Litoralul românesc

Frăţia Ortodoxă a… comuniştilor

Războiul din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române capătă conotaţii politice. În timp ce ecumeniştii modernişti conduşi de Patriarhul Daniel susţin principiile unei societăţi deschise, democratice, tradiţionaliştii reprezentaţi de Mitropolitul Bartolomeu Anania par a fi întorşi spre trecutul comunist. Acest lucru este cel mai evident în structura şi acţiunile Asociaţiei Frăţia Ortodoxă, înfiinţată în urmă cu un an la Cluj, la ideea Mitropolitului Bartolomeu.
Preşedintelei Asociaţiei Civic Media, Victor Roncea, avertizează că în Frăţia Ortodoxă “S-a strâns toată pleava extremei drepte reacţionare, care s-a învolburat devenind aşa cum este, de fapt, roşie”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

În ultimii ani, în BOR a apărut o autointitulată “mişcare de rezistenţă”. În majoritatea lor călugări (susţinuţi de o serie de “intelectuali” de dreapta), aceşti tradiţionalişti au atacat apropierea liderilor Bisericii de Biserica Catolică. Centrul acestei mişcări este la Cluj, mai ales că Ardealul s-a aflat într-un conflict aproape pemranent cu Biserica Greco-catolică.
După ce Bartolomeu a pierdut lupta pentru scaunul de patriarh, Daniel (cunoscut pentru orientările sale ecumeniste) a devenit o ţintă predilectă pentru cercurile tradiţionaliste.
Pe 23 iunie 2008, se reînfiinţa la Cluj asociaţia Frăţia Ortodoxă, cu larga binecuvântare a Mitropolitului Bartolomeu.

Un instrument în lupta pentru putere

Încă de la început a devenit evident faptul că Frăţia va fi un instrument de luptă pentru putere în Biserică.
Un instrument format din laici, în majoritate intelectuali. Probabil că unii dintre ei nici nu ştiau în ce se bagă, dar au aflat în scurt timp şi s-au retras, nu înainte de a pune lucrurile la punct. Iată ce declara fostul ministru al Educaţiei, rectorul Andrei Marga: „Nu am semnat nicio adeziune la astfel de iniţiative şi nu am participat la nicio discuţie în această privinţă. Sunt dator să precizez că soluţiile la problemele României nu se află nicidecum în trecut, că abordarea problemelor religiei nu are alternativă la ecumenism”.
Edificatoare este declaraţia profesorului Michael Shafir, de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj, cu prilejul retragerii rectorului Marga de pe lista cu membri fondatori ai Frăţiei Ortodoxe:
„Organizaţia aceasta poate fi şi o expresie a luptei dintre Mitropolitul Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, care este o luptă mai mult decât personală, este una între două viziuni, aceea mesianică a lui Bartolomeu care se crede într-o luptă permanentă cu pericolul catolicismului, a uniţilor, şi aşa mai departe, şi viziunea manageriala a lui Daniel”.

Izolarea Bisericii, dar şi a României

Într-un an de activitate, vocea Frăţiei s-a auzit o singură dată, când s-a opus scoaterii incestului din codul penal. În rest, a avut o prezenţă discretă în spaţiul public, deşi la înfiinţare promitea să devină “un for de dezbatere publică, un mijloc de comunicare cu publicul larg, o modalitate de implicare a tuturor la bunul mers al treburilor comunităţii creştine”.
Victor Roncea afirmă că scopul real al asociaţiei este însă altul: întreruperea oricărui dialog cu greco-catolicii, dar şi cu Vaticanul, şi izolarea Bisericii dar şi a României.

Trecutul legionar

Biografiile liderilor Frăţiei par să confirme acest lucru.
Valeriu Anania s-a înscris la vârsta de 14 ani, în 1935, în organizaţia legionară „Mănunchiul de prieteni”, iar în anul următor în Frăţiile de Cruce (organizaţii de tineret ale Mişcării Legionare). În 1940, la vârsta de 19 ani, a făcut şase luni de închisoare, din cauza apartenenţei sale la Mişcarea Legionară. A fost eliberat în septembrie 1940, când mareşalul Antonescu a preluat puterea. A fost arestat din nou, pentru că deţinea în podul Mănăstirii Cernica arme şi propagandă legionară. Între 1948 şi 1949 a fost intendent al Patriarhiei Române, iar apoi inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc. A fost protejatul Patriarhului Justinian Marina, considerat „Patriarhul Roşu”.

Anania, racolat de DIE

Fostul şef al DIE, generalul Mihai Pacepa, explică felul în care un fost legionar a devenit un protejat al sistemului. Pacepa scrie în cartea sa „Orizonturi Roşii” că Bartolomeu Anania a fost trimis în SUA de către DIE cu o misiune precisă: destabilizarea Episcopiei Ortodoxe Române de la Vatra, care nu era supusă Patriarhiei de la Bucureşti. Pacepa mai spune că însuşi dictatorul Ceauşescu îl aprecia pe Bartolomeu pentru felul în care îşi făcea treaba!
În acest context, nu este întâmplător faptului că Bartolomeu a fost unul dintre ierarhii care s-au opus deconspirării preoţilor care au colaborat cu Securitatea.

Preşedintele Frăţiei plânge după Stalin

La puţin timp după înfiinţare, preşedintele onorific al Frăţiei, Mircea Popa, i-a oripilat pe mulţi susţinători ai asociaţiei, prin declaraţiile făcute la un post de televiziune. Prezent la TVR, într-o emisune despre revoluţia maghiară din 1956, Popa a declarat că a plâns la auzirea veştii despre moartea lui Stalin! Mulţi credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Cluj în care PS Vasile Someşanu i-a oferit lui Popa distincţia Crucea Transilvaniei  se întrebau cine este, pentru că nu îl văzuseră niciodată la o slujbă religioasă. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top