Consiliul European

Ghici cine nu s-a săturat de Băsescu?!

Anul de graţie 2004. PUR-ul lui Dan Voiculescu iese de la guvernare. Negociază cuplarea la Alianţa D.A., dar primeşte prea puţine locuri eligibile şi se întoarce în coaliţia cu PSD. Vin alegerile parlamentare, iar PSD+PUR câştigă. Prezidenţialele sunt tranşate de câteva mii de voturi, iar Băsescu aruncă bomba, desemnându-l premier pe Tăriceanu, deşi Alianţa pierduse alegerile. Sucindu-se spectaculos, PUR îşi lasă baltă aliaţii din PSD (împreună cu care câştigase parlamentarele) şi, laolaltă cu UDMR, aduc lui Tăriceanu o majoritate pe care nimeni nu o întrevedea, în urmă cu câteva săptămâni. Întrebare: Istoria se poate repeta?

Un editorial de Răzvan PETRE

Orice proprietar de televizor din România ştie că, pentru Opoziţie, ţinta principală este Băsescu. Sigur, din postura sa de lider autoritar şi de „preşedinte jucător”, Traian Băsescu a putut controla (în mai mare sau mai mică măsură) liniile generale ale guvernării PDL. Pe de altă parte, obstinaţia liderilor USL de a-l ataca aproape exclusiv pe Băsescu, într-un an în care se desfăşoară (doar) alegeri parlamentare, poate părea ciudată. Chiar şi în această perioadă dificilă, preşedintele râmâne cel mai respectat şi mai popular lider al PDL. Ar fi mult mai simplu şi mai eficient să ataci Guvernul, pe Boc, sau pe alt membru de partid, să scoţi la înaintare corupţii dovediţi şi să îi pui la respect pe reprezentanţii PDL cu o activitate îndoielnică. Cu toate acestea, Opoziţia ţine toate tunurile pe Băsescu şi se agaţă şi de cel mai mic motiv de suspendare a preşedintelui.
Un motiv al acestei aparente greşeli de strategie este acela că, doborând liderul necontestat, ei au şanse mai mari să îngenuncheze partidul său. Pe de altă parte, Băsescu mai are ani buni de mandat, iar guvernele şi parlamentarii ce se decid la toamnă vor trebui să coabiteze cu el. Nu în ultimul rând, nu trebuie omise cele două prerogative principale ale funcţiei de preşedinte: Şeful Statului are puterea de a desemna Primul Ministru, fără nicio limitare privind tipul de persoană aleasă, sau partidul din care ea face sau nu parte.  Pe urmă vine a doua putere – aceea de a dizolva Parlamentul.
Să ne închipuim un scenariu: Parlamentarele sunt câştigate (previzibil) de USL. Băsescu, însă, desemnează premier din PDL. Poate chiar pe Boc, care – nu-i aşa – s-a dovedit foarte abil în guvernarea ţării în timp de criză… De aici începe jocul. Parlamentul poate să respingă candidatura, iar Băsescu poate să o repună pe tapet. Scenariul nu e nou, iar deznodământul e previzibil. Dacă refuză până la capăt propunerea, Parlamentul riscă să fie dizolvat. Iar parlamentarii proaspăt aleşi, care doar ce s-au văzut cu sacii în căruţă, riscă să îşi piardă mandatul şi să îşi rişte pielea (şi banii) din nou la urne. Aici încep trădările. Sau haideţi să folosim un cuvânt mai blând – negocierile. În eventualitatea în care guvernul trece, el poate continua chiar şi fără majoritate, cu condiţia să nu aibă de trecut prin Parlament legi importante, care să atragă moţiuni sau asumarea răspunderii. Lucru care nu ar trebui să fie dificil, de vreme ce guvernul Boc şi-a asumat – la sacrificiu – cam toate reformele şi pachetele de legi importante…
Aşadar, cu Băsescu la Cotroceni, lucrurile sunt complicate. Oricât de bine ar sta în sondaje, USL nu poate fi sigură de nimic. Nu poate conta pe faptul că va ajunge la guvernare, nu poate conta pe loialitatea propriilor parlamentari. USL nu poate fi sigură nici de USL – de vreme ce toate partidele componente au fost atrase în trecut de partea PDL, nimeni nu poate garanta că PSD, PNL, sau chiar „soluţia imorală” PC nu va abandona Uniunea învingătoare, pentru a se cupla la guvernare. Oarecum paradoxal, posibilii viitori aliaţi ai lui Băsescu se pot recruta tocmai din rândul celor care azi conduc lupta împotriva sa şi ne îndeamnă să strigăm că ne-am săturat de actualul preşedinte. Aşadar, Băsescu trebuie suspendat, demis şi înlocuit, pentru că e inventiv şi imprevizibil. La fel de imprevizibili cum sunt şi actualii lui opozanţi…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top