Actualitate

VIDEO/Marian Naiman, primarul Comunei Frecăței: „Suntem hotărâți să nu oprim proiectele finanțate prin PNDL”

Proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt în acest moment incerte din punctul de vedere al finanțării lor de către Ministerul Dezvoltării. Primarii comunelor care au început să implementeze aceste proiect se gândesc acum la soluții pentru ca lucrările să nu fie stopate. Este și cazul comunei tulcene Frecăței, acolo unde primarul Marian Naiman a discutat cu consilierii locali situația critică în care se află.

Am avut o ședință de Consiliu Local prin care am solicitat, și s-a aprobat în unanimitate, contractarea unui împrumut pentru acoperirea plăților prin investițiile prin PNDL”, spune primarul.

Comuna Frecăței are în acest moment mai multe investiții de infrastructură (asfaltări de străzi) și canalizare (rețele de apă potabilă și rețele de apă menajeră) realizate prin PNDL.

Proiectele prin PNDL sunt în stadii diferite și necesită sume destul de mari pentru continuarea lor. Vestea pe care am primit-o cu privire la stoparea lucrărilor sau continuarea din bugetul local nu este îmbucurătoare deoarece comuna nu are resursele pentru a plăti aceste lucrări ce trebuiau finanțate de Ministerul Dezvoltării. Suntem hotărâți să nu oprim lucrările deoarece dacă le oprim sigur nu vom mai putea să le continuăm în perioada următoare. Prețurile cresc, iar acest lucru duce la o datorie și mai mare, o împovărare a primăriei”, a declarat pentru „Dezvăluiri” primarul Marian Naiman.

Din punct de vedere economic, singura soluție pentru Comuna Frecăței este contractarea unui împrumut de către primărie prin care să se facă anul acesta plăți, iar anul viitor Ministerul Dezvoltării să deconteze aceste sume.

Problema este că s-ar putea să nu reușim să luăm acest împrumut anul acesta. Ne trebuie un aviz de la Comisia Fiscală și s-ar putea să nu-l obținem, indiferent dacă îndeplinim criteriile de îndatorare a comunei. Noi nu avem datorii și putem să suportăm acest împrumut”, spune primarul.

Comuna Frecăței are nevoie, pentru continuarea proiectelor PNDL, de 21 de milioane de lei, partea Ministerului Dezvoltării, și de 3 milioane de lei, partea de cofinanțare. Comuna este întinsă, are patru sate, „nu putem spune că este săracă, dar suntem dezavantajați că nu avem mulți locuitori”, explică edilul dificultatea de a atrage proiecte într-o comunitate cu un număr mic de locuitori.

În tot acest timp, prețurile materialelor de construcții au crescut foarte mult, de aceea constructorii au solicitat actualizarea contractelor semnate. „Avem semnale de la firmele constructoare că prețurile au crescut și că vor să oprească lucrările. Se așteaptă normele metodologice privind aceste creșteri de prețuri pentru a putea fi compensate. La lemn, de la 700 de lei a ajuns 1.500 de lei mc. La fel și fierul. Ne trebuie bani și pentru aceste diferențe de preț pe care nu le luăm în calcul. Acum ne interesează să avem bani pentru proiectele în sine, diferențele de preț o să le acoperim cumva”, concluzionează primarul Comunei Frecăței, Marian Naiman.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top