COMUNICATE

Afaceristul Herţea a secat un lac protejat de legislaţia europeană

„Oricum pelicanii şi cormoranii din balta Iortmac ne creau numai probleme”

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI  au descoperit că un lac de 187 de hectare, declarat sit Natura 2000 datorită numeroaselor specii de păsări protejate a fost, pur şi simplu, şters de faţa pământului. Altfel spus, Sorin Herţea, un afacerist local care exploatează peşte din Iortmac, a scos toată apa din lac şi timp de un an şi jumătate are de gând ca pe fundul mâlos să cultive cereale. Herţea spune că are acordul Administraţiei Domeniilor Statului, de la care a concesionat lacul. El uită însă că lacul are un regim clar de protecţie avifaunistică şi se arată total dezinteresat de soarta păsărilor sălbatice din zonă: “Oricum pelicanii şi cormoranii, ne mâncau peştele şi ne creau numai probleme”!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Reprezentanţii Direcţiei Apele Române Dobrogea Litoral (DADL), ai Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) şi ai ONG-urilor de mediu cu care am discutat îl contrazic însă şi consideră că Herţea a încălcat legea.

Consiliul Judeţean Constanţa solicită fonduri europene pentru protejarea zonei

Lacul Iortmac se găseşte (sau mai corect spus se găsea!) într-o zonă foarte pitorească în apropierea oraşului Băneasa din judeţul Constanţa. Iortmacul a fost alimentat în mod natural de un curs de apă ce străbate Canaraua Fetii, un adevărat paradis natural, o arie protejată care adăposteşte o sumedenie de specii rare. Iortmacul se continuă cu alte două lacuri mai mici, Saharlale şi Ceamurlia şi cu cel mai mare lac din zonă, Oltina, ce se întinde până la Dunăre.

Ca multe ale locuri din România, zona nu a beneficiat de promovarea pe care o merita, pentru a fi inclusă în proiecte turistice.

Doar în ultimii ani au existat discuţii între reprezentanţii celor două comunităţi aflate la extremităţile spectaculoasei văi Canaraua Fetii: Băneasa în România şi Alfatar în Bulgaria. Cele două părţi au ajuns la concluzia că Uniunea Europeană ar putea finanţa amenajarea unui drum turistic de-a lungul celor 20 de kilometri ai canionului, trecând peste graniţă.

Consiliul Judeţean Constanţa este o altă instituţie care s-a arătat interesată de un proiect cu finanţare europeană care să protejeze şi să promoveze turistic întreaga zonă Canaraua Fetii-Lacul Iortmac.

Pe 25. 05.2007 consilierii judeţeni au votat în unanimitate cofinanţarea unui proiect Phare, intitulat “Valea Canaraua Fetii-Leagăn al vieţii sălbatice – Pregătirea unui proiect de protejare a biodiversităţii în cadrul a două situri ale Natura 2000”. Cele două situri menţionate în Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa sunt Băneasa – Canaraua Fetii şi Pădurea Canaraua Fetii – Lacul Iortmac. Între obiectivele proiectului, documentul menţionează: conservarea biodiversităţii din cadrul celor două situri Natura 2000, investiţii pentru gospodărirea durabilă a acestora, sporirea atractivităţii turistice a zonei.

Patronul Herţea nu dă doi bani pe păsările protejate

De toate aceste proiecte se va alege praful. Praful de pe fundul fostului lac Iortmac, care va deveni în scurt timp teren arabil. Căci în urmă cu câteva luni concesionarul Sorin Herţea din Băneasa s-a apucat să scoată apa din lac, în baza unui contract cu ADS. El consideră că acţiunea este una normală, căci el face acolo acvacultură, activitate care presupune reîmprospătarea şi igienizarea solului, o dată la patru ani. Din discuţia pe care am purtat-o cu Herţa am înţeles că singura sa grijă a lui este să îşi protejeze investiţia, mai cu seamă că în 1998 şi 2001 i-au murit 500 tone de peşte din lac. “În lacul Iortmac au fost mereu probleme cu nivelul apei, pentru că el nu are izvoare de alimentare. Din cauza asta a putrezit stuful şi gazul metan a <otrăvit> apa. Într-o iarnă apa fiind mică a îngheţat tot lacul şi mi-au murit peştii. Pe de altă parte, prin contractul pe care îl am cu ADS trebuie să fac investiţii de peste 200000 euro. Eu nu pot să ridic diguri şi nu pot să sap puţuri decât dacă terenul este uscat. De aceea am secat lacul şi timp de un an şi jumătate voi cultiva acolo cereale. Apoi o să aduc din nou apă.”

Când l-am întrebat dacă ştie că lacul Iortmac este sit Natura 2000, de protecţie avifaunistică, Herţea ne-a dat un răspuns halucinant: “Ce sit natura 2000? Vă spun eu cum a fost: au venit doi lăţoşi, s-au pozat cu balta, au stat două zile în cort şi s-au îmbătat şi apoi lacul a devenit sit Natura 2000. Iar cu pelicanii şi cormoranii… oricum ne-au creat numai probleme”.

“O gravă încălcare a legii”- Ciprian Fântână, director Societatea Ornitologică Română

Nu de aceeaşi părere sunt însă reprezentanţii ONG-urilor de mediu, care consideră că Herţea a încălcat flagrant legea şi a distrus practic o zonă protejată. Am discutat cu Ciprian Fântână, Director de conservare al Societăţii Ornitologice Române (SOR), ONG care derulează activităţi pentru protecţia păsărilor şi naturii, partener al BirdLife International (o reţea mondială ce cuprinde 105 organizaţii naţionale pentru conservarea păsărilor şi a naturii). “Dacă ceea ce spuneţi este adevărat, avem de-a face cu o gravă încălcare a legii. În lipsa unui plan de management al acestui sit Natura 2000, acolo se respectă regulile dintr-o arie protejată. Dacă lacul a fost secat, acest demers este cu totul împotriva legii. Vom merge şi noi în teren şi vom depune o sesizare la Garda de Mediu Constanţa”, ne-a declarat Fântână.

Instituţiile abilitate îi arată cartonaş galben lui Herţa

Reprezentanţii APM Constanţa au aflat de la jurnaliştii DEZVĂLUIRI că lacul Iortmac nu mai există.  Reprezentanta departamentului Implementări şi politici de mediu Tudora Mavrodin s-a arătat totuşi mai preocupată de afacerea lui Herţea şi de impactul economic şi social al acestei activităţi în zonă decât de protecţia mediului: “Într-o perioadă de criză nici nu ştiu cum ar trebui să judecăm lucrurile. Cred că trebuie să ne gândim şi la impactul social, la locurile de muncă oferite de un investitor care îşi desfăşoară activitatea într-un sit natural”. Abia în final, la insistenţele noastre a acceptat că, în principiu, Herţea ar fi greşit scoţând apa din lac.

Afaceristul din Băneasa nu stă mai bine nici la DADL. Inspectorul pentru zona Băneasa, Aurel Caraiani, a recunoscut că Sorin Herţa nu are nici măcar autorizare anuală pentru 2009: “A adus documente incomplete şi noi nu i-am eliberat autorizarea până când nu le completează”. Directorul DADL, Laurenţiu Marin, ne-a declarat că îşi va trimite inspectorii în control la Iortmac şi va lua măsurile care se impun.

Un rai al plantelor şi animalelor rare

Rezervaţia Canaraua Fetii este situată la 96 km de municipiul Constanţa, pe şoseaua naţională Ostrov – Bucureşti, pe teritoriul administrativ al comunei Băneasa şi are o suprafaţă de 168,3 hectare, fiind declarată arie protejată prin Legea nr. 5/2000.

E vorba de un canion lung de 20 kilometri, săpat de un fost afluent al Dunării, care a alimentat şi lacul Iortmac.

Din zona Canaraua Fetii dar şi din zonele adiacente, au fost semnalate aproximativ 1.000 de specii de plante superioare, reprezentând 27% din flora României. Aici se întâlnesc şi numeroase specii de plante de climat balcanic şi mediteranean.

Şi insectele sunt bine reprezentate în zonă, astfel că numai pentru ordinul fluturi, numărul estimat de specii depăşeşte 1.200. Vegetaţia lemnoasă este caracterizată de păduri de stejari xerofili, tei argintii, vişini turceşti, liliac, iar vegetaţia ierboasă, prin migdali pitici. La capitoul flori, în canara găsim sânzienele galbene, şofranul roşu şi alb azuriu, irişii sălbatici albăstrii, bujorii româneşti.

În rezervaţie trăiesc numeroase specii de animale rare, de origine submediteraneană, balcanică sau pontică: vulpea cărbuneasă, jderul de piatră, dihorul pătat, cerbul lopătar, lupi, şacali, broasca de pământ, vulturul alb sau cel egiptean – monument al naturii, care cuibăreşte numai aici, bufniţa mare, huhurezul, lăstunul de stâncă, vrabia spaniolă, ciocănitoarea balcanică, broasca ţestoasă dobrogeană – monument al naturii, vipera cu corn dobrogeană.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top