Comisia Europeană

În magazinul din Hârşova al soţului şefei Serviciului Juridic din Prefectură se vând ţigări de contrabandă

O filmare cu camera ascunsă arată că jurista Aura Bozdoacă terfeleşte legea când vine vorba de afacerile familiei

Octavian Bozdoacă, soţul Aurei Bozdoacă, şefa Serviciului Juridic din Prefectură, este proprietarul buticului “S.C. Contubo T&B SRL.” din Hârşova, butic în care sunt scoase la vânzare ţigări de contrabandă. Acest fapt este cunoscut de multă vreme de hârşovenii care n-au deloc o părere bună despre modul în care şefa juriştilor din Prefectură îşi desfăşoară afacerile. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au realizat o filmare cu camera ascunsă în magazinul cu pricina, de unde au cumpărat un pachet de ţigări “More”, cu timbru şi inscripţie bulgăreşti, şi… un litru de ţuică! Desigur, de provenienţă necunoscută. De bon fiscal, probabil oricine îşi imaginează că nici nu se poate aduce vorba. Filmarea poate fi urmărită pe www.dezvaluiri.ro, secţiunea Video, sau pe link-ul: http://www.dezvaluiri.ro/video.html.

Un articol de Andreea PAVEL, Ştefan Doru COPOŢ

În declaraţia de avere a juristei, magazinul e trecut pe numele soţului

La urechile nostre a ajuns un zvon care pe parcursul anchetei s-a confirmat întru totul. Într-unul dintre barurile din Hârşova, oricine ar fi fost întrebat despre magazinul cu “ţigări de-alea bune”, ar fi cunoscut cel puţin jumătate dintre informaţiile pe care le veţi regăsi în continuare.

Magazinul SC Contubo SRL este trecut în declaraţia de avere a Aurei Bozdoacă ca aparţinând soţului acesteia, ofiţer mecanic la firma de crewing Barklav. Cu toate acestea, locuitorii din Hârşova susţin că afacerea este în grija şefei din Prefectură. Unul dintre hârşoveni ne-a precizat că, în momentul în care părăseşte magazinul, Bozdoacă îşi îndeamnă vânzătoarele: “Dacă aveţi probleme cu cineva şi vă întreabă cineva ceva, o sunaţi pe nevastă-mea şi rezolvă ea totul!”.

Sursele noastre din Hârşova refuză să-şi facă publică identitatea, dat fiind faptul că, din spusele acestora, se pare că Aura Bozdoacă taie şi spânzură atât în Prefectură, cât şi în rândul primarilor constănţeni, fiind în relaţii bune cu mulţi politicieni, poliţişti, jurişti, procurori etc.

Ţigări de contrabandă şi ţuică la suta de grame

Pentru a verifica aceste informaţii, am apelat la ajutorul unui cetăţean din Hârşova. Am intrat împreună în magazin şi am filmat cu camera ascunsă momentul în care omul a cumpărat, înaintea noastră, un pachet de ţigări marca “More” şi un litru de ţuică. Deşi ilegal, tanti Fănica, vânzătoarea, a turnat cu grijă într-o sticlă de Fanta ţuica cerută de client şi a scos din raft un pachet de ţigări care, în locul timbrului românesc avea unul bulgăresc. Când ne-a venit rândul, am cerut un pachet de More şi am fost serviţi imediat. La vederea inscripţiei, am întrebat dacă ţigările sunt româneşti. Tanti Fănica, frământându-şi în continuu mâinile, ne-a răspuns cu un glas vinovat că nu ştie. Privirea i-a coborât în jos, iar noi am întreabat-o dacă are şi alte mărci de ţigări, cu inscripţie străină. Vânzătoarea a dat din cap în semn că nu şi de-abia a îngânat: “Nu, doar More… More se vinde bine…”.De menţionat este faptul că ţigările de contrabandă sunt vândute cu acelaşi preţ pe care l-ar avea un pachet românesc.De la un alt client la magazinului am făcut rost şi de un pachet de ţigări “Viceroy”, cumpărat în urmă cu câteva zile, din acelaşi loc. Acelaşi om ne-a transmis ulterior să avem grijă că: “Dacă află ce-aţi făcut or să vină pe urmele dumneavoastră şi-or să se intereseze cine şi de unde sunteţi. Acum, eu vă spun că spatele pe care îl au ei e mare, iar oamenii ăştia sunt mână-n mână cu toate autorităţile. Nu le pasă de nimeni şi nimic, şi se poartă ca atare”.

Tupeul mafioţilor de la Abator, cât un purice faţă de tupeul familiei Bozdoacă

Unul dintre aspectele care ne-a lăsat cu gura căscată a fost faptul că tupeul şi nepăsarea soţilor Bozdoacă sunt atât de mari încât pachetele de ţigări stau bine mersi expuse la vedere. Mai precis, oricine intră în magazin poate să observe fix în vitrina din faţă aliniate ţigările de contrabandă. Deşi se vedea că nu suntem localnici, vânzătoarea nu a ezitat să ne servească cu ţigări bulgăreşti.

Pe de altă parte, foarte cunoscuţi în astfel de afaceri sunt contrabandiştii din zona Abator, Constanţa. Şi ei câştigă bani buni din această afacere de mulţi ani, poate dintotdeauna, iar fenomenul este cunoscut de orice constănţean. Cu toate acestea, ei se tem într-un fel sau altul de raziile oamenilor legii, dispar când intervin poliţiştii şi nu-ţi vând ţigări dacă stârneşti dubii. Şi în nici un caz nu-ţi flutură pe sub nas ţigările de contrabandă. Declaraţiile contrabandiştilor din Abator vizavi de intervenţia poliţiştilor şi de afacerea cu ţigări, filmate cu camera ascunsă, pot fi vizionate pe www.dezvaluiri.ro, secţiunea Video, sau http://www.dezvaluiri.ro/video/795-traficanti-de-igri-sub-acoperirea-poliiei.html .

Soţii Bozdoacă nu îşi fac însă griji din cauza poliţiei. Surse din Hârşova susţin că Poliţiei nu-i este străină situaţia de la buticul SC. Contubo T&B SRL., dar că nimeni n-a luat nici o măsură, pentru că Aura Bozdoacă ar fi sprijinită de nume importante din peisajul politic al judeţului Constanţa.

Soţul juristei Prefecturii e în afara legii

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Horia Tudoran, directorului Departamentului de Mărfuri Contrafăcute din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, povestindu-i acestuia situaţia de la Hârşova. Tudoran ne-a explicat traseul ţigărilor de contrabandă descoperite de lucrătorii vamali.

Conform legislaţiei în vigoare, atunci când ţigările se dovedesc a fi contrafăcute, întreaga marfă trebuie distrusă. Dacă ţigările sunt originale, fie trebuie returnate distribuitorului, fie trebuie retimbrate în ţara în care urmează a fi scoase pe piaţă, la vânzare. Acestea însă pot fi vândute doar în magazinele de specialitate!

Horia Tudoran a menţionat că, aşa cum se prezintă situaţia de la Hârşova, la mijloc nu poate fi vorba decât de o ilegalitate flagrantă.

Iată cum, soţul juristei-şef din Prefectura Constanţa, este proprietarul unui butic în care, de ani de zile, sunt vândute ţigări de contrabandă. În primul rând, ţigările nu au timbru românesc, deci nu ar putea fi vândute în cazul în care acestea ar fi originale. Pe de altă parte, buticul “de cartier” este departe de a fi un aşa-numit magazin de specialitate, în cazul în care, prin absurd, pachetele ar fi timbrate în România. Ca să nu mai spunem că dacă ţigările sunt contrafăcute, acestea ar trebui distruse din start.

Deci oricum am da-o, dacă s-ar aplica legislaţia în vigoare, atunci situaţia în care se află proprietarii magazinului “SC Contubo T&B SRL” dăunează grav libertăţii…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top