Consiliul European

Ia-mi banii şi cară-te!

Când eram mică, tata îmi promitea că pentru fiecare problemă de mate rezolvată bine voi primi cinci bani.

Un editorial de Andreea PAVEL

Pe-atunci erau mult şi dintr-o dorinţă înnăscută de a economisi, făceam probleme ca la nebuni. Doar că după ce s-a strâns o sumă considerabilă pentru o ciutancă de 12 ani, mi-am dat seama că nu îmi foloseşte mai deloc mica avere. Nu-mi lipsea nimic, pe-atunci n-aveam nici hobby-uri, nici vicii şi deci, la ce bun?
Am prins un moment oportun într-o seară, înainte de culcare, atunci când părinţii mei priveau ştirile despre intrarea în noul mileniu (deşi, asta avea să fie de fapt un an mai târziu, în 2001). Am păşit tiptil în cameră, ca ei să poată auzi în continuare despre cât de fabulos o să fie totul, câţi bani o să ne putem pune deoparte (eu aveam deja, sîc!), ce salarii nesimţit de mari o să avem şi i-am făcut cu ochiul mamei, în semn de complicitate feminină. A lăsat baltă discursurile sforăitoare despre economie şi bunăstarea populaţiei,  şi m-a urmat. Într-un colţ întunecat din hol i-am dat banii, şoptindu-i pe blat, dintr-un colţ al gurii, că n-am ce face cu ei. Mama a privit spre televizor, apoi la mine, cu un zâmbet ce, îmi dau seama acum, contura naivitatea gestului meu: „Să dea Dumnezeu drăguţu’ să spui acelaşi lucru şi când te-oi mări! Om trăi şi-om vedea!”.
E 2008, tata s-a săturat de ştiri, acum e pe mare. Mama nu-mi mai zâmbeşte, mă-ntreabă ce-am făcut cu banii, eu nu mai strâng averi, ci îmi număr părăluţele uitate prin vreun buzunar.
De supărare, mă tolănesc pe canapea şi-aprind televizorul. Tări, febleţea mea de pe motor e panicat. Îmi spune că n-are bani. N-are bani pentru profesori, că a încercat o poman… o promisiun… o panaram… o glumă! O fi spus-o la beţie, naiba ştie! Schimb postul, că mă enervez. Nu-mi plac oamenii mincinoşi, nici măcar dacă aş şti că-s beţi. Chiar şi cu apă rece. N-au scuză.
Alt post. Altă figură. Altă glumă. Geoană. Şi el e panicat săracu’. I s-au pleoştit urechile alea din cauza nasului care iese prin televizor şi-mi gâdilă fruntea. Îmi spune că fiecare românaş care lasă traista cu căpşuni şi se-ntoarce la mămăliguţă, va primi 20, ba nu, s-a bâlbâit, 25 de mii de euro ! Oau! Până şi capra vecinului o să aibă bani! Se pune dacă plec o lună şi mă-ntorc?! Sar din pat, dau un search pe Google, două, trei şi iau calculatoru’ (între timp am renunţat să mai fac problemele alea la mate), mai dau un search şi mă-ntristez: Şi Geoană mă minte! Acest Pinocchio al diplomaţiei tocmai mi-a spus că propune să dea 1% din PIB-ul ţărişoarei mele pentru căpşunari!
Alt post… . Medicii vor şi ei 50%, ce pana corbului, că dacă nu, intră în grevă generală. Ce dacă n-au voie? Profesorii sunt deja în negocieri cu Adomniţei, deci ceva ceva o să meargă, pensiile se măresc din nou, salariile or să ajungă la o mie de euro. Şi inflaţia? Dar se termină ştirea şi rămân fără răspuns.
Alt post… ultima încercare. Iar Călin, file de poveste?! Fie… „România a şaptea putere economică peste câţiva ani”. Au! „Criza mondială n-o să ne afecteze”. Da, suntem Dumnezeul lor! „Creştere economică de 6%!”. Daaaa, de la căpşunari şi de la shopping-ul masiv pe baza
creditelor în bancă! Păi, am nişte nelămuriri: îi mai aducem pe-ăia din Spania? Le mai dăm zeci de mii de euro ? Păi, scade şi creşterea, mai rămânem şi cu gaură. Ups! Sau nu-i aducem? Păi, a promis Geoană!
Mi s-a cam acrit de maimuţăreala asta a grăsunilor costumaţi elegant care, în prag de disperare, în vânătoarea lor nesătulă pentru scăunele cât mai mari şi încăpătoare, sunt în stare să promită şi că şi-ar trimite nevestele prin Spania pentru creşterea economiei, că or să dea cu sapa în caz că ceva nu merge bine, sau că deşi o să avem salarii mari-mari, inflaţia o să fie luată brusc de Zâna Măseluţă.
Sting televizorul, îmi trag blugii şi bascheţii şi scotocesc prin buzunare, pe sub preş, pe după canapea, printre cărţi, pe la colţul întunecat din hol şi prin şifonier. Am strâns zece lei. Plec să-i dau pe ceva, cuiva, văd eu, doar să nu mai am grija lor şi poate dacă fac asta, nici n-o să mai aud de disperaţii din precampanie. Mica mea avere de la 12 ani…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top