Ştiri

Liderii PD-L încearcă să recâştige Constanţa

Theodor Stolojan şi Sebastian Bodu au venit la Cosntanţa, aşa cum era programat, săptămâna trecută. În contextul în care una din principalele teme de campanie ale PD-L este tocmai aceea că PD-L se laudă a fi singurul partid care respectă electoratul, organizând o campanie puternică, descinderea celor două personalităţi ale partidului a dat un mesaj clar în acest sens. De altfel, pare din ce în ce mai clar că, după problemele interne de anul trecut şi după ce li s-a luat locul I în preferinţele electoratului, PD-L face primii paşi în direcţia recuperării acestui capital electoral.

Un articol de Răzvan PETRE

Lecţie de istorie şi de economie, cu Stolo

Prezent, săptămâna trecută, la sediul PD-L Constanţa, Theodor Stolojan a fost supus de ziariştii constănţeni la un tir de întrebări. Deşi venise să promoveze campania partidului pentru euro parlamentare, Stolojan nu s-a ferit să răspundă la întrebări din cele mai diverse. Astfel, conferinţa de presă organizată cu acest prilej s-a prelungit mult, Stolojan abordând teme variate, de la criza economică, la adversarii din PNL.
Prezentat ca fiind candidatul cu cea mai mare credibilitate în rândul românilor, în urma unui sondaj recent efectuat de PD-L, în care au fost incluse şi numele celorlalte persoane ce deschid listele pentru euro alegeri, Stolojan nu a putut evita întrebările privind renunţarea la funcţia de Prim ministru, din decembrie anul trecut. Vorbind şi în calitate de fost Prim ministru, la începutul anilor ’90, Stolojan a spus că aceasta nu ar fi fost o funcţie al cărei responsabilitate să-l sperie şi că alegerea sa a fost motivată, în primul rând, de viziunea strategică a unui guvern cu largă susţinere parlamentară. El nu a exclus nici varianta unei posibile alianţe PD-L + PNL, pentru formarea guvernului în 2008, explicând că acest lucru nu a fost posibil din cauza pretenţiilor liberalilor.
Revenind la temele economice la care se pricepe cel mai bine, Stolojan a mai explicat şi că Romania este obligată să facă reformele necesare pentru a ajunge în „zona euro ”: „Nu există nici o altă cale. Suntem obligaţi să adoptăm moneda europeană pentru a ne rezolva situaţia. Euro înseamnă pentru România disciplinare şi întoarcerea către productivitate”. În ceea ce priveşte criza şi efectele ei, Theodor Stolojan s-a declarat încrezător în capacitatea României de a depăşi această perioadă. El i-a sfătuit pe cei prezenţi să îi dea crezare lui Mugur Isărescu şi celor asemeni lui, care, cu cifrele în faţă, spun că perioada cea mai grea a trecut.

PNL, „Partidul-balama”!

Un capitol aparte din discursul lui Stolojan a vizat istoria recentă a PNL. Vorbind din postura de fost preşedinte al acestui partid, Theodor Stolojan a acuzat strategii liberali de conceperea unei tactici neproductive, care să înlocuiască dezvoltarea partidului cu crearea premizelor transformării PNL într-un fel de UDMR – partener universal în actul guvernării: „PNL şi-a făcut socoteala să fie un partid tip balama, fără de care nu se poate face nicio guvernare…” El a explicat că, încă de pe vremea când el a venit la conducerea partidului,  liberalii vizau obţinerea a doar 10-15% din voturi, care, însă, să le permită să participe la orice guvernare. Referitor la momentul 2008, Stolojan a arătat că acea „gândire defectuoasă”, potrivit căreia fără PNL să nu se poate face guvernarea în nici un fel, s-a dovedit un eşec, liberalii omiţând faptul că, pe timp de criză, este necesar un guvern cu o largă susţinere parlamentară, ceea ce, împreună cu pretenţiile excesive ale PNL, i-a trimis pe aceştia în opoziţie.

Sebastian Bodu promite să fie reprezentantul Constanţei, la Bruxelles

Una din marile neîmpliniri ale politicii constănţene, în ultima perioadă, este nereuşita niciunei dintre filialele partidelor constănţene de a-şi asigura măcar un loc eligibil pe lista candidaţilor la euro parlamentare. Acest subiect a fost bine speculat de Sebastian Bodu, prezent, tot săptămâna trecută, la Constanţa, pentru a face campania pentru euro alegeri. Născut şi crescut în Constanţa, Bodu a declarat că îşi va reprezenta judeţul natal în Parlamentul European, având în vedere că organizaţia locală a PD-L nu a reuşit să-şi impună un candidat propriu pe locuri eligibile în lista pentru euro alegeri. „Deşi acum am buletin de Bucureşti, mă simt constănţean. Familia mea este aici, în Constanţa. Voi reprezenta Constanţa în aceste alegeri pentru că judeţul meu nu are un candidat. Mândria constănţenilor e destul de mare ca să îşi dorească un candidat propriu, şi atunci am considerat că e de datoria mea să fac asta”, a declarat Bodu. Ocupând locul şapte pe lista candidaţilor PD-L pentru Parlamentul European, Bodu a fost asigurat de vicepreşedintele PD-L Constanţa, Constantin Chirilă, că, deşi filiala trebuie să îl susţină şi pe candidatul de la Galaţi, Constantin Dumitriu, democrat-liberalii de la malul mării îl vor susţine şi pe el, măcar şi pentru faptul că este un constănţean adevărat.
Bodu a îndemnat alegătorii să iasă la vot, declatrând că alegerile euro parlamentare sunt foarte importante pentru că la Bruxelles se decid liniile generale ale legislaţiei europene, urmate şi de Bucureşti, şi pentru că, perioadă de criză, banii UE se pot dovedi salvatori, iar euro parlamentarii decid alocarea acestor fonduri. În încheiere, Sebastian Bodu a adăugat că are de gând să-şi deschidă un cabinet parlamentar în Constanţa, pentru a primi solicitări de la constănţeni.

„Ei cu vacanţa, noi cu Constanţa!”

Parafrazând sloganul partidului la alegerile generale de anul trecut – Ei cu ei, noi cu voi! –  preşedintele PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, a declarat, cu ocazia vizitei lui Theodor Stolojan: „Singurul partid care face campanie la Constanţa este PD-L. Se pare că PSD şi PNL au intrat în vacanţă şi, de aceea, noi propunem un slogan informal: «Ei cu vacanţa, noi cu Constanţa!»”. El a mai adăugat că cei ce nu fac campanie nu merită voturi. Theodor Stolojan a completat această idee, declarând că PD-L este singurul partid cu o platformă electorală pentru PE „bine gândită şi întocmită după consultarea multor personalităţi”, printre priorităţile viitorilor euro deputaţi ai PD-L el incluzând: menţinerea şi crearea de locuri de muncă, folosirea deplină a fondurilor UE, asigurarea românilor că se pot bucura de toate drepturile ca cetăţeni europeni, intrarea României în zona euro şi prevenirea punerii ţării într-o poziţie defavorabilă în UE în privinţa alocării şi folosirii fondurilor europene prin neîndeplinirea angajamentelor asumate în momentul integrării.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top