Interviu

Iacobov distruge Cheile Dobrogei si înseala localnicii

Firma constanteana Grup Media Sud, controlata din umbra de contestatul om de afaceri Corneliu Iacobov, a început de câteva luni construirea unui complex turistic, pe suprafata Ariei protejate Cheia.
Proiectul lui Iacobov a fost sanctionat de Inspectoratului de Stat în Constructii si de Garda de Mediu, care a demarat procedurile pentru deschiderea unui dosar penal.
Echipa DEZVALUIRI.RO a descoperit ca GMS a înselat doi dintre proprietarii de la care a cumparat teren pentru construirea statiunii.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Statiunea lui Iacobov a generat controverse înca de la început, atunci când a obtinut de la primaria Târgusor concesiunea pe 48 de hectare de teren, la un pret preferential. În august 2006, GMS a fost amendata de Inspectoratul de Stat în Constructii Constanta, pentru ca nu detinea autorizatie de constructie. Muncitorii apucasera sa taie vârful unui deal si sa construiasca un dig urias, în calea râului Casimcea. Visul lui Iacubov este ca digul sa tina în frâu un lac de agrement întins pe aproape 50 de hectare, pe malul caruia sa fie construite vile de lux.
Nu de aceeasi parere a fost însa Garda de Mediu, care a amendat GMS cu 67500 RON si va începe procedurile pentru deschiderea unui dosar penal.

GMS foloseste terenul, localnicii platesc impozitul

Asa cum spuneam, GMS a concesionat de la primaria Târgusor aproape 50 de hectare,dar avea nevoie de o alta suprafata, detinuta de cîtiva localnici. Atunci a intrat în schema primarul Bârsan, care a facut pe agentul imobiliar pentru Iacobov. “Pe mine m-a chemat la Primarie si m-a sfatuit sa vând terenul de doua hectare pe care îl detineam împreuna cu o ruda. Mi-a spus ca acolo se va face o statiune si vor fi locuri de munca pentru localnici. Eu însa am înteles ca trebuie sa tin la pret si sa nu vând pe nimic, asa cum au facut altii care aveau teren acolo”, ne-a povestit Anton Dobre.
Au urmat câteva luni de negocieri cu reprezentantul GMS. Presat de lipsa banilor, Dobre s-a decis sa vânda pâna la urma, la 8800 RON. Avea sa îsi dea seama însa ca a fost înselat. Saptamânalul DEZVÃLUIRI a intrat în posesia contractului de mandat prin care reprezentantul GSM “sa faca toate demersurile necesare în vederea vânzarii-numai societatii Grup Media Sud (…) a cotei indivize a 2/3 din dreptul de proprietate asupra terenului arabil în suprafata totala de 3 hectare”.
Toate bune si frumoase, chiar daca Anton Dobre nu obtinuse nici pe departe banii pecare îi ceruse initial; pâna când Dobre a aflat ca trebuie sa plateasca impozit pe teren, desi considerase ca îl vânduse. Un paragraf din contract poate însa sa lamureasca situatia: “De asemenea, împuternicim pe mandatarul nostru sa hotarasca si sa execute orice act de dispozitie în legatura cu acest teren, chiar daca nu este specificat expres în prezentul contract, declarând ca nu mai avem nici un fel de pretentii, de nici o natura, fata de acest teren si nici fata de SC Grup Media Sud Holding SRL”.
Cu alte cuvinte, SC Grup Media Sud a “cumparat” doar drepturile asupra terenului, iar Dobre a ramas cu obligatiile. Cu cele de natura financiara (impozitul anual pentru teren) si (cine stie!?) cu cele legate de nerespectarea legislatiei de mediu.
Razboiul primariilor

Rezervatia Cheia a fost miza unei lupte politice purtate pe sest. Înainte de alegerile locale s-a decis înfiintarea unei noi comune, Gradina. Astfel, comuna Târgusor a pierdut o suprafata semnificativa din rezervatie. În ce-l priveste pe primarul Bârsan din Târgusor, acesta a pierdut si posibilitatea de a fi el cel care edifica o statiune într-o zona atât de frumoasa precum Cheile Dobrogei. Cu putin timp înainte de alegeri, candidatul PSD, Ion Melcea, a trecut brusc în barca PNL, cu care a si câstigat alegerile.

Statiunea lui Melcea

Primarul PNL de Gradina construieste, la rândul lui, o statiune turistica, exact în Cheile Dobrogei, la câtiva kilometri de cea a lui Iacobov, pe o suprafata de peste trei hectare de teren. Primarul viseaza aici case de vacanta, parcuri de distractie, terenuri de sport si agrement, un han turistic. În acest fel, statiunea lui Iacobov si cea a lui Melcea vor afecta grav o arie protejata de o importanta majora.
 
GMS are antecedente la Histria

Grup Media Sud este chiar societatea comerciala care a provocat un scandal-monstru în anul 2003, când a distrus noua morminte antice si o portiune din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Motivul a fost tot o statiune turistica, “plantata” de Iacobov în coasta cetatii Histria. Dupa ce a obtinut o parte din teren de la Institutul de Crecetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” si o alta de la Primaria Istria, Grup Media Sud s-a apucat sa excaveze o suprafata uriasa de pamânt, chiar daca nu avea nici un fel de aprobare. A luat nastere astfel un sistem de iazuri legate între ele prin canale, vile cochete, un turn de observatie pentru vânatoare, pontoane pentru acostarea salupelor si chiar un heliport pentru aterizarea elicopterelor. Desi reprezentanti ai Muzeului de Istorie, ai Admnistratiei Deltei si ONG-urilor au protestat, santierul a mers mai departe. Lucrarile au fost blocate abia la începutul anului 2006, când complexul a fost pus sub sechestru, odata cu deschiderea unui dosar penal pe numele lui Corneliu Iacobov.

O zona unica

Platoul carstic Cheile Dobrogei-Casian reprezinta una dintre cele mai importante zone din Dobrogea, peisagistic si stiintific. Chiar deasupra viitorului lac al lui Iacobov, apa a sapat între doua turnuri de stânca o pestera care poarta numele unuia dintre Parintii Bisericii Universale, Sfântul Ioan Casian. În aceeasi zona, arheologul Vasile Pârvan a descoperit o inscriptie (“Pietrele scrise”) în limba greaca, care vorbeste despre niste misteriosi locuitori ai grotelor. La intrarea în Cheile Dobrogei se afla pestera “La izvor”, unde arheologii au scos la lumina oase din Paleolitic. În zona traiesc specii protejate, precum broasca testoasa dobrogeana si vipera cu corn.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top