COMUNICATE

Fundamentalistii de la Taiba vor în Parlamentul României

La sfârsitul anului trecut, a fost înfiintata la Constanta o noua organizatie etnica, sub numele Asociatia Comunitatii Turco-Tatare din România “Mesajul”. În mod curios, membrii fondatori nu si-au facut publica aparitia “pe piata” prin canale mediatice. Oficialii Uniunii Democrate a Tatarilor Turco- Musulmani din România(UDTTMR) au fost cei care, aflând întâmplator de nasterea noii organizatii, au luat atitudine printr-un comunicat de presa. Numele si obiectivele din statut ne fac sa credem ca intentia asociatiei “Mesajul” este de a participa la alegerile locale si parlamentare din România, pe listele minoritatilor.

Un articold de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Din informatiile pe care le detinem, în spatele Asociatiei Comunitatii Turco-Tatare din România “Mesajul” se afla contestata fundatie Taiba, acuzata de legaturi cu gruparile teroriste Fratii Musulmani si Hamas. Desi pozeaza în promotorii moderati ai religiei islamice, Taiba a fost în centrul mai multor scandaluri ce scot la iveala principii radicale si intolerante. Între ele amintim pozitia radicala din timpul scandalului caricaturilor (Taiba a produs atunci multa rumoare la Constanta si Bucuresti) si organizarea pelerinajului anual la Mecca în parteneriat cu familia ben Laden, la care au si fost cazati românii. Cherim Enghin, fostul lider al Taiba Constanta, s-a abtinut de la comentarii privind Asociatia “Mesajul”: “Nu doresc sa fac nici un fel de comentariu despre acest lucru. Am auzit ca reprezentantii UDTTMR au facut comentarii, dar este treaba lor. Eu nu mai am nici o legatura cu Taiba”. În realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Pe siteul oficial al organizatiei, Cherim apare ca reprezentant Taiba pe Constanta, cu toate datele de contact, iar principalul articol de pe pagina web “Ziua îndragostatilor în viziunea Islamului” îi poarta semnatura.
 
UDTTMR solicita o ancheta a autoritatilor

Conducerea Uniunii Democrate a Tatarilor Turco- Musulmani din România(UDTTMR) a luat atitudine împotriva acestui demers. “Nu contestam dreptul nimanui de a-si propune noi formule de organizare, în conditiiile în care traim într-o tara libera, dar, dincolo de aparente, consideram ca aceasta asociatie nu exprima interesele comunitatii tatare din România, fiind nereprezentativa si neconstitutionala”, spune un comunicat de presa al acestei formatiuni. Totdata, oficialii UDTTMR îsi exprima dezacordul fata de intentia declarata a asociatiei “Mesajul”, de a primi subventii din strainatate, lucru interzis de legislatia din România organizatiilor ce au drept scop participarea la viata politica. Chiar daca nu au acuzat direct fundatia Taiba si nu au rostit nici un nume de persoana, sefii UDTTMR au propriile îndoieli si au cerut “organelor abilitate sa se autosesiseze în legatura cu provenienta sprijinului material si în legatura cu adevaratul scop al înfiintarii acestei noi structuri”.

UDTTMR face apel la unitate

Deputatul UDTTMR, Amet Aledin s-a abtinut de la acuzatii directe si comentarii despre persoane. El ne-a declarat ca singurele informatii despre Asociatia Comunitatii Turco-Tatare din România “Mesajul”, provin de pe un afis prin care respectiva structura îsi promova o actiune, care cuprindea si câteva elemente din statut si principii de functionare. Deputatul Aledin considera ca lumea tatara trebuie sa ramâna unita în jurul UDTTMR, singura capabila sa reprezinte intersele etnicilor tatari: “Uniunea noastra este una dintre putinele grupari etnice din România care nu s-a dezbinat. La Parlament, suntem 18 deputati ai minoritarilor si mai vorbim între noi. Am aflat de la colegii mei ca noi, tatarii, suntem un caz fericit în acest sens”. Parlamentarul Aledin spune ca nu îl sperie concurenta si întelege ca orice persoana care respecta legile României poate sa fondeze o grupare care sa participe la alegeri, dar considera ca actiunea asociatiei “Mesajul” este menita sa dezbine si face apel la unitate catre etnicii tatari.
Scopul principal al UDTTMR este sustinerea intereslor tatarilor din România si conservarea traditiilor lor. Conform datelor oficiale, în România traiesc 24500 de tatari, dintre care peste 90 la suta în Dobrogea. Cifrele neoficiale, dar bazate pe statistici, ajung la aproximativ 35500. Pentru diferenta, ne spune deputatul Aledin, e de vina de multe ori lipsa de cultura si informare în special a tatarilor mai în vârsta din mediul rural, care la recensamânt s-au declarat turci. Aceeasi ignoranta a unora dintre etnicii tatari îl face pe deputatul Aledin sa se teama de confuziile pe care asociatia “Mesajul” le-ar putea crea în teritoriu.

Fratii Musulmani în România

Potrivit siteului Academiei Nationale de Informatii, care citeaza surse SRI, gruparea terorista Fratii Musulmani activeaza în România sub acoperirea Ligii Islamice si Culturale si Fundatiei Taiba, având filiale în principalele centre universitare din tara. De la aparitia gruparii în Romania (1976), au fost identificati circa 60 de membri si 150 de simpatizanti. Desi serviciile secrete considera ca nu exista înca intentia gruparii din România de a achizitiona armament sau tehnica militara, baza logistica este relativ însemnata, constituita din mai multe imobile, cu scop declarat de centre islamice, case de rugaciune si moschei, cu dotarile necesare mediatizarii ideologiei specifice (retele informatice si de comunicare performante, aparatura de editare si multiplicare a materialului propagandistic). Activitati desfasurate în România: propagarea, în rândul musulmanilor si a persoanelor de alta religie, a ideologiei fundamentalist-islamice extremiste, recrutarea de membri pentru organizatiile extremiste Fratii Musulmani si Hamas, organizarea anuala a pelerinajului musulmanilor din România la Mecca, a taberei de pregatire islamica a tineretului musulman din România, implicarea în activitatile desfasurate de catre Muftiatul Cultului Musulman din România, coordonarea structurilor de acoperire similare din Republica Moldova (Chisinau).

Taiba, finatata din Arabia Saudita

Fundatia Taiba a fost înfiintata în România pe 13 mai 1999, la Bucuresti, de catre medicul arab Abu Al-Ula Al-Ghiti. Structura operativa a acestei fundatii exista însa mai de mult, de vreme ce pe site-ul propriu, Taiba pretinde ca organizeaza de zece ani pelerinajul de la “Casa lui Allah”, atât cu avionul cât si cu autocarul. În prezent Fundatia Taiba functioneaza la Bucuresti si are sediul pe Soseaua Colentina, nr. 373, fiind administrata de presedintele Abu Al-Ula Al-Ghiti si de reprezentantul zonal Gemaledin Demirel. Sediul central al Taiba România se afla însa la Constanta, în timp ce sediile din Bucuresti si Timisoara (Bulevardul Sudului, nr. 42, ap. 17), au statut de filiale. La Constanta, Taiba a fost administrata de doi tineri, Cherim Enghin si Nerdin Bari, absolventi de teologie în Iordania.
Taiba este finantata de Islamic Bank din Arabia Saudita, care sponsorizeaza si Liga Islamica si Culturala din România, precum si Taibah International Aid Agency, cu sediul în Bosnia si World Assembly of Muslim Youth, cu sediul în Arabia Saudita.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top