Deputatul liberal George Șișcu vorbește despre exodul românilor spre statele din vestul Europei și e de părere că acesta poate fi oprit. Șișcu observă că în ultimii ani acest fenomen s-a diminuat și consideră că România îi poate ține pe tineri acasă prin investiții (în special din fonduri europene) și prin servicii publice mai bune (mai ales în educație și sănătate).
„Imediat după ce am aderat în 2007 la Uniunea Europeană am înregistrat o avalanșă de plecări la muncă în străinătate. S-a plecat masiv în acei ani, pentru că nivelul salariilor în România era unul extrem de scăzut, în timp ce veniturile oferite de angajatorii din Italia sau Spania erau extrem de atractive. Am pierdut atunci forță de muncă prețioasă, iar în anii de boom economic, multe firme românești nu s-au putut extinde, chiar dacă aveau contracte, pentru că nu au avut pe cine să angajeze.
Lucrurile încep încet-încet să se schimbe, chiar dacă încă nu putem spune că trendul s-a inversat definitiv. Sunt români care au revenit în țară pentru a-și deschide afaceri, dar, mai important, tot mai puțini compatrioți decid să plece din țară pentru a munci peste granițe. Evident că suntem încă departe, economic vorbind, de țări precum Marea Britanie, Germania sau Franța, dar salariile în multe domenii au crescut și la noi. România a ajuns anul trecut la 73 la sută din media UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor (raportat la puterea de cumpărare), iar tendința este de creștere în următorii ani.
În același timp, nu trebuie să neglijăm două domenii esențiale: educația și sănătatea. Dacă vom avea școli bine dotate și profesori bine plătiți, atunci vom crește calitatea învățământului românesc. De asemenea, este esențial pentru orice stat să ofere cetățenilor săi servicii medicale performante. Dacă vom crește alocările pentru cele două domenii vitale pentru România, atunci șansele ca tinerii noștri să rămână în țară vor fi și mai ridicate.
Sigur că fiecare decide până la urmă unde alege să muncească, dar am speranța că lucrurile se vor schimba în bine. În următorii ani, investițiile în țara noastră vor depăși 100 de miliarde de euro. Vor fi bani europeni, vor fi fonduri în cadrul exercițiului financiar 2021-2027, dar și bani de la buget prevăzuți la capitolul investiții. Întrebarea e dacă vom reuși să absorbim acești bani, pentru că o asemenea șansă e posibil să n-o mai întâlnim din 2030 încolo.
Avem proiecte, avem de construit multe în România. Vrem să recuperăm decalajele care ne despart de Vestul Europei, o putem face împreună!”, a transmis George Șișcu.