Guvernul României

Ministerul Afacerilor Externe riscă să se facă de râsul curcilor

Alertarea turiştilor români prin SMS, un fiasco previzibil

Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat implementarea unui sistem de avertizare a românilor care călătoresc în străinătate. Acesta vizează transmiterea de SMS-uri pe telefoanele mobile ale conaţionalilor, prin care, la sosirea într-o ţară străină, să fie anunţaţi despre riscurile la care pot fi supuşi. Deocamdată, detaliile tehnice nu au fost comunicate, iar preţul avansat – un abonament 500 de euro – e mult prea mic pentru a putea acoperii sutele de mii de SMS-uri trimise anual.
Mult mai la îndemână este lista avertismentelor de călătorie, care poate fi accesată pe site-ul MAE. De ani buni, ea a devenit o adevărată invitaţie la băşcălie, fiind plină de informaţii contradictorii, învechite şi, pe alocuri, ridicole. În continuare vă prezentăm câteva dintre glumele involuntare pe care românii ar putea să le primească pe telefonul mobil, începând din 2013.

Un articol de Răzvan PETRE

Până în urmă cu puţin timp, lista avertismentelor de călătorie includea aproape 100 de atenţionări privind situaţii potenţial periculoase, în ţări străine. Marea lor majoritate erau expirate de ani de zile şi părea că nimeni din MAE nu îşi bate capul să actualizeze informaţiile. Între timp, site-ul MAE a primit o nouă „faţă”, dar lista de avertismente de călătorie continuă să conţină inexactităţi. Bunăoară, pe pagina dedicată celor ce vizitează Japonia figurează avertismente privind „cicloanele tropicale”, care, în buletinele oficiale, în limba japoneză şi chiar şi în limba română se numesc „taifunuri” (termenul „ciclon tropical” este folosit pentru uraganele din Oceanul Indian). De asemenea, cei ce merg în Japonia sunt avertizaţi să nu se apropie la mai puţin de 20 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima – lucru oricum imposibil, pentru că în zona respectivă este  blocat accesul.
Dacă informaţiile pentru Japonia sunt imprecise, cele despre Grecia lipsesc cu desăvârşire. Asta deşi manifestaţiile violente sunt aici la ordinea zilei, iar grevele generale au paralizat transporturile şi mai toate oraşele mari ale ţării, de câteva zeci de ori în ultimii 3 ani. Probabil că MAE nu vrea să strice prietenia cu Grecia, chiar şi cu preţul trimiterii turiştilor români în zavera din Piaţa Syntagma…

Bahrain, teren minat

Ca dovadă a grijii pe care o poartă cetăţenilor, MAE ne recomandă să evităm, „în perioada următoare”, călătoriile în Bahrain. Nu se spune când începe, sau când se termină această perioadă, însă aflăm de pe site-ul MAE că regele Bahrain-ului a decretat, în martie 2011, starea de necesitate pe o perioadă de 3 luni (adică până acum un an jumate). Ca o consecinţă, suntem avertizaţi că „actualele revendicări pot degenera în conflicte”.
Un singur lucru nu se spune – că acele conflicte „actuale” s-au încheiat prin iunie 2011, iar problemele sociale au fost, în mare rezolvate. Capitala Bahrain-ului a fost declarată „Capitală culturală arabă” pentru anul 2012, iar la anul va găzdui festivaluri sub titulatura de „Capiatlă a turismului arab”. Printre oamenii care nu au evitat să viziteze şi să concerteze în Bahrain în 2012 se numără Andrea Bocelli şi Julio Iglesias.

Şocant: În Brazilia a plouat!

Brazilia e un loc periculos. Eventual, de evitat, dacă ţinem cont de jafurile din cartierele dubioase, de violenţele din zonele izolate, sau de scandalurile ce au loc pe timpul nopţii în această ţară. Dar jafuri au loc şi în cartierele dubioase din Marsilia (de exemplu), iar scandaluri pe timpul nopţii se petrec, mai devreme sau mai târziu, în cam toate locurile în care e noapte. Brazilia, însă, mai are un motiv pentru a fi declarată periculoasă de oficialii MAE: „Vremea extrem de nefavorabilă care a afectat în ultima perioadă Rio de Janeiro, în special zonele Ilha Grande şi Angra dos Reis”. Cum MAE nu dă mai multe detalii, vi le dăm noi: Este vorba de o serie de alunecări de teren petrecute în municipalitatea Angra, în provincia a cărei capitală este Rio de Janeiro, dar la150 de kilometri de acest oraş. Încă un detaliu, ca să vă daţi seama ce înseamnă, la MAE, „ultima perioadă”: Alunecările au avut loc pe data de 1 ianuarie… 2010 – deci în urmă cu aproape trei ani.

Peste tot e periculos

O privire rapidă peste avertismentele MAE ne dezvăluie faptul că la mai toate ţările vizate sunt repetate aceleaşi texte: Că e bine să ascultăm autorităţile şi să respectăm obiceiurile locale, că e bine să nu intrăm în dispute, că e bine să ne informăm despre starea de siguranţă etc. La o privire mai atentă, am reuşit să descoperim mama-tuturor-avertismentelor, care ar trebui să fie peste tot, dar, în mod ciudat, nu figurează decât pe pagina dedicată Republicii Nepal. Aici ne este recomandat să evităm ţara în cauză, pe motiv de criminalitate şi de instabilitate politică (criteriu după care ar fi trebuit să evităm România, în ultimele 6 luni!). Dar bomboana pe colivă e pusă de avertismentul: „Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Nepal nu poate fi exclus!” Altfel, spus, deşi nu există indicii de activitate teroristă în Nepal, nu trebuie uitat că teroriştii pot lovi oricând, oriunde. La o adică, vă pot suprinde chiar şi la dvs. în bucătărie, darămite într-o ţară cât Nepal…

Regula #1: Nu staţi acasă!

În timp ce MAE se chinuie să ne explice de ce nu e bine să ieşim din ţară, ministerele de afaceri externe ale altor ţări îşi avertizează cetăţenii privind pericolele la care pot fi expuşi vizitând ţara noastră. Pe un ton mult mai corect şi infinit mai puţin panicard, acestea aduc la cunoştinţa turiştilor că în România trebuie să se ferească de hoţii de buzunare din gări şi mijloace de transport în comun, de căruţe, şosele proaste şi vaci pe carosabil. Ministerul de externe britanic nu uită să menţioneze faptul că fotografierea clădirilor oficiale, sau chiar a maşinilor de poliţie, poate atrage o reacţie nervoasă din partea autorităţilor.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top