Ştiri

În semn de protest, primarii „ţărani” cer candidat la Preşedinţie din mediul rural

Membrii Guvernului n-au dat doi bani pe întâlnirile cu edilii comunelor, din cadrul şedinţelor A.Co.R

În perioada 2-9 august primarii comunelor din România s-au întâlnit la Pavilionul Expoziţional din Constanţa pentru a discuta problemele stringente cu care se confruntă mediul rural românesc, dar şi pentru a le expune reprezentanţilor Guvernului. Doar că edilii comunelor au rămas cu buza umflată pentru că mai marii ţării n-au binevoit să se coboare de pe piedestalurile de fildeş în care au fost instalaţi tot de aşa-zişii ţărani (aşa cum sunt consideraţi primarii comunelor, la capitală) pe care acum i-au dispreţuit cum nu se putea mai josnic. Ori bronzul domnilor guvernanţi o fi fost mai important, decât problema fondurilor, a şomajului, a lipsei canalizărilor, sau a imposibilităţii accesării fondurilor europene din cauza legislaţiei româneşti stufoase. Aşa se face că la invitaţia reprezentanţilor Asociaţiei Comunelor din România au participat un director din cadrul Ministerului Agriculturii şi un secretar de Stat din cadrul Ministerului Educaţiei. Mai mulţi primari sunt de părere că ”au aterizat şi ei întâmplător, să nu credeţi că au venit special pentru asta. Probabil erau pe litoral”.

Un articol de Andreea PAVEL

În mod neaşteptat însă, a onorat cu prezenţa preşedintele ţării. Băsescu a şi lansat în cadrul întâlnirii câteva sfaturi pentru primarii din mediul rural. Cât despre absenţa guvernanţilor, mai multe surse din rândul primarilor prezenţi la eveniment ne-au mărturisit că Executivul va fi taxat dacă nu-şi va îmbunătăţi atitudinea şi nu-şi va întoarce privirea către problemele din mediul rural: „Dacă situaţia va continua în acest fel, vom alege un candidat din cadrul A.Co.R pe care îl vom susţine la prezidenţiale, mai ales în condiţiile în care ruralitatea reprezintă aproape 80% din România. Un om care să cunoască şi să lupte pentru problemele majorităţii. Şi credeţi-ne că va avea şanse. Mari şanse!”.

Gheorghe Frigioi, Crucea: ”Ne caută doar o dată la patru ani”

Pe bună dreptate, Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea (ales din partea PSD), s-a dovedit a fi foarte supărat din cauza absenţei miniştrilor şi secretarilor de Stat de la întâlnirea primarilor din mediul rural, de la începutul lunii august: “Dispreţ, atât pot spune. Prin absenţa lor au dispreţuit tot ce înseamnă administraţie locală în mediul rural. Reprezentăm 78% din suprafaţa României, iar lor nu le-a păsat de acest aspect. Pentru ei însemnăm doar câteva procente. Protestul de luni va viza în principal acest aspect: neimplicarea lor şi dispreţul de care au dat dovadă nerăspunzând invitaţiei noastre. România rurală există pentru ei doar o dată la patru ani”, a declarat primarul celei mai mari comune din Constanţa.
Întrebat fiind ce mesaj ar fi transmis guvernanţilor, Gheorghe Frigioi a răspuns sec: “Dacă ar fi avut cui, cred că fiecare primar ar fi transmis un mesaj din partea comunei pe care o reprezintă. Şi eu aş fi transmis unul, dar pentru că n-am avut cui, mesajul, la fel ca şi problemele, au rămas în comuna Crucea”, a conchis edilul.

Gheorghe Chiriac, Mereni: ”Ne tratează ca pe nişte ţărani, în sensul peiorativ”

Contactat telefonic, şeful administraţiei locale din comuna Mereni, liberalul Gheorghe Chiriac, ne-a declarat următoarele: “E o sfidare clară la adresa noastră, o ruşine, nu ne bagă în seamă, ne consideră prea mici şi ne caută o dată la patru ani”. Edilul-şef al localităţii Mereni ne-a vorbit la rându-i de existenţa unui protest prin care primarii comunelor îi vor taxa pe reprezentanţii Executivului, care le-au întors spatele şi nu le-au răspuns invitaţiei la discuţii. De asemenea, primarul Chiriac a ţinut să precizeze faptul că între primarii comunelor din Constanţa nu există tensiuni cauzate de diferenţele doctrinelor politice asumate, ci dimpotrivă, mulţi dintre ei sunt prieteni şi se ajută reciproc, chiar dacă nu au aceeaşi culoare politică: “Când vine vorba de problemele comunităţii ce te-a ales nu te mai uiţi la culoarea politică, ci faci tot posibilul să îi asiguri cele mai bune condiţii de trai. Noi, “ţăranii”, nu ţinem cont de tensiunile şi interesele politice, funcţionăm ca o echipă care are ca scop binele cetăţenilor”, a declarat Chiriac. Pe de altă parte, acesta a transmis prin intermediul ziarului DEZVĂLUIRI, un mesaj către absenţii evenimentului: “Să-şi întoarcă faţa către comune, pentru că şi acolo există electorat şi mai ales acolo există cele mai mari probleme şi necesităţi. Să nu ne mai trateze ca pe nişte ţărani, pentru că reprezentăm o forţă pe care ei nu o conştientizează: 78%. Iar orice construcţie începe de la talpă. Şi noi suntem talpa ţării, pe care ei au ignorat-o”, a conchis primarul comunei Mereni.

Dumitru Enache, Stejaru: ”Ei urmăresc să ia decizii fără să ne consulte”

Preşedintele A.Co.R Tulcea, Dumitru Enache, primar ales din partea PD-L în comuna Stejaru, din judeţul Tulcea, ne-a mărturisit că luni, în jurul orei 14:00, un grup de reprezentanţi ai asociaţiei se vor prezenta la Guvern pentru a depune un protest ce vizează în principal absenţa reprezentanţilor Executivului: ”În afara protestului vizavi de absenţa dumnealor, vrem să mai subliniem aspectele referitoare la reorganizarea primăriilor ca organigramă şi aşteptăm ca Guvernul să propună un calendar între reprezentanţii lor şi reprezentanţii A.Co.R, dat fiind faptul că nu ne-au onorat cu prezenţa decât un secretar de Stat din cadrul Ministerului Educaţiei şi un director din cadrul Ministerului Agriculturii. Preşedintele ne-a sfătuit să fim mai cumpătaţi în ce priveşte conducerea şedinţelor consiliilor locale şi la alegerea consilierilor prin vot uninominal. În ce priveşte întâlnirea de luni, la Guvern, am dori să mai discutăm cu dumnealor conţinutul fiecărui alineat al legii care face referire la descentralizare. Absenţa lor se poate justifica doar prin faptul că vor să ia decizii la centru, fără să ne consulte şi pe noi. Şi tocmai acest lucru încercăm să-l împiedicăm prin protestul de mâine”, a conchis primarul comunei Stejaru din Tulcea şi Preşedintele A.Co.R Tulcea.

La sesiunea de vară, Executivul a picat examenul bunului simţ şi-al asumării responsabilităţilor

Pe lista priorităţilor de discuţie s-au enumărat următoarele aspecte:
– Modificarea şi completarea Statutului Asociaţiei Comunelor din România;
– Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Director al A.Co.R.;
– Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Corpului Profesoral al secretarilor comunelor din A.Co.R.;
– Aprobarea elaborării Agendei Comunelor din România – 2010, ca document de analiză şi propuneri pentru toate partidele politice, precum şi pentru pentru oricare alţi factori interesaţi în vederea elaborării politicilor publice privind dezvoltarea durabilă a satului românesc. Câte o mare bulină neagră au primit următorii reprezentanţi ai Executivului, care deşi au fost invitaţi cu 2-3 săptămâni înainte de eveniment, n-au binevoit nici măcar să-şi anunţe, sau motiveze, absenţa: premierul Emil Boc, viceprim-ministru şi Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, Gheorghe Pogea (Ministrul Finanţelor Publice), Ilie Sârbu (Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale), Ecaterina Andronescu (Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării), Elena Udrea (Ministrul Turismului), Nicolae Nemirschi (Ministrul Mediului), Marian Sârbu (Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale), Cătălin Vrabie (secretar de stat în Structura Ministerului Administraţiei şi Internelor), Mihai-Viorel Fifor (secretar de stat în MAI), Marius Tiberiu Martinescu, secretar de stat în structura MAI. Tot aceştia sunt cei care aruncă vina în cârca primarilor pe care i-au lăsat cu ochii în soare, de fiecare dată când „e de rău”. Dar, atunci când vine momentul să asculte de ce ”nu merge treaba”, de ce sunt probleme în mediul rural, de ce ”talpa ţării” şchiopătează, nici unul dintre ei nu este interesat să înfrunte o întâlnire cu primarii ”de la ţară”, bată-i vina! Duminică, în ziua în care întâlnirile din cadrul A.Co.R s-au încheiat, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu un primar reprezentant al PNL, PD-L şi PSD. Iată în rândurile ce urmează opiniile acestora despre atitudinea pe care au afişat-o guvernanţii români la întâlnirile A.Co.R. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top