COMUNICATE

Olaru, baronul bălţilor

Vederoasa şi Baciu aduc pierderi statului şi inundaţii localnicilor, dar profit patronului.

Se numeşte Alexandru Olaru şi este stăpânul a două mari lacuri de pe malul dobrogean al Dunării, la sud de oraşul Cernavodă. A primit cele două bălţi în condiţii financiare mai mult decât avantajoase şi nu s-a sfiit să încalce legea pentru ca acestea să îi aducă profituri maxime. A construit diguri ilegale şi dirijează circuitul apei astfel încât balta Baciu să fie mereu plină. Chiar dacă asta înseamnă să inunde terenurile localnicilor, iar statul să plătească bani pentru pomparea apei. Olaru merge chiar mai departe şi percepe taxă de pescuit pentru un canal ce nu îi aparţine, ci este proprietatea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF)!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan Doru COPOŢ

Patru lei pe lună pentru un hectar de lac

Fostul tehnician agricol Alexandru Olaru, venit din Moldova la Cernavodă, s-a trezit în 2003 mare patron de bălţi. A fost o conjunctură fericită pentru el, căci adevăratul concesionar, care venise cu banii, avea nevoie de un om pe care să îl bage în faţă. Investitorul despre care vorbim s-a stins din viaţă la scurt timp şi Olaru a rămas singurul stăpân, în condiţiile în care între cei doi nu fusese întocmit niciun act.În prezent, firma lui Alexandru Olaru, SC Oxipest Alex SRL, administrează două lucii de apă. Pentru lacul Vederoasa, cu o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare, Olaru plăteşte Primăriei Aliman aproximativ 25000 de lei pe an. Adică puţin peste patru lei pe lună pentru fiecare hectar!

Olaru se joacă cu stăvilaru’

Balta Baciu a concesionat-o de la Administraţia Domeniilor Statului în anul 2003, deşi în Hotărârea de Guvern 904 din 2002, ea figura în inventarul Primăriei Rasova. Ceea ce înseamnă că ADS nu avea dreptul să o concesioneze.Balta Vederoasa e alimentată cu apă de unul dintre râurile din Dobrogea, care vine tocmai din zona localităţii Cobadin. Pentru a se asigura un nivel optim de apă între cele două lacuri, Vederoasa se varsă în Baciu printr-un canal. În apropierea “confluenţei”, ANIF a construit o staţie care pompează surplusul de apă. Pe Olaru nu îl interesează dacă terenurile din jur se inundă sau nu şi manevrează stăvilarul dintre cele două bălţi după bunul plac şi, mai ales, după propriul interes.

Grădinile localnicilor inundate, izvorul satului contaminat

Astfel că vara, atunci când râuleţul ce alimentează sistemul de lacuri aduce apă mai puţină, el închide “poarta”, astfel că Vederoasa se umple de apă, iar toamna şi primăvara surplusul se revarsă pe terenurile oamenilor. În primăvara 2006, după topirea zăpezii şi ploi abundente, Olaru a provocat în zonă o adevărată catastrofă, căci a spart digurile ce protejau localitatea, pentru a nu-i afecta peştele din Balta Baciu şi apele s-au revărsat în satul Vlahi şi comuna Aliman, înghiţind chiar şi şoseaua. Izvorul de la Vlahi, de unde îşi iau apă mulţi localnici este şi acum contaminat de apa mocirloasă din baltă. În lipsa unei alternative, cu toate riscurile, unii oameni încă se mai alimentează de la izvor. Grădinile de la marginea comunei Aliman băltesc şi în prezent. cei care au grădini nu pot cultiva nimic în terenul mocirlos. Aparatul foto surprinde această evidenţă, dar oamenii se tem să vorbească deschis despre asta. “Olaru e om mare, are multe relaţii” şi le-ar putea face rău. În zonă toţi se tem de paznicii bălţilor lui, care pun câinii pe tine dacă te găsesc în zonă.

Instituţiile statului sunt neputincioase

Pe 21 iulie 2006, ANIF sucursala Dobrogea, solicita Oxipest Alex ca, în termen de zece zile, să desfiinţeze toate lucrările şi construcţiile ridicate în zona celor două lacuri, fără să deţină avize din partea statului. E vorba de un canal între cele două bălţi şi de îndiguirea incintei Chiciu. Pentru că Olaru nu s-a grăbit să dea curs solicitării, pe 10 august 2006 s-a întrunit o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, care a întocmit o notă de constatare ce prevedea refacerea secţiunii rupturii provocate digului de apărare, îndepărtarea lucrărilor executate fără autorizaţie pe infrastructura reţelei de canale aflate în administraţia ANIF, de către SC Oxipest Alex SRL şi Asociaţia de Vânătoare Iepuraşul (condusă tot de Alexandru Olaru). Totodată, Direcţia Apelor Române Dobrogea Litoral îi solicita lui Olaru documentaţia tehnică a bălţii Vederoasa, lucrările hidrotehnice efectuate în zonă, regulamentul de funcţionare şi Planul de Apărare împotriva Inundaţiilor, în vederea stabilirii nivelului normal de exploatare. Solicitarea a plecat de la faptul că în urma inundaţiilor provocate de Olaru, foste terenuri uscate din jurul bălţii Vederoasa s-au transformat în adevărate mlaştini invadate de stufăriş. S-a ajuns astfel la situaţia în care terenuri ale localnicilor, dar şi ale statului se află sub apă şi nu pot fi folosite de proprietari. În tot acest timp, staţia de pompare a ANIF cheltuieşte banii statului, pompând de zor apa cu care Olaru se joacă cum are chef, pentru a-şi proteja afacerile din zonă. Olaru vinde peştele prins din bălţile sale prin magazinele pe care le deţine în Cernavodă. În acelaşi timp, el percepe taxă pentru pescuitul sportiv. La Vederoasa taxa este de 50 lei pe zi, în balta Baciu 100 lei, într-un canal din apropiere 50 lei, iar cei care vor să pescuiască în canalul paralel cu drumul judeţean trebuie să plătească 30 lei. Problema este că acest canal nu îi aparţine, ci este al ANIF. În mod normal, orice deţinător al unei banale legitimaţii de pescuit emisă de AGVPS îşi poate arunca undiţele în acest canal. În fapt, acest lucru nu este posibil, căci paznicii bălţii Baciu cer taxă. Cu alte cuvinte, Olaru comite încă o ilegalitate flagrantă, percepând taxă pentru pescuitul într-un luciu de apă ce aparţine statului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top