Litoralul românesc

Guvernul României, tovarăş cu ruşii în şantajul economic aplicat Europei

Videanu şi ai lui nu au scos nici o vorbă despre uriaşele rezerve de gaz exploatate de România din Marea Neagră.

Actuala criză a gazelor provocată de rusnacii sovietici de la Moscova, nu ar fi trebuit sub nici o formă să pună în vreo încurcătură viaţa economică a României. Lăsând deoparte imensele resurse gazeifere din zona Prahovei, toate trecute în documentele ministerelor sub titlu de strict secret, nu trebuie să uităm şi un alt aspect extrem de important. După cum bine ne aducem aminte, anii trecuţi, marile companii petroliere, atât româneşti cât şi străine, declarau care mai de care, că au făcut importante descoperiri de rezerve de gaze în platoul continental al Mării Negre. România exploatează  astfel de zăcăminte dinainte de 1989, platformele de extracţie si foraj marin intrând în funcţionare la capacitate maximă de foarte multă vreme.

Ştefan Doru COPOŢ

Miciuna guvernamentală ale noilor „uninominali”  nu face decât să pună sub semnul întrebării adevăratele intenţii în ceea ce priveşte economia naţională, dacă nu chiar, am putea să ne gândim la reactivarea unor precedente de trădare naţională, cum s-a pus problema nu de mult în cazul Sereş. Tupeul prin care, ministrul economiei Adriean Videanu a reuşit să inoculeze starea de nesiguranţă şi disperare în rândul populaţiei României, prin deja celebra „stare de urgenţă”, denotă că undeva, cineva a pus deja gând rău rezervelor de gaze naturale ale României. Poate o altă privatizare cu cântec al acestui sector, ce va fi pusă pe tapet în curând, va demonstra aceste intenţii.

Amintiri din… viitor

O mică revistă a presei selectată din ziarele de anii trecuţi ne arată care este de fapt situaţia reală a rezervelor noastre de gaze. De exemplu, la data de  07.09.2007, ziarele vremii trâmbiţau „Petrom a descoperit un zăcământ de ţiţei pe blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagră, cu un volum zilnic de 357 tone de ţiţei şi 35.000 metri cubi de gaze, care va intra rapid în producţie. Zăcământul a fost descoperit de sonda Delta 4, care a fost forată pe blocul de explorare Histria XVIII din Marea Neagră. În prezent se analizează viitoarele faze de evaluare şi dezvoltare ale descoperirii. Această descoperire semnificativă va intra în producţie şi va contribui la atingerea obiectivului nostru de producţie în România, de 210.000 bep pe zi (barili echivalent petrol – n.r.)”, spuneau atunci reprezentanţii Petrom. „Delta 4 este cea de-a doua descoperire importantă de ţiţei şi gaze a Petrom, după cea de la sonda Torceşti din localitatea Adjud (Vrancea), anunţată în luna mai 2007. La Adjud, compania a descoperit un zăcământ de gaze cu un volum zilnic de 130.000 metri cubi de gaze naturale şi 11 tone de gaz condensat, producţia urmând să înceapă în luna octombrie a acestui an.” (2007-n.r.)
 La data de 18 ian 2008 aceleaşi publicaţii centrale anunţau din nou „Un nou zăcământ de gaze naturale a fost descoperit în bazinul Mării Negre, de către canadienii de la Sterling Resources. Este al treilea zăcământ din perimetrul de exploatare Midia. Cantitatea de gaze naturale justifică trecerea la exploatare, spun reprezentanţii Agenţiei. La sfârşitul lunii decembrie 2008, Sonda 1 Doina Sister a fost testată timp de 24 de ore de către compania canadiană Sterling Resources. Rezultatul a fost un debit constant de gaze naturale de 500 de mii de metri cubi pe zi. Este a treia astfel de descoperire făcută de canadieni în ultimii ani. În prezent, sonda a fost trecută în conservare, cei de la Sterling urmând să stabiliească până la sfârşitul primăverii (2008-n.r.) parametrii tehnico- economici pentru a trece la exploatarea perimetrului Midia. Acesta se află la sud de perimetrul Histria, exploatat în prezent de Petrom”. 
La data de 02 septembrie 2008, preşedintele Comisiei pentru Comerţ şi Industrie din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu declara presei că: ”Rezervele de gaze din platoul continental al Mării Negre ar acoperi importurile României pe cel puţin 15 ani. Din păcate, observăm că Ucraina are reminiscenţe ale vechiului Imperiu Sovietic. Din acest punct de vedere, se pronunţă şi se manifestă într-un mod abuziv. Ucraina are un consum anual de 80 de miliarde de metri cubi. Rezerva estimată în această zonă este undeva la 100 de miliarde din datele geologice din acest moment. Dacă ar fi să înlocuim importul de gaze din momentul de faţă din Rusia, estimat la o medie de opt miliarde de metri cubi, în următorii 15 ani am avea asigurat în întregime importul de gaze, de la rezerva cunoscută astăzi”.
O altă dovadă că România are rezerve dar nu sunt exploatate decât atunci când vor şmecherii este şi recenta declaraţie a producătorulului de gaze naturale Petrom prin care informa publicul că va pune în funcţiune Sonda de la Pârâieni. ”Sonda Petrom de la Pârâieni ar urma sa fie pusă în funcţiune luni, 5 ianuarie 2009. Are o capacitate de 200.000 metri cubi gaze/zi. Sunt acolo nişte rezerve de gaze care ar putea fi folosite”, a explicat, citat de agenţia NewsIn, directorul general al transportatorului naţional de gaze Transgaz, Ioan Rusu.

Pretexte de vânzări ale industriei
 
Odată cu închipuita criză, noii guvernaţi nu au ezitat să declare că „pentru binele populaţiei” trebuie să închidă anumite obiective industriale. Este cazul Combinatului Doljchim, pe care Videanu, în grija lui pentru populaţie, a anunţat că o să-l închidă deoarece consumă prea mult gaz. După Doljchim urmează şi alţi coloşi industriali, consideraţi energofagi, să-şi închidă porţile, alte mii de oameni fiind lăsaţi pe drumuri până când, în urma unor privatizări atât de mult aşteptate pentru unii noi veniţi la putere, să-şi poată lua iar avânt. Alte întreprinderi supuse aceluiaşi pericol mai sunt: GHCL Upsom din Ocna Mureş, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Fabrica de celuloză şi hârtie Celrom din Drobeta Turnu Severin, Arcelor Mital Galaţi şi multe altele.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top