Litoralul românesc

„Muftiul ne-a minţit şi nu a mişcat un deget pentru noi”

muftiu iusuf murat

Familia fetei din Valu lui Traian, decedată în Spitalul Fundeni îl acuză pe şeful Cultului Musulman. muftiu iusuf murat

Familia fetei din Valu lui Traian, decedată la Spitalul Fundeni din Bucureşti în ziua de Cărciun îl acuză pe şeful Cultului Musulman, Iusuf Muurat, de indiferenţă şi neimplicare în problema lor. “Deşi era o situaţie gravă,care privea religia musulmană şi tradiţiile noastre, Muftiul nu a vrut să ne ajute. Ne-a minţit că ne ajută, dar nu a făcut-o. Mai mult ne-au ajutat creştinii. Singura lui problemă era să nu se facă tam-tam în presă”, a declarat pentru ziarul DEZVĂLUIRI Mustafa Esan, văr primar cu tânăra decedată.
Cazul tinerei de 25 de ani, Elfidan Borali, decedată la Spitalul Fundeni în ziua de Crăciun, în urma unei complicaţii cardiace, survenite la scurt timp după ce a născut o fetiţă, a ţinut prima pagină a ziarelor. Din cauza birocraţiei din sistemul sanitar, familia a fost în imposibilitatea de a lua trupul tinerei din morga spitalului, pentru a-l îngropa în 24 de ore de la deces, aşa cum prevede religia musulmană. Mai mult decât atât, rudele lui Elfidan au fost jignite şi ironizate pentru că sunt credincioşi musulmani, de către un angajat de la morga spitalului.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Filmul evenimentelor

– 25 decembrie, ora 3, Elfidan Borali decedează la Spitalul Fundeni din Bucureşti.
– 25 decembrie, ora 8.30, familia îl sună pe medicul Iosifescu. Deşi era liber, acesta vine la spital, dar nu îi poate ajuta, căci trebuie vorbit cu cineva de la morgă.

– 25 decembrie, în jurul prânzului, familia îl găseşte pe un anume Dorel, angajat la morgă şi îl roagă se le dea trupul tinerei. Dorel îi jigneşte şi face afirmaţii discriminatorii cu privire la religia musulmană.
– 25 decembrie, după amiază, familia îi telefonează Muftiului Iusuf Muurat pentru a-i cere sprijinul într-o chestiune care ţinea de tradiţiile musulmane dar şi de autorităţile statului român. Şeful cultului le promite ajutorul, dar apoi nu mai răspunde la telefon.
– 26 decembrie, pe la ora 12, familia decedatei obţine de la un jurnalist numărul de telefon al Ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, şi îl sună.
– 26 decembrie, ora 13, rudele sunt primite în audienţă la Ministerul Sănătăţii de către ministru şi subsecretarul de stat Raed Arafat. Ministrul Bazac telefonează mai multor persoane, printre care managerului spitalului. Acesta din urmă dă vina pe sistem şi pe Primăria Sectorului 2.
– 26 decembrie ora 14, rudele familiei se întorc la morga spitalului, unde un angajat sparge lacătul de la morgă, de unde ia corpul tinerei şi documentele necesare înhumării.
– 26 decembrie, ora 16, familia obţine certificatul de deces de la Primăria Sectorului 2.
– 26 decembrie, ora 17, când erau deja pe drum spre Valu lui Traian cu corpul fetei, Muftiul a sunat-o pe una dintre rude şi i-a spus că a aranjat lucurile şi că problema se va rezolva într-o zi-două.

“Nu suntem terorişti!”

Vărul decedatei, Mustafa Esan este contrariat de tot scandalul care a fost creat în jurul acestei poveşti, dar şi de lipsa de reacţie a unora dintre cei implicaţi.
Reacţia angajatului morgii “Dorel” (despre care managerul spitalului nici nu ştia că există) a transformat tot incidentul într-unul religios. “Ne-a deranjat foarte tare faptul că acel angajat, Dorel, ne-a vorbit urât şi ne-a jignit religia. Noi suntem cetăţeni români de etnie tătară şi vrem să ne bucurăm de aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni ai României. De asemenea, suntem contrariaţi de comentariile care apărut pe siteurile unor ziare din România, unde noi suntem comparaţi cu fundamentaliştii şi teroriştii. Noi suntem oameni paşnici, cu activităţi ca ale celorlalţi concetăţeni. Să fim comparaţi cu islamiştii radicali este o gravă confuzie”.
În schimb, Esan îl laudă pe Ministrul Sănătăţii şi pe subsecretarul de stat, pe care i-a găsit la birou, deşi era a doua zi de Crăciun: “Cei doi oficiali au fost foarte prompţi şi ne-au ajtat foarte mult. Domnul ministru a pus imediat mâna pe telefon şi a dat ordin să ni se rezolve problema. Chiar şi dânsul a fost uimit când a aflat că în zilele libere serviciul de morga al spitalelor este întrerupt în toată ţara. Eu consider că aceasta este o greşeală a sistemului sanitar”.
Esan are cuvinte de laudă şi pentru angajaţii Primăriei Sectorului 2, care au înţeles că e vorba de o situaţie mai specială şi au stat două ore peste program, pentru a le elibera certificatul de deces. Aceeaşi înţelegere a găsit-o familia tinerei şi la primarul localităţii Valu lui Traian, Florin Mitroi, care le-a acordat tot sprijinul.

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Muftiul nu mai răspundea la telefon

Esan este însă foarte nemulţumit de atitudinea şefului Cultului Musulman din România: “Într-o astfel de situaţie, el ar fi trebuit să ne sprijine, dar nu a ridicat un deget. Ba ne-a mai şi minţit că ne ajută, iar apoi nu mai răspundea la telefon. Ne-a sunat după 24 de ore, să ne spună că problema se rezolvă, dar trebuie să mai aşteptăm o zi-două! Asta era încă o minciună, el nici nu ştia că în acel moment noi eram deja în drum spre casă”.
Esan povesteşte că a mers la Muftiat, pe 30 decembrie, să îi ceară socoteală Muftiului. Conform vărului decedatei, nici măcar atunci Muftiul nu a avut o atitudine potrivită pentru calitatea lui de şef al cultului: “Răspundea la mişto, se prefăcea că vorbeşte la telefon, numai să nu discute cu noi. Singura lui problemă era să nu facem tam-tam în presă. Că el făcuse deja declaraţii mincinoase şi îi era teamă să nu se afle adevărul”. În consecinţă, familia tinerei din Valu lui Traian a depus la Comisia de Disciplină a Muftiatului o sesizare cu privire la comportamentul Mufiului.

Iusuf Muurat deghizat în salvator

Redăm mai jos declaraţiile oferite presei de şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat. Familia tinerei decedate la Spitalul Fundeni consideră că ele nu au nicio legătură cu realitatea.
“Am discutat atât cu cei din conducerea Spitalului Fundeni, cât şi cu înalţi demnitari din Ministerul Sănătăţii, pentru rezolvarea acestui caz. A fost clar o problemă de administraţie, enoriaşii s-au plâns şi de faptul că le-a fost luată în derâdere religia, dar acest incident s-a terminat cu bine până la urmă. Acestea sunt tradiţiile musulmane, aşa că oamenii nu au făcut altceva decât să respecte îndatoririle religioase. Nu era un caz în care aveam un credincios decedat în condiţii suspecte, ceea ce ar fi dus la analize medicale suplimentare. După ce am reuşit să obţinem sprijinul autorităţilor în acest caz, familia din Valu lui Traian a organizat, sâmbătă, ceremonia de înhumare a defunctei”.

Ministrul Sănătăţii a acordat sancţiuni

Medicul şef din cadrul Serviciului de morgă 1 al Spitalului Clinic Fundeni a fost sancţionat cu 10% din salariu şi i s-a ridicat indemnizaţia de conducere pentru o lună, în urma unei anchete demarate de către ministrul Sănătăţii, Ion Bazac. Ancheta a fost iniţiată după ce câteva familii s-au plâns că nu îşi pot lua acasă rudele decedate, din cauza vacanţei medicilor, prilejuită de perioada sărbătorilor.
„Conform legislaţiei în vigoare, medicul şef a fost sancţionat cu 10% din salariul de bază şi i s-a ridicat indemnizaţia de conducere pentru o lună. Asistentul medical principal a fost sancţionat cu reducerea de 10 % a salariului de bază, pe o perioadă de 3 luni. Cei doi angajaţi ai Institutului Clinic Fundeni au prezentat familiei, printr-o scrisoare, scuze publice” se arată într-un comunicat dat publicităţii de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Muftiul ne-a minţit şi nu a mişcat un deget pentru noi

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top