Actualitate

Luncavița, singura comună dobrogeană care a luat în serios Exercițiul Național SEISM 2018

Pe fondul amplelor desfășurări de forțe de la București, unde Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a declanșat un exercițiu-simulare de cutremur în România, primarul comunei tulcene Luncavița a transmis locuitorilor mai multe informații utile în astfel de situații.


Ținând cont de faptul că este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii și pleacă de la premisa că Bucureștiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter care se produce în zona seismică Vrancea, Ștefan Ilie, primarul Luncaviței, a considerat oportun ca cetățenii să știe ce trebuie făcut în astfel de situații.

Astfel, locuitorii comunei au la dispoziție în caz de cutremur sau alunecări de teren, spații care pot fi utilizate pentru cazarea și hrănirea temporară a sinistraților: Sala de sport – 100 locuri; Căminul Cultural – 50 locuri; Liceul Simion LEONESCU – 50 locuri.
De asemenea, mijloacele auto care pot fi utilizate pentru intervenții sunt microbuzele Primăriei și ale Liceului, iar centrele pentru ocrotirea sănătății sunt: Dispensarul Medical – centrul de permanență și Centrul Medico-Social Luncavița.

Agenții economici care pot executa acțiuni de cooperare sunt: SC Transion Agro, SC Extrans GIP și SC Agrogrig.
Din componența Comitetului Local cu răspundere pentru situația de urgență fac parte Ștefan ILIE, primarul comunei, Gabriel IONAȘCU, viceprimarul comunei, George BUTAN, șef serviciu SVSU, Eugen ROȘIORU, medic de familie, Constanța CREȚU, secretarul comunei, Ana ARCUȘ, directoarea Liceului, Sandu LUPOAE, asistent veterinar, Aurelia MITACHE, asistent social, STOICA Ivan, casier, Nicolae GRIGORE, agent economic, Daniel BERECHET, pompier, Gheorghe NECOARĂ, pompier, Tudorel BÂNEA, pompier, Săndel CHIRACU, pompier.

Specialiștii recomandă în caz de cutremur părăsirea clădirilor cu calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole. 
Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top