Actualitate

Istoria localității Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc

Sudul litoralului românesc este format din stațiuni care au în spatele lor adevărate file de istorie a Dobrogei. Iar dintre toate locurile pe care turiștii le preferă pentru un sejur la Marea Neagră, Eforie Sud este cea mai veche așezare cu destinația stațiune turistică. De altfel, acest lucru se vede din arhitectura zonei, străzile care urcă spre faleză fiind presărate cu clădiri vechi ce au aparținut demult unor arhitecți, ingineri, medici sau alte personalități.

În cei 120 de ani de la înființare, Eforie Sud și-a păstrat farmecul de stațiune liniștită, un loc de relaxare, de promenadă, plin de verdeață, un loc preferat în special de familiști.

Stațiunea balneară Movilă-Techirghiol, viitoarea Eforie Sud, prima stațiune de pe litoralul românesc, a luat naștere pe data de 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movilă pe malul mării.

La început stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă. Ioan Movilă a fost un moșier cu idei înaintate, formate cu ocazia studiilor făcute în Apusul Europei, care a cunoscut stațiunile balneare din Europa, apreciind valoarea terapeutică a nămolului lacului Techirghiol și a razelor solare marine”, se arată în prezentarea stațiunii făcută de Centrul Național de Informare și Promovare Eforie Sud.

În aceeaşi perioadă, boierul Movilă a construit şi un hotel, dar pe malul lacului Techirghiol. În perioada 1903-1906, pe parcelele vândute de familia boierului încep să se construiască primele vile. Așa se ridică Vila Colonel Negrea, Vila Cleopatra (azi Cupidon), Vilele Sachelarie, Călinescu, Smântânescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici și Vila Ing. Zissu.

În 1909, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul mării, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie. Până în 1916, ia ființă în jur, un parc cu flora montată, cu scop recreativ dar și pentru consolidarea terenului nisipos”, se mai arată în sursa menționată.

În anul 1925, Eforia Spitalelor Civile din București îl aduce aici pe medicul Victor Climescu, cel care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, înfăptuiește la malul mării o adevărată școală românească de chirurgie osteo-articulară pentru combaterea tuberculozei osoase.

Puțină lume cunoaște că, la începuturi (1918-1927), Eforie Sud aparținea administrativ de primăria satului Tuzla. În 1928 stațiunea Movilă de la acea vreme a devenit comună rurală, iar în 1929 comună urbană și i se schimbă numele în Carmen Sylva. Din 1948, stațiunea s-a numit Vasile Roaită, iar din 1962 numele i s-a schimbat în Eforie Sud.

Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeași administrație locală: primăria Eforie. Însă, cele două stațiuni s-au dezvoltat diferit.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top