Interviu

GMS, umpluta de amenzi din cauza statiunii de la Cheile Dobrogei

Statiunea turistica construita de contestata firma Grup Media Sud în Cheile Dobrogei e pe cale sa genereze un scandal imens.
Firma nu are autorizatie de construire si a încalcat o serie de legi, dar nici somatiile, nici amenzile si nici demararea cercetatii penale nu i-au facut pe reprezentantii firmei sa se opreasca.
Povestea seamana foarte bine cu scandalul provocat de GMS la cetetatea Histria, în perioada 2001-2004, când a construit o statiune similara, distrugând mai multe morminte antice si afectând grav mediul, în Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

În acea perioada, înaltii protectori ai lui Corneliu Iacobov (actionar la GMS) au vegheat ca nimeni sa nu ia vreo masura împotriva investitiei de la Histria. Într-adevar, în ciuda reactiilor societatii civile, un raport acuzator al Corpului de Control al Primului Ministru a ramas fara ecou. Dupa ce Iacobov a început sa aiba probleme, GMS a vândut în graba statiunea de la Histria. Iacobov viseaza acum în Cheile Dobrogei vile de lux pe malul unui iaz de aproape 50 de hectare, toate sub un impresionant abrupt de calcar ce adaposteste Pestera Sfântului Ioan Casian. Pentru acest lucru, muncitorii firmei de constructii Grup Media Sud au început sa excaveze, au retezat vârful unui deal si au intervenit asupra cursului râului Casimcea.

GMS ia amenzi de miliarde, dar nu siteaza lucrarile

Poate si pentru ca sustinatorii lui Iacobov sunt acum în opozitie, organismele de control s-au miscat foarte repede si au început sa curga controalele urmate de amenzi. Garda de Mediu a dat ultima amenda GMS pe 7 februarie, când a constatat ca firma nu are o politica privind gestionarea deseurilor menajere si valorificabile. Cu alte cuvinte, în zona santierului, plastic, carton, deseuri menajere, acumulatori auto erau aruncate la întâmplare în rezervatiei. Inspectorii de la Garda de Mediu au stabilit ca GMS nu asigura colectarea deseurilor si au amendat firma cu 50000 RON. “Aceasta este a treia amenda pe care a dat-o Garda de Mediu pentru nerespectarea legislatiei, la investitia de la Cheile Dobrogei-Casian. Primul control a avut loc pe 9. 10.2006, atunci când inspectorii nostri au constatat ca GMS desfasoara lucrari într-o arie protejata fara sa detina acord de mediu. Firma a fost amendata cu 67500 RON. Peste mai mult de o luna, pe 27.11, firma nu realizase masurile impuse la controlul precedent si a fost amendata din nou, cu 100000 RON. Pe 20.12.2006, Garda de Mediu a formulat si o plângere penala la Parchetul de pe lânga Judecatoria Constanta”, ne-a declarat comisar Eugenia Balaceanu.

Apele Române ameninta cu plângere penala

Firma constanteana nu are o relatie mai buna nici cu Apele Române. Directia Apelor Române Dobrogea Litoral (DADL) a amendat, pe 13.02 firma lui Iacobov cu 40000 RON, pentru nersepectarea masurilor satbilite si asumate privind investitia “Complex de lucrari hidrotehnice necesare amenajarii piscicole în zona Cheia, pe pârâul Casimcea, comuna Târgusor”. Si în cazul DADL, GMS este “recidivista”, caci acest control a avut scopul de a verifica daca s-au respectat masurile stabilite la un control ce a avut loc anul trecut. Atunci, inspectorii au constatat ca Primaria Gradina-care nu si-a elaborat un Plan urbanistic General-nu a emis aviz sau autorizatie de Construire pentru obiectivul GMS. Cu toate acestea, muncitorii GMS lucrau la un baraj al amenajarii piscicole fara a detine avizul de gospodarire a apelor, iar pamântul rezultat din decopertarea terenului era depozitat în zona de protectie a râului Casimcea. Potrivit purtatoruilui de cuvânt al DADL, Catalin Anton, GMS trebuia sa sisteze lucrarile, sa aduca terenul la starea initiala si sa obtina toate acordurile si avizele prevazute de legislatia în vigoare. Termenul limita de realizare a acestor masuri ar fi trebuit sa fie 31.12.2006. “Probabil ca si DADL va formula plângere penala împotriva acestei firme, care încalca Legea Apelor nr. 107/1996”, ne-a declarat Anton.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top