Comisia Europeană

Biţoi, jupânul plajei Eforie Nord, subînchiriază la negru

Omul de afaceri îşi ţepuieşte partenerii şi apoi sare la bătaie

Un afacerist din Eforie a găsit soluţia de a face bani fără prea multă muncă. El a concesionat, în anul 2008 de la Apele Române plaja din Eforie Nord, pe care o subînchiriază la negru, la preţuri mult mai mari. Pentru că legea interzice în mod expres concesionarilor de plajă să subcontracteze suprafeţele pe care le-au primit pentru exploatare proprie, Bogdan Biţoi a găsit o soluţie: semnează cu terţii contracte de curăţenie pe plajă. Altfel spus, în acte subcontractorul nu trebuie să îi plătească lui Biţoi nici un ban în schimbul bucăţii de plajă pe care o primeşte, ci doar să asigure curăţenia în respectiva zonă. Asta se întâmplă doar în hârtii, căci afaceristul din Eforie cere sume exorbitante, „la negru”. În plus, pe unii îi şi ţepuieşte, adică îi dă afară de pe plajă “când vrea muşchii lui”, fără însă să le dea banii înapoi, pe principiul: “Mi-ai dat mie vreun ban?!”.
Reporterii DEZVĂLUIRI au reuşit să dovedească această practică a Jupânului plajei Eforie, într-o anchetă filmată cu camera ascunsă.

Un articol de Andreea PAVEL

Pe 9 iunie a.c. Bogdan Biţoi, reprezentantul operatorului de plajă SC Bitzi Serv SRL, a semnat un contract prin care se angaja să concesioneze către SC Claurmen Creative SRL, prin administrator Claudia Pănete, dreptul de a folosi 1500 mp de plajă din Eforie Nord „pentru folosinţa proprie” a acesteia.
În „contractul de colaborare” nr.6 din 09.06.2009 SC Claurmen Creative SRL se obliga, în schimbul folosirii plajei, să „întreţină curăţenia şi suprafaţa respectivă, precum şi să asigure servicii de curăţenie pe plajă”, actul urmând să-şi piardă valabilitatea pe 30.09.3009. Una dintre obligaţiile SC Bitzi Serv SRL, stipulată prin punctul 3.5, este că aceasta „nu va stânjeni sau împiedica normala folosinţă a Spaţiului de către SC Claurmen Creative SRL pe toată durata contractului”.
“În spate”, familia Pănete a plătit în contul operatorului de plajă 29.500 RON, „la negru”, în schimbul concesionării de către acesta a dreptului de a folosi bucata de plajă. Până pe 15 iulie a.c., afacerea a mers bine. Familia Pănete şi-a putut instala pe plajă şezlonguri, mese de biliard, WC-uri, duşuri, cabine de schimb, jocuri pentru copii, umbrele, mese, saltele şi 173 de şezlonguri. Majoritatea lucrurilor au fost luate cu împrumut de la Tudor Cincu, o rudă prin alianţă a familiei Pănete, proprietarul terasei „La Giovani”.

Contractele „şmechere” îi salvează pielea lui Biţoi

La mijlocul lunii iulie, conform spuselor membrilor familiei, aproximativ 30 de muncitori ai firmei „Util Serv” au demontat contrucţiile, sub atenta supraveghere a câtorva funcţionari din cadrul Primăriei Eforie şi a reprezentanţilor Poliţiei Comunitare. Cât despre procesul verbal, fie n-a fost întocmit fie, din cauza căldurii, ori a lehamitei, nici angajaţii primăriei, nici poliţiştii nu-şi mai amintesc unde e, aruncând responsabilitatea dintr-o parte într-alta. Familia Pănete i-a întrebat pe reprezentanţii primăriei cine şi de ce a făcut plângerea în urma căreia au fost demolate construcţiile de pe plajă. Aveau să afle cu stupoare că cel care a cerut acest lucru este, conform spuselor Claudiei, fiica cea mare a familiei, chiar operatorul de plajă care le subînchiriase terenul. Încercând să afle ce l-a determinat pe Biţoi să renunţe la înţelegerea contractuală, tânara a avut de-a face cu istericalele tânărului, care nu ezită să precizeze în orice discuţie că este şmecher datorită „relaţiilor” pe care le are, drept pentru care nu-i poate face nimeni nimic. „Jupânul” plajei din Eforie s-a răstit la fetele familiei Pănete, spunându-le că are ce-are cu Giovani, porecla lui Tudor Cincu, şi că acestea l-au scos din sărite când au împrumutat de la el mesele de biliard, WC-urile, duşurile, jocurile pentru copii etc. Văzând că nu mai pot folosi plaja, membrii familiei Pănete i-au solicitat acestuia restituirea celor 29500 RON, întrucât înţelegerea contractuală dintre cei doi a fost încălcată. Atât le-a trebuit!

Land of choice, marca Biţoi: în saci, sau „la produs” pe centură?

Bogdan Biţoi le-a spus fetelor să-şi ia gândul de la bani, pentru că nu au nicio dovadă că banii plătiţi în contului sunt legaţi de subcontractarea plajei: „Ne-a spus că el e şmecher, nu-i va putea face nimeni nimic, iar în contract nu se menţionează nimic despre bani. Într-adevăr, asta aşa e, dar noi avem ordinul de plată prin care am virat banii în aceeaşi zi în care am semnat şi contractul. Pentru ce i-aş fi dat 300 de milioane de lei vechi, de ochi frumoşi?”, ne-au declarat părinţii fetelor. Întrebat despre bani, Bogdan Biţoi a replicat fără pic de ruşine: „Vreţi să vă spun pentru ce m-aţi plătit? V-aş spune, da’ mi-e ruşine de ruşinea voastră, fetelor. M-aţi plătit ca să …”, iar batjocura marca Biţoi a continuat la adresa tinerelor.
De menţionat este că în urmă cu două săptămâni, inspectorii Gărzii Financiare au efectuat mai multe controale la toate unităţile construite pe plaja din Eforie Nord, care s-au soldat cu amenzi usturătoare. Cele trei baruri ale lui Biţoi au fost de asemenea taxate. Şmecheraşul de Eforie n-a scăpat nici cu telefoane pe la relaţiile cu care se laudă, nici cu violenţa verbală ce-l caracterizează şi a fost nevoit să achite amenzile. În furia-i tipică acesta a început să-l ameninţe pe cel despre care credea că a făcut plângeri la adresa lui. Persoana luată în vizor este Tudor Cincu, căruia i-a spus că „pentru treaba asta chiar că ăia nu mai văd nici un ban”.
Văzând că nu mai au nicio şansă de rezolvare pe cale amiabilă, fetele au apelat la ajutorul unui avocat şi l-au înştiinţat pe Biţoi că urmează depunerea unei plângeri şi implicit soluţionarea cazului în instanţă. A fost de ajuns pentru ca violenţa înnăscută a lui Biţoi să dea pe-afară: „A ameninţat-o pe sora mea şi pe mine cu moartea, ne-a zis să avem grijă că ştie unde stăm în Bucureşti şi că ne trimite la produs şi tot felul de ameninţări pe care numai un om de ultimă speţă le poate adresa fără nici un pic de jenă, mai ales în faţa unor femei”, ne-a declarat speriată Claudia Pănete.

Tatăl lui Biţoi, către Claudia Pănete: „Şi eu mă speriam în locul tatălui tău”

Reporterii DEZVĂLUIRI au înregistrat o conversaţie telefonică purtată de Claudia Pănete cu Ion Biţoi, administratorul SC Bitzi Serv SRL, tatăl lui Bogdan Biţoi. Aceasta a discutat atât problema banilor, cât şi ameninţările pe care fetele le-au primit fără număr din partea fiului său. Tatăl “bazatului” operator a recunoscut şi faptul că aceştia au primit bani pentru bucata de plajă, promiţându-i fetei că vor primi diferenţa dintre cei 300 milioane ROL şi banii pe care fetele au apucat să-i încaseze. De asemenea, tatăl lui Biţoi a încercat să-i caute o scuză fiului său, spunând că ameninţările pe care le-a împărţit fără scrupule celor două tinere au fost cauzate de nervi, oboseală şi furie. De asemenea, Ion Biţoi le-a asigurat pe fete că le înţelege atât pe ele, cât şi pe părinţii lor care s-au înspăimântat la auzul ameninţărilor: „Şi eu în locul tatălui tău, aş fi reacţionat la fel, e normal”. Ceea ce Biţoi jr. nu ştie este că acum se poate demonstra, într-un fel sau altul, faptul că cele 295 de milioane lei vechi pe care acesta i-a primit de la fetele familiei Pănete nu au fost răsplata serviciilor sexuale prestate de el, ci banii ceruţi de acesta „la negru” pentru a închiria familiei Pănete 1500 mp, pe plaja din Eforie Nord.

Operatorul Biţoi: Aşa sunt eu, nebun, dar voi cum dovediţi că mi-aţi dat banii ăia pentru plajă?

După înregistrarea telefonică, reporterii DEZVĂLUIRI au mers la unul dintre barurile lui Biţoi, împreună cu Tudor Cincu (cel care a rămas şi fără proprietăţile amplasate pe plajă, şi fără inventarul lor) şi Claudia Pănete, sora administratorului SC Claurmen Creative SRL. La masă ni s-au alăturat unchiul lui Bogdan Biţoi şi o domnişoară care s-a recomandat a fi „concubina lui, nu soţia”. Cu o atitudine de (elegant spus) damă de companie, aceasta a intervenit în discuţie de mai multe ori, în apărarea lui Biţoi, folosind un ton ce-l întrece pe cel al vânzătoarelor de zarzavat de la tarabe. Ceea ce, din nou, nu ştia şmecheraşul cu pile, este că reporterul ce s-a recomandat a fi verişoara Claudiei era de fapt jurnalist şi că întreaga întâlnire a fost filmată cu camera ascunsă. Pe filmarea cu camera ascunsă se pot observa atât atitudinea recalcitrantă şi violentă a lui Biţoi, cât şi înţelegerile contractuale dintre cele două părţi. Biţoi a început brusc întâlnirea: „Cum demonstraţi voi pentru ce mi-aţi dat banii ăia? N-aveţi cum, contractul e şmecher, aşa că pa! Eu când sunt prost, tac, nu mă agit, da? Aşa că…”. Stimabilul operator de plajă s-a ridicat de nenumărate ori peste masă, la replicile în contradictoriu ale lui Tudor Cincu, ale Claudiei şi ale jurnalistului care i-a atras atenţia de multe ori că e foarte violent. Acesta îşi schimba brusc atitudinea, devenea zâmbitor şi cald: „Nu te speria, aşa sunt eu, mai nebun când mă enervez”. Iar concubina, pesemne obişnuită cu reacţiile lui Biţoi replica: „Dacă te sperii, ce cauţi la masă? Du-te, dragă, pe plajă şi gata!”. Concluzia discuţiei a fost că cele două tabere aveau să se întâlnească a doua zi, cu avocatul familiei Pănete, pentru a încheia o înţelegere contractuală.
În urma întâlnirii, fetele familiei din Târgu-Jiu ne-au declarat că Biţoi a adoptat o atitudine total schimbată, sosind spăşit şi respectuos şi folosind un ton calm şi conciliant. Cele două părţi au căzut de comun acord, în faţa avocaţilor, ca în ziua următoare să se întâlnească pentru restituirea banilor şi rezilierea definitivă a contractului.
Nu se ştie cum, Biţoi a aflat că verişoara nu era verişoară şi că a fost înregistrat cu camera ascunsă, iar la întâlnirea ce urma să aibă loc, acesta a sosit mai furios ca niciodată şi a început să zbiere că dacă familia mai vrea filmuleţe cu el să-i ceară personal nu să apeleze la presă, pentru că îşi va face singur şi le va trimite, iar cât despre injuriile şi replicile xxx la adresa jurnaliştilor nu pot fi reproduse decât în paginile publicaţiilor de specialitate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top