Comisia Europeană

Managementul defectuos duce INDITEX pe buza prăpastiei

Haga clic aquí para leer este artículo en español: ‘La mala gestión conduce a INDITEX a la brecha de labio’.

Click here to read this article in english: ‘Deficient management leads INDITEX on the verge of failure’.

Cliquez ici pour lire cet article en français:Le management du défaut prenne INDITEX au bord du désastre’.

 

ZARA vrea să acopere pierderile din furturi cu banii angajaţilor.

Managementul, furturile şi pierderile dau dureri de cap grupului spaniol INDITEX, proprietarul lanţului ZARA. În urmă cu numai 10 luni, pe data de 25 Iulie 2011, Ziarul Financiar anunţa faptul că “INDITEX îşi ia şef de la parfumeriile Douglas” aluzie la Paul Cuza, ce ocupase anterior poziţia de director general la societatea Parfumerie Douglas SRL – Bucureşti. În prezent, grupul INDITEX execută modificări salariale şi structurale fără precedent, pe care echipa managerială de la Bucureşti se fereşte să le explice.
Problema furturilor de haine este un fenomen cunoscut, mai ales când vine vorba de mărci scumpe precum ZARA sau Massimo Dutti. Fenomenul a fost recunoscut public chiar de conducerea grupului INDITEX România, încă de acum doi ani. Îngrijorat probabil de acest flagel, Mihai Cioltea, directorul de dezvoltare al grupului, numit de presă şi “Omul Zara”, declara în 2010 pentru site-ul economic InCont următoarele: “Se fură enorm de mult. Numai pentru magazinele din Bucureşti avem câte 10 cazuri de furt pe zi pe care le depistăm şi, în funcţie de gravitate, anunţăm poliţia”.

Un articol de Laura POPESCU

 

Desigur, conducerea INDITEX abordează public numai problema furturilor produse din exterior, ocolind de fapt adevărata capcană reprezentată de furturile interne. Conform unor studii realizate de compania americană Michael G. Kessler & Associates, Ltd., specializată în investigaţii pe probleme corporative, numai 21% dintre angajaţi sunt, practic, oneşti şi nu ar fura, în timp ce 13% fură la modul permanent, iar ceilalţi 66% vor fura dacă observă că şi alţii fac acelaşi lucru. Concluziile celor de la Kessler & Associates au fost cât se poate de clare, 79% dintre furturile constatate sunt opera angajaţilor şi nu a unor infractori anonimi proveniţi din exterior.
Managerii spanioli ai grupului INDITEX numesc aceste furturi “pierderi”, evitând termenul juridic de “furt” până la momentul la care se poate demonstra ceva. Din perspectiva economică, limita până la care este acceptat acest gen de “pierderi” e de maxim 2%, însă se pare pragul a fost depăşit.

În primii patru ani, ZARA a sfidat criza

Primul magazin ZARA din România a fost inaugurat pe 24 noiembrie 2004, în incinta complexului comercial Plaza Romania din Bucureşti. La momentul respectiv, grupul Inditex (INDUSTRIA DE DISEÒO TEXTIL SA) mai avea deschis în acest mall şi un magazin Pull and Bear, ambele administrate în sistem franciză de societatea Azali Trading SA, parte a holdingului  libanez Azadea Group.
Din anul 2007, spaniolii de la  INDITEX au sistat contractul de franciză, preferând să-şi administreze singuri afacerile din România. O dată cu intrarea directă, INDITEX şi-a angajat management propriu la Bucureşti, în funcţia de director general fiind numit atunci economistul Lucian Dorobanţu, fost director comercial la grupul Germanos.
În aceste condiţii, timp de patru ani, afacerile au crescut, societatea Zara Bucureşti SRL raportând profituri anuale impresionante, respectiv 24.568.882 RON pentru 2007, 38.609.215 RON în 2008 şi 48.523.254 RON în anul 2010, în plină criză europeană.
Pornind de la cele două magazine, grupul spaniol a avut o expansiune fulminantă pe piaţa românească, ajungând să deţină în prezent 69 de magazine, în toate colţurile ţării. Vârful de lance este reprezentat de marca ZARA, prezentă cu 16 magazine la nivel naţional, urmată la diferenţă mică de Pull and Bear cu 14, Bershka şi Stradivarius, fiecare cu 13 magazine. Considerată marca de lux a grupului, Massimo Dutti este prezentă numai cu 5 magazine în România, majoritatea deschise în Bucureşti.

Schimbări de management, cifre în scădere

Pe data de 25 Iulie 2011, Ziarul Financiar anunţa că “INDITEX îşi ia şef de la parfumeriile Douglas” fiind vorba de Paul Cuza, fost director general la societatea Parfumerie Douglas SRL – Bucureşti.
Conform profilului profesional, directorul Paul Cuza este inginer, absolvent al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi. Şi-a început cariera la firma Rom West Euro SRL din Tulcea, unde distribuia acadele Chupa Chups şi pastă de dinţi Aquafresh. Din aprilie 1997 până în august 1998 a lucrat tot ca distribuitor de produse alimentare la firma Niela Com SRL, fiind angajat ulterior, în 2001, la unul dintre magazinele lanţului GIMA, ca asistent manager. După trei ani, în decembrie 2003, Paul Cuza a fost numit director de achiziţii la GIMA, unde s-a ocupat de relaţiile cu furnizori precum Melli Melo sau Coty.

După falimentul New Life, la Douglas

Paul Cuza a părăsit grupul GIMROM atunci când a fost angajat de societatea New Life Drugstore SRL (fosta New Pharm Europe) în funcţia de director comercial, responsabil cu vânzările lanţului New Life în România. În perioada respectivă, la nivel de management general, lanţul de magazine New Life era condus de cetăţeanul israelian Gad Danker, în timp ce partea de vânzări era asigurată de Paul Cuza. În final, afacerile au avut un deznodământ tragic, New Life Drugstore fiind declarată în incapacitate de plată în august 2009, sub incidenţa legii 85/2006 privind procedura insolvenţei. La momentul prăbuşirii, directorul Paul Cuza părăsise deja corabia New Life, fiind angajat la Douglas Parfumerie, care din 2007
şi-a demarat expansiunea pe piaţa românească.
Chiar dacă compania Douglas, deţinută de holdingul olandez Douglas Investment BV, părea să fie mult mai stabilă, cifrele rezultate sub directoratul lui Cuza au probat o altă realitate. Astfel, în 2007, societatea Douglas Parfumerie a înregistrat pierderi de 909.270 RON, iar în 2008 alte pierderi, de 1.677.986 RON. După un an de maxim economic, în 2009 Douglas declară pentru prima dată profit, însă în anul următor cifrele scad din nou, de la 1.585.000 RON la 884.368 RON.

Scad salariile la ZARA?

Pentru cei puţin familiarizaţi cu piaţa autohtonă de vânzări cu amănuntul, trebuie precizat că firma Douglas este de aproximativ opt ori mai mică faţă de ZARA Bucureşti. Din punct de vedere financiar, o comparaţie între lanţul Douglas şi grupul INDITEX este aproape imposibilă, cât timp doar Zara are o cifră de afaceri de opt ori mai mare faţă de întreg lanţul de parfumerii Douglas din România.
Conform unor surse credibile din interiorul companiei, vânzările magazinelor INDITEX din România înregistrează de la începutul acestui an scăderi substanţiale faţă de anul trecut. Sub presiunea acestui fenomen, noul director Paul Cuza a pus în aplicare câteva măsuri în speranţa obţinerii unor efecte pozitive. Scurtarea programului, modificarea formulei de calcul privind veniturile angajaţilor, diminuarea personalului sau reducerea sumelor destinate întreţinerii instalaţiilor tehnice din spaţiile comerciale sunt numai câteva din ideile “menite să relanseze” vânzările din România.
Pentru a verifica aceste informaţii, redacţia noastră a înaintat încă de săptămâna trecută un set de întrebări conducerii INDITEX Spania, însă până la momentul editării acestei ediţii
n-am primit un răspuns. În schimb, am intrat în posesia unor documente care atestă modificarea condiţiilor de muncă ale angajaţilor la nivelul întregului lanţ de magazine din România. Practic, la începutul lunii aprilie 2012, toţi angajaţii au primit de la conducerea grupului spre semnare acte adiţionale prin care se doreşte modificarea contractelor individuale de muncă. Situaţia este de maxim interes, deoarece discutăm de aproximativ 1000 de angajaţi persoane fizice şi problema financiară a celui mai mare lanţ de retail. Ancheta iniţiată de publicaţia noastră va continua.

 

Actualitate

To Top