Politic

Lungoci: Culoarul umanitar pentru cereale din Ucraina, consecințe negative pentru agricultura românească

Deputatul Lucian Lungoci vorbește despre faptul că România a oferit un culoar umanitar pentru importul de cereale din Ucraina, în contextul războiului, ceea ce însă a cauzat concurență neloială pe piața și a afectat fermierii români. Acestia nu au putut să-și vândă produsele, ceea ce a presupus costuri suplimentare și probleme în finanțarea viitoarelor activități agricole.

„În plină criză determinată de războiul declanșat de Rusia, România a asigurat culoar umanitar pentru cerealele din Ucraina. Aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns, prin Portul Constanța, în România.
Cerealele au fost vândute la preţuri scăzute şi astfel s-a creat o concurenţă neloială pe piaţă. Mai mult decât atât, România s-a transformat din exportator în importator de produse agroalimentare!
Urmarea? Fermierii români, lăsați în plan secund, au fost afectați! Nu și-au comercializat produsele, mii de tone de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă și semințe de floarea soarelui fiind și la acest moment stocate. Ceea ce a presupus costuri suplimentare și, mai grav decât atât, a provocat mari dificultăți în finanţarea viitoarelor activităţi agricole.
Situația nu putea continua, iar în acest sens Ministrul Agriculturii, Petre Daea a obținut asumarea unui angajament la nivelul Comisiei Europene. În urma acestui demers, va fi activat mecanismului de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al Uniunii Europene.
În acest mod, fermierii românii vor primi bani pentru compensarea pierderilor suferite, dar și pentru a putea începe campania de primăvară”, a afirmat Lucian Lungoci.

Foto: FB/Lucian Lungoci

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top