Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice va lansa, în curând, o campanie care vizează ecologizarea unei zone din apropierea Municipiului Constanţa
Acţiunile având ca obiect curăţarea mediului înconjurător şi a spaţiilor publice, care au devenit un fel de tradiţie în ţările civilizate, încep să prindă şi la noi. Ca dovadă, numai în ultima săptămână, două asemenea evenimente au avut loc, în judeţele Vrancea şi Bacău. În paralel, Asociaţia EcoAssist, în colaborare cu Generaţia Verde şi alte organizaţii, pune la punct adoptarea „modelului estonian” – mica ţară baltică fiind faimoasă pentru organizarea unei acţiuni de ecologizare la nivel naţional, anul trecut. La Constanţa, toamna lui 2009 promite să fie una „verde”, ONG-iştii constănţeni având în plan mai multe acţiuni de ecologizare. O parte dintre aceste manifestări este reprezentată de concretizarea unui proiect de mediu ce urmează a fi implementat de către Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (editorul ziarului DEZVALUIRI).
Un articol de Răzvan PETRE
Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice revine pe „frontul verde”
Având deja tradiţie în organizarea acţiunilor şi în promovarea educaţiei de mediu, OIJ îşi propune să capteze din atenţia publicului, în toamna aceasta, cu o nouă campanie „verde”. Aceasta urmează a fi concretizarea unui proiect la care membrii OIJ lucrează încă din luna mai şi care vizează atât acţiuni în teren, cât şi campanii de sensibilizare a comunităţilor locale, asupra importanţei menţinerii curăţeniei în mediul natural şi spaţiile publice. În ciuda faptului că, poate şi datorită problemelor specifice unui an de criză, agenţii economici nu s-au înghesuit să sprijine proiectul, OIJ a ales să compenseze lipsa sprijinului financiar privat, prin atragerea partenerilor publici şi prin împărţirea proiectului în mai multe module, care urmează a fi implementate gradual. Astfel, în primă fază, OIJ, împreună cu autorităţile publice care au acceptat să sprijine această iniţiativă, vor demara o serie de acţiuni de ecologizare într-o zonă din apropierea Municipiului Constanţa. Având în vedere permanentizarea rezultatelor obţinute prin acţiunile de ecologizare, OIJ va lansa ulterior o campanie de informare publică, având ca scop conştientizarea de către publicul larg a importanţei menţinerii curăţeniei în spaţiul public şi în mediul natural.
Acţiuni de ecologizare, în Moldova
Proiectul Organizaţiei de Investigaţii Jurnalistice se înscrie într-un curent general, reprezentat de preocuparea organizaţiilor non-guvernamentale (de mediu şi nu numai) în direcţia eliminării gunoaielor ce au devenit o prezenţă tipică, în spaţiile publice. Pe aceeaşi linie s-a înscris acţiunea derulată la Bacău, săptămâna trecută, de către Uniunea Naţională a Studenţilor din România, în parteneriat cu Universitatea Bacău şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu. Venirea reprezentanţilor UNSR la Bacău s-a înscris în cadrul mai larg al manifestărilor prilejuite de campania „Oraşul tău e casa ta”, care a debutat prin ecologizarea albiilor râurilor, în municipiul Petroşani, în intervalul 9-15 august. La acea acţiune, studenţii din mai multe centre universitare din ţară au colectat peste 600 de saci cu deşeuri. La evenimentul de la Bacău au luat parte 60 de persoane – majoritatea studenţi din mai multe oraşe ale ţării, veniţi special pentru a lua parte la acţiunea de ecologizare. Aceasta a vizat zonele de agrement Măgura si Bereşti, unde voluntarii au dat piept cu munţii de gunoaie lăsaţi în urmă de amatorii de picnicuri şi grătare în natură. Pe dealul Măgura, unul dintre locurile de picnic preferate de băcăuani, tinerii au depăşit planul cincinal la recoltarea PET-urilor şi ambalajelor de plastic, dar au avut surpriza să găsească aruncate şi grătare ruginite părăsite de petrecăreţi, cauciucuri uzate şi… o chiuvetă!
Săptămâna trecută a însemnat şi momentul bilanţului pentru elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional „Al. I Cuza” din Focşani. În ultimul an, aceştia au organizat o serie de acţiuni de ecologizare şi informare publică în jdeţul Vrancea, reuşind colectarea a circa două tone de deşeuri din crângul Petreşti şi din zona mănăstirii Lepşa.
Ecologiştii propun adoptarea „modelului estonian”
Anul trecut, organizaţiile de mediu estoniene au reuşit o adevărată performanţă în domeniu, punând la punct o acţiune în cadrul căreia au fost colectate din mediul natural circa 10.000 de tone de deşeuri, într-o singură zi! Acest lucru a fost posibil atât datorită colaborării fără precedent a ONG-urilor cu autorităţile publice, cât şi implicării masive a populaţiei (este vorba de circa 50.000 de voluntari). Pornind de la acest model, asociaţiile de mediu EcoAssist şi Generaţia Verde, având alături ONG-urile Komunitas şi AIESEC, şi-au propus o operaţiune similară, adresată României. ONG-iştii români se bazează pe experienţa estonienilor, dar şi pe faptul că aceştia au redactat un „manual” care să îi ghideze pe cei dornici să realizeze lucruri similare în alte ţări. Proiectul se află deocamdată într-o fază preliminară, în care se încearcă cointeresarea autorităţilor publice, a mass-media şi a comunităţilor locale.
ONG-urile, motorul mişcării „eco” româneşti
În România, unde nivelul de educaţie ecologică al cetăţeanului obişnuit este foarte scăzut, în comparaţie cu media europeană, tonul manifestărilor ecologice nu este dat de opinia publică, ci de către asociaţiile şi fundaţiile ce au ca preocupare protecţia mediului înconjurător. Acţiunile de ecologizare, care în alte părţi se realizează în special cu voluntari din comunităţile locale, aveau în România caracterul unor manifestări rezervate autorităţilor, care dispuneau atât de baza logistică, dar şi de prerogativele legale pentru a interveni în spaţiile publice. În ultimii ani, prim-planul activităţilor ecologice a fost preluat de către organizaţiile neguvernamentale, care au dat tonul în domeniul ecologizării mediului natural şi al spaţiului public, dar şi în cel al educării publicului larg.