COMUNICATE

Iavorski vânează resursele României prin AVPS Tracica

Tensiunea existenta între membrii grupei de vânatoare Baneasa-Ostrov si conducerea Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi are la baza o decizie nu tocmai cunoscuta a acesteia din urma referitoare la privilegiile acordate, în viziunea celor dintâi, vânatorului Constantin Iavorski si prietenilor sai.
Astfel, potrivit AJVPS, prezenta fostului ministru moldovean al resurselor naturale în zona de vânatoare Ostrov are la baza un contract încheiat cu Asociatia Vânatorilor si Pescarilor Sportivi Tracica, din care face parte si Iavorski, si omul acestuia de încredere Grasun Pintilie.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
                       DORU COPOT

Oficialii AJVPS spun ca nu au acordat o exclusivitate ilegala asupra unei parti din fondul de vânatoare de la Ostrov unei persoane anume, de vreme ce lucrurile sunt reglementate contractual. Pe de alta parte, au refuzat sa ne puna la dispozitie contractul în cauza sau orice alt detaliu concludent despre natura acestuia. Singura precizare importanta referitoare la întelegerea cu asociatia lui Iavorki este aceea ca în baza ei AJVPS a încasat, anul trecut, o sponsorizare de 10.000 de euro, dar si taxele de autorizare a partidelor sau de capturare a trofeelor. Potrivit directorului AJVPS Dan Miron, încheierea contractului ar fi fost determinata de solide motivatii financiare, în sensul ca membrii grupei de vânatoare Baneasa nu ar fi avut resursele financiare pentru a acoperi ponderea ce le revenea din taxele pe care si asociatia le datoreaza Ministerului Agriculturii si Padurilor. În aceste conditii, la nivelul anului 2004, vânatorii din sucursala Baneasa a AJVPS au propus delimitarea unei arii în care sa se organizeze partide de recoltare doar cu vânatori straini. Fortând lucrurile, Dan Miron acrediteaza chiar ideea ca acest contract încheiat cu AVPS Tracica a fost aprobat de vânatorii de la Baneasa, desi, în realitate, marea lor majoritate spun ca nu au fost informati si ca, dupa cum decurg lucrurile, avem de-a face cu o subcontractare a unei parti din cele cinci fonduri de vânatoare din zona, ceea ce nu este pe deplin legal. Mai mult, spun aceeasi vânatori, majorarea taxelor a avut loc în 2005 si 2006, astfel ca invocarea acestui argument pentru un contract încheiat în 2004 este doar o gaselnita. Iar prezenta lui Iavorski în zona dateaza din anul 1999, chiar daca legalizarea acestei stari de fapt a avut loc abia în anul de gratie 2004. Dan Miron a refuzat sa ne comunice judetul în care este înregistrata AVPS Tracica, invitându-ne sa ne informam în acest sens direct la Registrul National al Asociatiilor si Fundatiilor.

Iavorski si afacerile energetice transate la vânatoare

Asa cum aratam în primul material dedicat problemelor de vânatoare din zona Ostrov-Baneasa, mai multi vânatori acuza decimarea vânatului de catre Constantin Iavorski si prietenii sai, cu complicitatea conducerii nationale si judetene a asociatiei vânatorilor. Vocile critice detin dovezi ca pe ceea ce ei numesc mosia lui Iavorski s-au organizat partide pe timp de noapte, cu arme AKM folosite pâna nu de mult în dotarea armatelor statelor membre ale blocului estic. Prezenta lui Iavorski este legata de aparitia în zona, la nivelul anului 1999, a unui hotel plutitor acostat fara autorizatie pe Dunare, în aval de manastirea Dervent. Martori din zona spun ca printre oaspetii lui Iavorski s-ar fi numarat de-a lungul timpului fostul premier Adrian Nastase, controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, dar si alte oficialitati, directori de regii si companii nationale. Iavorski deruleaza afaceri în România din anul 1994, de când firmele sale (cea mai cunoscuta fiind Unicom SA) livreaza pacura la Termoelectrica (peste 600.000 de tone pe an) la preturi mult mai mari decât cotatiile bursiere internationale. Firmele lui Iavorski au fost primele care au facut tranzactii cu energie electrica pe o piata înca nereglementata la începutul anilor 90, când accepta platile pentru livrarile de pacura si în regim barter, pentru a vinde mai apoi curentul electric la preturi si mai mari tot statului român. Iavorski a fost ministru al resurselor naturale în Republica Moldova, dar si director la firma Runicom din Elvetia, controlata de magnatul rus al petrolului si gazelor naturale Roman Abramovici.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top