Comisia Europeană

ÎPS Teodosie expus în faţa Sinodului din cauza unor organizaţii legionare care se opun „Paşapoartelor Satanice”

Reprezentantul Pro Vita la Constanţa, preotul Florin Carabuz, se revoltă în faţa deciziei liderilor BOR

Forul Ortodox Român (FOR) a atacat printr-un comunicat de presă decizia Sfântul Sinod de a accepta “paşapoartele cu cip”. FOR, care se declară o confederaţie a “laicatului ortodox”, formată din 60 de asociaţii civice, este coordonat de liderii organizaţiilor: Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” Constanţa, Asociaţia Pro Vita – Bucureşti, A.R.T.R.I. şi Asociaţia „Rost”.

În comunicatul despre care vorbim avem practic de-a face cu un mesaj politic, căci asociaţiile ce coordonează FOR au avut de-a lungul timpului un discurs de extremă dreaptă, filolegionar pe alocuri, pronunţându-se împotriva Uniunii Europene, a homosexualităţii, a dialogului cu Biserica Catolică.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 Vârful de lance al Forului, fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni, are o colaborare veche cu Arhiepiscopul Tomisului, membru al Sfântului Sinod. Prin acest comunicat, “Brâncovenii” îl pun pe ÎPS Teodosie într-o situaţie delicată în faţa celorlalţi membri ai Sinodului şi chiar în faţa Patriarhului Daniel.

Florin Carabuz, preot în comuna Cogealac şi reprezentant al Pro Vita la Constanţa nu vrea să se supună deciziei Sfântului Sinod. El ne-a declarat că trăim vremuri apocaliptice şi că nu vrea să respecte un punct de vedere doar pentru că e venit “de sus”. Cazul lui este unul tipic de nesupunere, într-o instituţie în care ascultarea faţă de superior este sfântă.

 “O tentativă de intimidare, prin recurs la autoritate”

Forul Ortodox Român este o structură federativă fără personalitate juridică, ce a fost fondată la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român. La câteva zile după ce Sfântul Sinod a hotărât că paşapoartele biometrice nu reprezintă niciun pericol din punct de vedere spiritual (vezi lunga dezbatere despre prezenţa numărului Antihristului, 666, în aceste documente), FOR a remis un comunicat de presă în care a atacat această decizie.

Semnatarii au fost deranjaţi în primul rând de faptul că de la şedinţă a lipsit Mitropolitul Clujul, Bartolomeu Anania (alături de care au fost în mod constant), “unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi ierarhi ai BOR, aflat pe poziţii contrare faţă de hotărârea din 25 februarie 2009, declarată ulterior <unanimă>”.

FOR solicită ca stenograma integrală a dezbaterii sinodale să fie făcută publică, pentru a se vedea pe ce baze s-a ajuns la aceste concluzii.

“Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române nu oferă o soluţie corectă la problema pusă în dezbatere, fiind mai degrabă o tentativă de intimidare, prin recurs la autoritate, a celor care au propus o dezbatere democratică în sânul Bisericii, în calitate de cetăţeni ai statului român. Declaraţia sa de ieri (e vorba de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române-n.red.), 26 februarie 2009, prin care a smintit adunarea credincioşilor, contrazice flagrant tradiţia biblică şi canonică a Bisericii, precum şi rezoluţiile emise de un organ bisericesc – Comisia de Bioetică”, se arată în comunicatul FOR.

ÎPS Teodosie se dezice de “Brâncoveni”

Proiectul “Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost iniţiat în urmă cu câţiva ani de omul de afaceri constănţean Marcel Bouroş şi s-a dezvoltat foarte repede în timp scurt. Fundaţia finanţează şi organizează dezbateri şi conferinţe, evenimente religioase, deţine o librărie, o şcoală şi o grădiniţă cu specific creştin. Marcel Bouros

O nouă clădire, foarte somptuoasă, construită în centrul oraşului, pe strada Vasile Lupu, va adăposti un colegiu creştin. Bouroş mai are în plan un magazin şi un restaurant cu produse naturiste. Sursele de finanţare pentru proiecte atât de ample reprezintă încă o enigmă. La vedere, Bouroş deţine SC Liliput Co, importator şi distribuitor de ingrediente şi materiale destinate producătorilor de lactate. Firma a fost înfiinţată în 1994 la Constanţa, iar în 1998 şi-a deschis un punct de lucru la Iaşi. Bouroş controlează şi firma de distribuţie Curtea Brâncovenească. “Profitul obţinut din comercializarea acestui brand este folosit în sprijinul acţiunilor Fundaţiei Sfinţii Martiri Brâncoveni şi a Asociaţiei Provita, care promovează valorile şi învăţăturile creştin-ortodoxe”, se menţionează pe siteul oficial.

Activităţile şi discursul “Brâncovenilor” îi situează între grupările religios-naţionaliste, cu unele accente legionare. Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni are, de asemenea, o bună colaborare şi cu Arhiepiscopia Tomisului, iar pe ÎPS Teodosie nu pare să îl deranjeze orientarea naţionalist-legionară a liderilor ei, atât timp cât aceştia plătesc implicarea în proiecte.

Contactat telefonic, ÎPS Teodosie a declarat pentru DEZVĂLUIRI că nu ştie nimic despre Forul Ortodox Român, iar despre Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni doar a auzit şi nu are nicio legătură cu ei. Îl contrazic proiecte comune precum conferinţe pe diverse teme, precum şi finanţarea de către Fundaţie a unor evenimente precum hramul mănăstirii Sfântul Ioan Casian.

Pro Vita, un cuib de legionari

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-03-09/tabara%20legionara.jpgFundaţia lui Bouroş are o relaţii de colaborare cu Asociaţia Pro Vita, încă înaintea constituirii Forului Ortodox Român. Liderul Pro Vita, Părintele Tănase, a fost invitat de către “Sfinţii Martiri Brâncoveni” la mai multe conferinţe la Constanţa. În plus, aşa cum am spus şi mai sus, “Curtea Veche” finanţează şi alte activităţi ale Pro Vita.

Părintele Tănase a strâns în parohia sa de la Valea Plopului, judeţul Buzău, sute de copii abandonaţi, pe care încearcă să îi integreze în societate. Părintele Tănase este cunoscut şi pentru discursurile acide la adresa societăţii de consum, a dialogului cu Biserica Catolică şi a Uniunii Europene.

Asociaţia Pro Vita are legături directe cu organizaţia legionară Garda de Fier, condusă de Şerban Suru. În virtutea prieteniei cu Părintele Tănase, Suru a organizat, la sfârşitul anilor ‘90, tabere legionare de muncă la Valea Plopului. Tinerii legionari lucrau benevol la construirea unor imobile la Valea Plopului, şi nu pierdeau nici un prilej pentru a face un prozelitism ostentativ. Ei mărşăluiau prin satele din jur, îmbrăcaţi in uniforme verzi, cu diagonale de piele port-pistol şi intonau imnuri legionare, pline de venin la adresa evreilor si ţiganilor. În anii ’90, mişcarea Părintelui Tănase a fost intens finanţată. Deşi asistenţa socială marca Valea Plopului este criticată de specialiştii în domeniu, Părintele Tănase a reuşit să atragă în jurul său o serie de persoane influente şi cu dare de mână, în frunte cu soţia actualului senator Anghel Iordănescu, care strângeau fonduri pentru mişcarea sa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top