori şi prietene care aduc uleiuri parfumate pentru a adera pe piele. Dacă mireasa va sparge brăţările în timpul acestui ritual este un semn că soţul ei se va îmbolnăvi.  De asemenea, culorile brăţărilor au diferite semnificaţii, roşu(energie), albastru (inteligenţă), violet (independenţă),  verde (noroc în căsnicie), galben (fericire), orange (success), argintiu (putere), auriu (avere).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top