COMUNICATE

Mai mulţi copii au fost sfâşiaţi de o haită de câini, din cauza nepăsării autorităţilor

Lenea şi neruşinarea îşi au rădăcinile în Secţia de Poliţie din Hârşova

În oraşul Hârşova apele sunt din nou tulburate de neimplicarea autorităţilor locale. Mai mulţi copii cu vârste între 5 şi 13 ani au fost mutilaţi de o haită de câini cunoscuţi în localitate pentru agresivitatea lor. Proprietarii îşi reneagă haitele atunci când vine vorba de răspunderea penală, iar Poliţia şi Parchetul în loc să acţioneze în consecinţă, joacă ping-pong cu victimele desfigurate de câini, trimiţându-le la Primărie. Pe de altă parte, angajaţii Serviciului de Ecarisaj din Hârşova au fost agresaţi şi alungaţi de proprietarii câinilor, atunci când a fost vorba să îşi îndeplinească atribuţiile.

Un articol de Andreaa PAVEL 

Atie Asan, mama unuia dintre copilaşii sfâşiaţi de colţii nesătui ai câinilor ne-a solicitat ajutorul în rezolvarea situaţiei. Nici nu am intrat bine în curte, că în jurul nostru s-au şi strâns toţi membrii familiei Asan care au început să strige cât îi ţineau plămânii că poliţiştii hârşoveni permit perpetuarea unor astfel de întâmplări ce pot deveni, din păcate, fatale.

„Mie acum două săptămâni mi-au făcut piciorul praf, iar acum copilului meu în vârstă de doar 5 ani! A doua zi de Paşte l-au muşcat de gât, de picior, de braţ, de piept, nu credeam că va mai trăi. Norocul lui au fost nişte oameni care l-au scos din colţii lor. A ajuns de urgenţă la spital, unde nu ştiau ce să-i facă mai repede şi m-au trimis cu el la Constanţa, dar am zece copii şi n-am avut bani. Am riscat să stau cu el acasă, putea să-mi moară copilul!”.

Întrebată fiind dacă acei câini sunt ai străzii, sau dacă a apelat la sprijinul autorităţilor, femeia ne-a povestit că animalele aparţin unor familii şi că nimeni n-a mişcat un deget pentru a face dreptate: „Giucurache, Corina, Tudoriţa şi Pişu. Ei au câinii. Domnul primar ce ne-a ajutat de s-a dus la Parchet să vorbească pentru noi, după care ne-a zis să mergem la procuror. Şi când am mers acolo, procurorul ne-a luat la mişto că suntem ţigani şi ne-a trimis înapoi la domnul primar. Şi la Poliţie ne-au spus să mergem la Nădrag că pe el l-am ales primar. „Dacă l-aţi vrut pe Nădrag, el să v-ajute!”, aşa ne-a zis. Păi, e normal aşa?! Copilul meu era să moară şi ei fac mişto de noi?”.

Câinii ciobanului, împuşcaţi de poliţişti pentru că stăpânul a reclamat furturile de animale

Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă şi cu Faruc Raşid unul dintre ciobanii care se îngrijesc de animalele oamenilor din Hârşova. Acesta ne-a povestit o întâmplare incalificabilă şi impardonabilă, mai ales atunci când la mijloc este vorba de aşa-zişii oameni ai legii. Contactat telefonic, omul ne-a povestit cum poliţiştii i-au împuşcat trei câini, după care i-au luat din stână. Ciobanul ne-a spus că ar fi vorba de poliţiştii Sibiceanu şi Pană, şi că incidentul ar fi avut loc în câmp, undeva spre ieşirea din oraş. Gestul celor doi s-ar fi petrecut exact după ce omul ar fi reclamat un furt de 60 de oi: „Ca să mă intimideze mi-au omorât câinii. Şi acei câini n-au făcut niciodată nici un rău, nimănui”.

Maria Cozma, o bătrână ce locuieşte pe Strada Şcolii, ce duce spre locul unde-şi fac veacul câinii ne-a povestit că fiicei ei îi este frică să ducă gunoiul din cauză că nu a existat o dată în care aceasta să nu fie cel puţin „capsată” de animale: „Câinii sunt ai unor familii ce locuiesc acolo, sunt în număr de 10-15 animale şi oricine ar trece pe acolo este înconjurat de ei şi automat muşcat. Au fost cazuri şi mai grave, cu nişte copilaşi mutilaţi. Dar nimeni nu face nimic. Mie nu mi-e frică, sunt bătrână, asta e, dar copiii, tinerii, chiar şi fiică-mea? Pe poliţişti nici nu mai ştiu de când nu i-am mai văzut pe-aici”, a declarat bătrâna.

Iată deci că, Poliţia intervine în astfel de cazuri dar, desigur… când vor uniformele, gradele şi muşchii lor, nu când e cazul.

Poliţiştii sunt deranjaţi că jandarmii îi vor pune la muncă

Contactat telefonic şi întrebat despre activitatea poliţiştilor hârşoveni, primarul oraşului ne-a povestit că până acum a încercat să pună lipsa activităţii acestora pe seama personalului insuficient raportat la gradul ridicat al infracţionalităţii: „Am încercat din răsputeri să fiu înţelegător cu ei şi cu faptul că sunt puţini ca număr. Dar, atitudinea lor vizavi de această problemă în care este mai mult decât clar faptul că acei câini au stăpâni, îmi dovedeşte că ei fug de răspundere, nicidecum că nu fac faţă plângerilor. Iar acum, că am reuşit să aduc jandarmii în Hârşova de două ori pe săptămână, cel puţin până voi reuşi să aduc o echipă care să stea în permanenţă în oraş, îmi dau seama că îi deranjează acest lucru. De ce? Pentru că jandarmii muncesc, nu se joacă”.

De menţionat este că zona se încadrează în categoria celor mai „vizitate” locuri ale oraşului. Pe de-o parte este locul în care oamenii îşi duc gunoiul la ghenă. Pe de altă parte, la doar câţiva metri mai încolo, localnicii spun că obişnuiesc să-şi trimită copiii la joacă, pentru că este un loc plin de verdeaţă. Nu în ultimul rând, locul este vizitat de majoritatea turiştilor, întrucât este zona care duce la Dunăre, iar priveliştea este cu adevărat una încântătoare şi relaxantă. Până când, desigur, ajungi să te zbaţi în colţii câinilor, încercând cumva să scapi… .

Administraţia locală, prinsă între glumele dintre Parchet şi Poliţie

Reporterii DEZVĂLUIRI au luat legătura cu Tudor Nădrag, edilul Hârşovei, cel pe care poliţiştii au aruncat responsabilitatea celor întâmplate. Acesta ne-a declarat următoarele:

„În primul rând vorbim despre nişte poliţişti incompetenţi care au dirijat familiile celor care au avut de suferit de pe urma prezenţei câinilor în zonă, către Primărie, în condiţiile în care câinii nu sunt vagabonzi, ci au stăpân. Vă puteţi convinge de acest lucru dacă mergeţi în locul respectiv şi vedeţi câinii care stau pe lângă casele familiilor respective. Când ne-am confruntat cu prima problemă de acest gen, angajaţii Serviciului de Ecarisaj din Hârşova s-au dus la faţa locului şi au încercat să ia câinii, moment în care proprietarii caselor pe lângă care stau câinii au devenit violenţi şi i-au agresat pe angajaţii noştri spunând că animalele le aparţin şi că n-au nici un drept de intervenţie. Iar acum, când e cazul deschiderii unor dosare pe la Parchet şi Poliţie se spală pe mâini şi spun că acei câini sunt ai străzii.

Am intervenit la Parchet şi am stat de vorbă cu un procuror care mi-a zis să trimit rudele victimelor la dumnealui. Ulterior aveam să aflu de la oameni că a avut chef de glume şi i-a trimis înapoi la mine, după ce mi-a spus că problema trebuie rezolvată de Parchet şi Poliţie. Ne confruntăm deci cu o lipsă de asumare a răspunderii organelor abilitate să ia atitudine în astfel de cazuri”, a conchis primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.

Poliţiştii acoperă vinovaţii

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au mers în zona care este numită în Hârşova „La Cruce”, sau „La Canara”, acolo unde cele patru familii care revendică haita de câini îşi au gospodăriile. Într-adevăr mai mulţi câini mişunau pe lângă casele oamenilor care nici măcar nu au curtea îngrădită. Cât despre cuşti, lese sau botniţe nici nu se mai poate pune vorba. Am reuşit să surprindem câteva fotografii cu locuinţele lor şi cu un câine care se plimba de colo-colo. Văzându-ne maşina, proprietarii au intrat în panică şi au început să strige după diverse nume restul câinilor. Aveam să aflăm ulterior de la localnici că proprietarii câinilor sunt destul de panicaţi din cauza celor întâmplate pentru că nici să renunţe la câini nu vor, dar nici să dea explicaţii în faţa legii şi implicit să-şi asume vreo responsabilitate nu au de gând. Tot localnicii ne-au povestit despre faptul că poliţiştii, în loc să ia măsurile care se cuvin într-un asemenea caz, aceştia i-au vizitat pe proprietarii animalelor şi i-au sfătuit să-şi ţină câinii mai la dos ca să nu mai aibă necazuri.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top