Ştiri

În plină campanie electorală, Marius Enescu vorbeşte despre incompetenţa managerilor din domeniu

După patru ani de management liberal, sistemul sanitar îşi dă duhul. Pe la mijlocul lunii noiembrie am fost nevoită să însoţesc o rudă apropiată la Spitalul Judeţean. Afecţiunea de care suferea pacienta putea fi remediată în Secţia de N euro logie.

 

Un articol de Andreea PAVEL

Zis şi făcut. La etajul trei, acolo unde este clinica respectivă, era agitaţie mare, ca de obicei, suferinţă, îngrijorare, luptă între viaţă şi moarte în contratimp, tristeţe, asistente şi doctori care nu mai fac faţă consultaţiilor şi tratării pacienţilor. Ruda cu care sosisem acolo avea nevoie de o verificare a tensiunii arteriale. Una dintre asistente, căreia îi păstrăm anonimatul, din cauză că se teme de eventualele repercusiuni a faptului că ”a dat din casă”, ne-a spus că nu au nici un aparat de tensiune. Mai exact, nici unul funcţional! Şocată, pacienta a întrebat: ”Cum?! La N euro logie nu există nici un aparat de măsurat tensiunea, în stare de funcţionare?”. Răspunsul a venit sec: ”Nu… Avem trei, dar nu merge nici unul. Ar fi un aparat, la domnul doctor (medicul de gardă din acea noapte, Antoniu Nepot, n.red.), dar şi ăla e vechi”.

A doua zi, pacienta a fost trimisă la Secţia Urgenţă, de la parterul spitalului pentru a-i fi făcută o electrocardiogramă. Reporterii de la televiuziunile locale se îmbulzeau pentru a-şi completa ştirile despre accidente şi scandaluri soldate cu răniţi aflaţi în stare de ebrietate, echipele SMURD alergau de colo-colo, jandarmi, poliţişti şi aşa mai departe.

În afară că, pacienţii erau mutaţi dintr-un loc într-altul, din cauza faptului că numărul de tărgi de la Urgenţă era insuficient, o asistentă zbiară către o victimă suferindă a unui accident: ”N-am ce să vă fac aici, nu-nţelegeţi?! N-avem calmante, n-avem perfuzoare, n-avem nimic! Du-te sus, poate aveţi acolo mai mult noroc…”.

Despre dezastrul din Sănătate, se ştiu deja destul, atât la nivel central, cât şi local. Dar când eşti pus faţă-n faţă cu astfel de situaţii inadmisibile pentru, chipurile, o ţară europeană, parcă îţi vine să pui piciorul în prag şi să-i tragi la răspundere pe reprezentanţii domeniului. Mai ales dacă unii ridică pretenţii de viitori parlamentari.

”În Parlament se doarme şi se dă din picioare pentru salarii mari”

Reporterii DEZVĂLUIRI l-au contactat pe Marius Enescu, fostul şef al Autorităţii de Sănătate Publică din Constanţa, pentru a-i aduce la cunoştinţă cele două situaţii din spital.  Enescu este candidatul PNL la Colegiul 3, pentru Senat. Asta în condiţiile în care, până în urmă cu câteva luni, acesta nega orice numire politică la instituţia al cărei şef era şi cu atât mai mult nega orice apartenenţă la vreun partid.

Ca aspirant la funcţia de senator, Marius Enescu nu s-a ferit să facă promisiuni, că doar asta e moda în timpul campaniei. Iată ce a blamat fostul şef al Autorităţii de Sănătate Publică, suspendat din funcţie la 1 noiembrie, odată cu startul campaniei electorale:

”Trebuie continuată reforma, astfel încât să aplicăm legislaţia corect şi să cerem mai mult de la manageri. Dacă nu schimbăm mentalitatea de genul ”merge-aşa”, nu se va schimba nimic, apropos de situaţiile prezentate de dumneavoastră”. În entuziasmul electoral, Marius Enescu s-a avântat în declaraţii critice referitoare la actualii parlamentari, uitând că cei mai mulţi dintre ei sunt liberali: ”Toată lumea vorbeşte de incompetenţi, dar nimeni nu face nimic cu ei. În Parlament la ora actuală se doarme şi se dă din picioare pentru salarii mai mari. Partizăm aiurea, de frică, cu oameni incompetenţi…”.

Referitor la schimbările pe care le-ar face în sistemul sanitar, în cazul în care ar ajunge senator, Marius Enescu are planuri mari… ”În domeniul sanitar aş merge pe sistemul de asigurări alternative, pe deschiderea de unităţi sanitare private. În momentul de faţă sunt încercări timide în astfel de zone, dar nimic serios, pentru că nu există un asigurator mai puternic decât Casa de Asigurări. Veţi vedea că, printr-un astfel de proiect, şi preţurile vor da înapoi. Urgenţa din spital este un proiect iniţiat în 2006, dar până acum am fost ţinuţi pe loc, din diferite motive. Până în martie însă, va fi gata”.

Clinicile private au prioritate în faţa dezastrului din Spitalul Judeţean

E trist că Marius Enescu, posibil senator în Parlamentul României, începând cu luna decembrie, nu se gândeşte la o investiţie serioasă în Spitalul Judeţean Constanţa, acolo unde ajunge majoritatea pacienţilor, ci vede ca prioritate clinicile private. Ca să nu mai spunem că Enescu nu a făcut nici o referire la vreo strategie de combatere a şpăgii din spital, a lehamitei cadrelor medicale, a caracatiţei nepotismelor, sau a cazuri de malpraxis rămase neanchetate. De asemenea, Enescu nu a pomenit nimic despre Spitalul Regional, de asemenea un proiect pe marginea căruia reprezentanţii sistemului sanitar din Constanţa făceau multă vâlvă în urmă cu câteva luni.

Deocamdată toţi candidaţii sunt în stare să promită marea cu sarea, luna de pe cer, lapte şi miere. Până când vor fi puşi faţă în faţă cu angajamentele pe care şi le-au luat, viitorii parlamentari mai au timp să promită. Momentan, perfuzoarele, calmantele, aparatele de tensiune şi medicamentele de bază, rămân un lux pentru sistemul sanitar constănţean.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top