COMUNICATE

Falimentul Univers All, un credit bancar fara dobânzi de 13 milioane de euro

Razvan Petrovici a ramas cu reteaua de magazine cumparata de la Tomis SA.

Falimentul retelei de magazine Univers All este de departe cel mai spectaculos din comertul românesc, de când la portile acestuia bate vântul globalizarii si accesului nelimitat al companiilor multinationale.
Dincolo de esecul larg mediatizat al afacerii din retail a lui Razvan Petrovici, închiderea obloanelor este, pe termen scurt, o afacere profitabila pentru Grupul GFS, din care facea parte si firma Universal All.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Relaxarea surprinzatoare a lui Petrovici în fata falimentului ar putea proveni dintr-un calcul extrem de profitabil, pe care viitorul parcurs al situatiei l-ar putea confirma pe deplin. Astfel, este de remarcat ca momentul anuntarii falimentului a constituit o lovitura pe piata imobiliara, pe care Petrovici a si recunoscut-o oficial, atunci când a declarat în presa financiara ca înca din primul moment a fost asaltat de oferte multiple de achizitionare, fie a întregului lant de 14 magazine detinut la nivel national, fie la bucata, pe unitatile mai atractive. Mai mult, ofertele primite îi asigura relaxarea, pentru ca permit acoperirea facturilor neonorate catre furnizori, în valoare de peste 13 milioane de euro, în conditiile în care stocurile de marfuri, preluate de centrul Univers All din Bucuresti, au o valoare de intrare de peste sase milioane de euro. Si momentul este extrem de favorabila, data fiind lupta acerba dintre multinationale pentru obtinerea controlului asupra comertului cu marfuri alimentare si de larg consum. Cu alte cuvinte falimentul se dovedeste profitabil si din punct de vedere imobiliar, dar si din acela al obtinerii unei amânari la plata a imenselor facturi, cel mai probabil si fara penalitati, pâna în momentul în care se va pronunta judecatorul sindic. Practica din domeniu arata însa ca pronuntarea justitiei este un proces de lunga durata, fapt care induce ipoteza ca, dincolo de existenta vreunei intentii, falimentul Univers All constituie o forma de creditare extrem de avantajoasa, pe care nici Petrovici si nici altcineva nu ar fi obtinut-o în vecii vecilor de la o institutie bancara.

Temeiurile ascensiunii lui Petrovici în lumea afacerilor

Razvan Petrovici face parte din cercul select de afaceristi care au stiut de-a lungul timpului sa directioneze profiturile obtinute în România catre diversele paradisuri fiscale, beneficiind totodata de regimul de securizare a informatiilor de la registrele comerciale ale acestor tari. O dovada extrem de elocventa în acest sens este chiar firma Universal All Romania SRL, înregistrata în comuna Snagov, satul Ghermanesti, dar având ca actionar o casuta postala din Cipru, pe numele ei Agitator Trading Limited (cu adresa: 3304 Limassol, PO BOX 56040). În mediul de afaceri este cunoscut faptul ca aceasta ascundere a identitatii în paradisul fiscal cipriot are la baza participare la profit si pierderi a lui Dragos Constantinescu, fiul fostului presedinte al României din perioada 1996-2000. La fel de notoriu este faptul ca fostul sef al statului a pus umarul la atribuirea societatii Tomis SA si a retelei de magazine Aliment Connex altei casute postale cipriote, pe numele ei Ptelia Company Limited. În privinta acesteia nu exista nici un dubiu de identitate a proprietarilor, în spate aflându-se afaceristii israelieni Sammy si Eial Offer. Combinatia partilor este însa demonstrata prin aceea ca Tomis SA a vândut catre Universal All reteaua de magazine alimentare achizitionata aproape pe degeaba în procesul de privatizare. Acum, la momentul falimentului declarat de Petrovici, ramâne în picioare câstigul net de peste sase milioane de euro din real estate, la care o pondere importanta o are si tranzactia cipriota dospita la Constanta.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top