Consiliul European

Parlamentul antieuropean

Pe 7 iunie sunt programate primele alegeri euro parlamentare ordinare din istoria României, prilej pentru noi toţi să mergem la urne şi să ne alegem „vocea noastră în Europa”. Până aici, toate bune şi frumoase. Dincolo de sloganuri şi promisiuni, se ascunde obiectul acestui scrutin – Parlamentul European (PE), o instituţie despre care prea puţini dintre noi ştiu cum funcţionează şi care ale cărei principale forţe politice şi modul în care ele operează ne sunt, în mare, necunoscute. La fel de necunoscută este şi problema de actualitate a PE – creşterea ponderii atitudinilor extremiste şi anti euro pene, chiar în sânul adunării legislative cu sediul la Bruxelles şi Strasbourg. Practic, în acest moment, ponderea parlamentarilor anti euro peni este mai mare la Bruxelles, decât în orice Parlament naţional.

Un editorial de Răzvan PETRE

Mai întâi de toate, haideţi să atacăm două probleme fundamentale, care să ne ajute în elucidarea misterului parlamentului anti euro pean: Prezenţa scăzută la vot şi Esenţa Parlamentului European (PE). Imediat după euro -alegerile precedente, tonul general al buletinelor de ştiri şi al mass media românească a fost unul de înmormântare. Bocete, suspine, despre cum prezenţa la vot a fost foarte redusă, lumea şi-a pierdut interesul în politicieni şi politică şi alte bălării asemenea. Veţi fi, poate, surprinşi să aflaţi că absolut toţi străinii cu care am discutat în perioada respectivă, despre acest subiect, mi-au spus lucruri de genul: „Oau, 22%!”, „Se vede că voi, românii, sunteţi euro -optimişti!”, sau „E, e prima oară, şi de aia v-aţi înghesuit aşa!”. Adevărul, pe care începem să-l descoperim de-abia acum, este că nici francezului, nici englezului, nimănui nu-i plac euro parlamentarele. De altfel, nu există nici un motiv pentru care cineva ar da mare importanţă PE. Ideea de bază a acestui organism este aceea a reprezentării. PE nu poate da legi, care să prevaleze în faţa legilor naţionale, nu poate face anchete şi nici nu poate trage de urechi pe nimeni. Dintre toate instituţiile europene, este cea mai mare, ca număr de reprezentanţi, dar şi cea mai lipsită de importanţă, fiind adesea pusă în umbră de Comisia Europeană şi de diferitele Curţi de Justiţie Europene. Practic, Parlamentul European a ajuns să fie doar un soi de club, rezervat  reprezentanţilor principalelor curente politice din Europa – un loc în care „popularii”, „socialiştii” şi ceilalţi se adună să îşi bea cafeaua şi să discute politică, la nivel înalt şi departe de presiunile propriului electorat. Din păcate pentru liniştea euro parlamentarilor, un nor de ploaie vine să le întunece viziunea lor senină – escaladarea anti euro penismului, pe fundalul lipsei de interes a electoratului.
După anul 2000, care a fost apogeul extremismului în politica europeană, apele păreau să se fi liniştit. Dispariţia unor lideri naţionalişti şi xenofobi, precum şi perimarea temelor extremiste, au făcut ca partidele anti euro pene şi anti-imigraţie să iasă din majoritatea Parlamentelor europene. România a intrat şi ea în acest curent, în 2008 PRM ieşind din Parlament, la doar opt ani de la cel mai înalt moment al popularităţii partidului. În acelaşi timp, la nivel european, extremiştii şi-au reconsiderat strategia – în loc să se concentreze pe alegerile naţionale, ei atacă tare alegerile europene. Motivul este simplu – la alegerile naţionale, cu 5% de-abia reuşeşti să intri în Parlament, dar la euro parlamentare (unde prezenţa la vot e undeva la 15%), cu 5% din voturi iei o treime din locurile de parlamentar. Asta este şansa şi viitorul partidelor extremiste – un electorat mic, dar dispus să meargă la vot pentru a se opune globalizării, imigraţiei şi, nu în ultimul rând, Uniunii Europene. Aşa se face că, în momentul de faţă, PE este populat de o serie de personaje care duc campanii protecţioniste, naţionaliste şi anti-imigraţioniste.
Ultima oră: PE şi-a schimbat, pe ultima sută de metri, regulamentul intern privind funcţia de Preşedinte. Dacă nu ar fi făcut-o, după alegerile de la 7 iunie, noul preşedinte al PE ar fi urmat să fie J.M. Le Pen, prietenul lui Vadim, cunoscut pentru declaraţiile sale naţionaliste, xenofobe, antisemite, antimusulmane şi antieropene.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top