Opinii

Datorită autogospodăririi, localnicii din Topalu nu resimt efectele crizei

Cel mai important proiect din Topalu se aproprie cu paşi repezi de final. Alimentarea cu apă era absolut necesară în zonă, dat fiind faptul că localnicii luau apă de calitate îndoielnică, din fântână. „Proiectul a costat mult, dar s-a meritat, pentru că oamenii, din câte se pare, se orientează din ce în ce mai mult spre ţară. Cred că zona va deveni în viitor foarte populată. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care proiectul de alimentare cu apă n-a reuşit din prima, numărul mic de locuitori”, a declarat primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat. Infrastructura şi iluminatul public sunt alte două proiecte finalizate, de efectele cărora locuitorii din Topalu se pot bucura deja.

Un articol de Sebastian TARCEA, Andreea PAVEL

Investiţie germană de 10 milioane de euro

În urmă cu doi-trei ani, SC Nubius SRL a construit o fabrică de mecanică fină lângă satul Capidava, creând astfel, momentan, peste 100 de locuri de muncă pentru locuitorii comunei. Atelierul a fost dotat cu utilaje de ultimă generaţie, iar în curand, după spusele edilului din Topalu, fabrica va ajunge la un potenţial de angajare de peste 400 de locuri de muncă, asta însemnând 1/7 din numărul total de locuitori ai comunei.

Gheorghe Murat consideră acest proiect ca fiind unul foarte benefic pentru locuitorii comunei. “Este o mână cerească pentru comuna noastră”, a declarat şeful administraţiei locale. Din câte se pare, investitorul german intenţionează să-şi extindă afacerile. Conform declaraţiilor primarului, oamenii de afaceri germani vor să transforme comuna într-un obiectiv turistic, întrucât teritoriul localităţii se află într-un golf, ruinele cetăţii Capidava, care a fost întemeiată în vremea împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea.

Locuitorii comunei îşi permit credite la bancă   

„Oamenii au început să-şi facă rate, să-şi reabiliteze clădirile, iar criza nu este resimţită atât de rău, precum la oraş, probabil. Aici fiecare munceşte în curtea lui, fiecare are o vacă de lapte şi alte animale prin ogradă. Oamenii sunt muncitori şi destoinici. Iar noi ne permitem derularea atâtor proiecte, pentru că ne autogospodărim”, a adăugat Gheorghe Murat. Într-adevăr, primarul ne-a dat şi un exemplu de situaţia în care au fost economisite multe milioane, doar pentru că manopera lucrărilor a fost realizată în proporţie de 90% de locuitorii angajaţi la Legea 416 şi 116. „Am avut un proiect de schimbare a conductei de apă din fier, într-una de plastic. Materialele le-am cumpărat, într-adevăr, dar manopera întregii lucrări a fost realizată aproape în întregime de oamenii noştri. Toate săpăturile, de asemenea, au fost făcute de noi, eliminând astfel cheltuielile majore. Doar bazinul de depozitare a apei a fost făcut de firmă, pentru că deja ne depăşea posibilităţile”.

Modernizarea condiţiilor de învăţământ pentru şcolari

Şi nevoile elevilor au fost prinse într-un proiect de modernizare a condiţiilor de trai din Topalu. Adinistraţia locală a finalizat deja proiectul care viza construirea şi darea în folosinţă a unui teren de sport. În paralel, a mai fost construit un teren similar, dar fiind faptul că firma angajată cerea foarte mulţi bani pe unul singur: „Dacă tot cerea atâţia bani, le-am spus că vor primi lucrarea, doar dacă se angajează să construiască două terenuri! Şi aşa au făcut, iar noi am ieşit mai ieftin. Acum, copiii pot practica orice sport, pentru că au la dispoziţie mai mult spaţiu”.  Nici micuţii informaticieni din Topalu nu au fost uitaţi. Pentru aceştia, Primăria a amenajat un centru de ştiinţe exacte în sediul vechi al şcolii, în parteneriat cu omologii bulgari.

Un alt proiect pentru anul acesta ar fi reabilitarea dispensarului din Topalu şi a grădiniţei. Primarul susţine că banii sunt ultimul lucru la care el, sau consilierii ar trebui să se gândească: „Nu ne putem uita la bani, în condiţiile în care aceste două lucruri sunt absolut necesare pentru educaţia şi îngrijirea copiilor, dar şi a celorlalţi localnici”.

Premii în bani pentru cei mai buni trei elevi din clasă

Pentru cei care nu ştiau, au ocazia acum să afle că cel care a venit cu ideea stimulării elevilor sârguincioşi este Gheorghe Murat, primarul din Topalu. Acesta a propus oferirea unor sume de bani pentru acei elevi care, la sfârşitul anului se vor situa pe podium, obţinân premiul I, II, sau III. „La clasele V-VIII ofer suma de 200 RON pentru toţi cei trei premianţi. Nu vreau să fac diferenţe la bani, între ei. Şi să ştiţi că această metodă de stimulare are mare efect, pentru că a apărut un spirit de competiţie puternic şi constructiv între ei, iar rezultatele se cunosc”.

Împreună cu elevii, primarul a organizat duminică, 8 Martie, o serbare la Căminul cultural din Topalu, dedicată tuturor doamnelor şi domnişoarelor prezente la festivitate: „Aceasta, putem spune că este deja o sărbătoare cu tradiţie, pentru că suntem deja în al doilea an în care o organizăm. Copiii vor cânta şi vor recita poezii, iar invitaţii surpriză vor înveseli atmosfera”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top