Exclusiv

Participarea la târgul de produse tradiţionale de Zilele Dobrogei e gratuită, dar… pe bani!

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa va organiza, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi Primăria Constanţa „Expoziţia de Produse, gastronomie şi vinuri din Dobrogea”. Evenimentul, care cuprinde şi un târg de produse tradiţionale, va avea loc între 14 şi 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional Constanţa.

Pentru organizarea evenimentului, în şedinţa Consiliului Judeţean din 19 octombrie s-a aprobat încheierea unui protocol între cele trei entităţi. Conform acestui protocol, Consiliul Judeţean pune la dispoziţia CCINA „Pavilionul Expoziţional-parter şi exterior, cu titlu gratuit, asigurând şi utilităţile necesare (electricitate, pază, curăţenie, etc.)”. Conform protocolului, CCINA are obligaţia de construi standuri pentru expozanţi (cheltuielile fiiund stabilite de comun acord cu ceilalţi doi partener -vezi foto).

 

Consilierul Bogdan Bola cere ca participanţii să nu fie taxaţi

Consilierul judeţean liberal Bogdan Bola a atras atenţia pe contul său de Facebook că i-a solicitat printr-o adresă preşedintelui Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, să ia toate măsurile pentru ca expozanţii să nu fie taxaţi, în condiţiile în care C.J. a pus la dispoziţie spaţiul cu titlu gratuit către CCINA:

„Până la <Zilele Dobrogei> mai sunt doar trei săptămâni, așa că vinerea trecută, alături de ceilalți consilieri din Consiliul Județean Constanta am aprobat protocolul de colaborare cu Primăria Municipiului Constanța și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA), în vederea organizării unui eveniment pentru a cinsti 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Patria Mamă.
Toate bune și frumoase, demersul fiind unul benefic si în interesul constănțenilor, cu o singură condiție: accesul să nu fie restricționat producătorilor și comercianților constănțeni prin tot felul de taxe sau condiții abuzive. Dacă vrem un eveniment de succes, prin care să promovăm producătorii locali și prin care constănțenii să se bucure cu adevărat de tot ce oferă mai bun aceștia, atunci nu se justifică taxele pentru standuri sau alte accesorii.
Este ca și cum ai invita niște oameni acasă la tine să îți admire noua mobila de bucătărie, dar îi pui să îți aducă vesela și tot ce mai este necesar echipării ei. Iar dacă zvonurile cum că se cere undeva la 20 de lei/metrul pătrat sunt adevărate (fără a mai socoti, se pare, „alte cheltuieli conexe”), atunci deja mi se pare că scopul pentru care am votat acest festival își pierde orice sens.
Tocmai pentru a înțelege mai bine, am dat exemplu de bune practici festivalul „Produs de România”, organizat la Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean și Primăria Cluj, unde pentru trei zile, peste 150 de producători locali din Bucovina, Moldova, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Banat, Basarabia şi Transilvania, s-au strâns pentru a își prezenta produsele. Acestora nu li s-a perceput nicio taxă de participare sau pentru închirierea standurilor, mai mult, acestea le-au fost puse la dispoziție în mod gratuit, inclusiv celelalte facilități: apă curentă, electricitate, pază, wc-uri ecologice, etc.
Din acest motiv, am solicitat public președintelui Consiliului Județean să ia toate măsurile necesare pentru ca niciun producător sau meșteșugar local să nu fie obligați, de niciuna dintre cele trei instituții semnatare ale protocolului, să achite taxe suplimentare pentru închirierea spațiilor sau a standurilor. Sunt convins că și el, precum și toți consilierii județeni care am votat acest proiect, aveam în minte aceleași lucruri: sa oferim constănțenilor un eveniment de excepție, să încurajăm participarea producătorilor locali și să promovăm eficient marea varietate a produselor locale din Dobrogea. Orice taxă percepută pentru un astfel de eveniment, ar duce în derizoriu scopul acestui festival, reducând mult numărul participanților și inclusiv calitatea serviciilor. Sper ca și celelate părți semnatare ale acestui acord să ne împărtășească valorile și principiile și să urmeze acest exemplu”.

„Mi s-au cerut bani pentru utilităţi şi amenajarea spaţiului”

Pe diverse conturi de Facebook au apărut informaţii conform cărora angajaţi ai CCINA ar cere diverse sume de bani solicitanţilor care vor să participe cu produse la acest târg.
„Personal, mi s-au cerut 20 de lei pe mp, pentru plata utilităţilor, deşi ştiu că în realitate Consiliul Judeţean plăteşte aceste utilităţi şi le oferă gratuit expozanţilor. Am participat şi la alte evenimente de acest gen şi nu ni s-a solicitat nicio taxă. În loc să încurajăm producătorii locali, noi îi taxăm?”, a declarat pentru Dezvăluiri unul dintre expozanţi, care a ţinut să nu îşi divulge identitatea, de teama represaliilor din partea CCINA. Un alt expozant ne-a relatat, tot sub protecţia anonimatului, că i s-au cerut 100 lei pe mp, pentru amenajarea standului.
Am mers mai departe şi am discutat cu o persoană din cadrul CCINA, care se ocupă organizarea târgurilor şi care a negat vehement posibilitatea ca cineva să fi cerut bani vreunui expozant. „Este exclus aşa ceva. Noi oferim standurile gratuit expozanţilor. Doar cei care doresc o amenajare mai specială a acestor standuri trebuie să plătească. Cred că este o confuzie la mijloc”.
O postare pe pagina oficială de Facebook a CCINA spune însă altceva: „Participarea firmelor producătoare, din Dobrogea, este gratuită, urmând ca acestea să suporte doar costurile amenajării standului, în funcţie de suprafaţa dorită”.

Jugănaru de la CCINA nu iubeşte transparenţa

E foarte curios cum o organizaţie patronală poate să genereze temeri în rândul firmelor ale căror interese ar trebui să le reprezinte, astfel încât oamenii să nu aibă curajul să îşi spună deschis nemulţumirile. Discuţia cu directorul general Dănuţ Jugănaru ne-a lămurit întrucâtva, căci marele şef s-a simţit foarte deranjat de întrebările noastre. L-am întrebat pe Jugănaru dacă CCINA solicită bani în schimbul spaţiilor oferite la acest eveniment. Iată ce ne-a răspuns:
„CCINA nu solictă o taxă. CCINA le pune la dispoziţie gratuit spaţiul, pentru că noi îl avem gratuit de la Consiliul Judeţean, dar pentru cei care vor să îşi construiască standuri, vor plăti construirea standurilor. Deci cine face cu spaţiu neamenajat, nu are de plătit nimic, cine vrea amenajare, plăteşte firmei care face amenajare. Nu pot să spun cât e taxa, că sunt în drum spre aeroport. Care este problema, care este subiectul, ca să înţeleg şi eu? Nu mă interesează cât e taxa, e făcută pe baza unor calcule. Căutaţi la o firmă care a primit şi o să aflaţi!”.
L-am ascultat cuminţi pe domnul director (mai ales că atunci când a venit vorba de taxă a început să ridice vocea, de parcă eram subalternii domniei sale) şi am găsit la o firmă ce va participa la târg un document (vezi foto jos) din care reiese că amenajarea spaţiului costă 100 lei pentru 1 mp şi ajunge la 1000 lei pentru 12 mp. Din document se vede că varianta conform căreia CCINA ar oferi gratuit aceste standuri (şi doar cei care vor o amenajare mai specială vor plăti), nu există.
Aşa că toţi ce care nu vreţi să vă expuneţi produsele pe jos trebuie să plătiţi. S-a înţeles da?

(Vom reveni!)

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top