Actualitate

Felix Stroe: România ar trebui să își protejeze terenurile agricole, la fel ca Germania, Franța, Anglia

Senatorul PSD Felix Stroe acuză actuala guvernare că vrea să faciliteze vânzarea terenurilor agricole către firme și persoane străine, prin schimbarea legislației în domeniu. Stroe spune că România ar trebui să ia exemplu de la state precum Germania sau Franța, care își protejează terenurile agricole, având o legislație foarte asemănătoare cu cea care există în prezent în România (Germania, chiar identică).

Stroe consideră că o altă metodă, indirectă, prin care proprietarii de terenuri sunt împinși să vândă este neacordarea subvențiilor și ajutoarelor din agricultură, pe care fermierii ar fi trebuit să le primească deja pentru seceta de anul trecut.

În toată Europa civilizată se iau măsuri ca toate terenurile agricole să nu ajungă în mâini străine. Legea românească este practic identică cu cea din Germania, este asemănătoare în proporție de 99% cu cea din Franța, adică nu vorbim de lucruri pe care le inventăm noi, vrem doar să protejăm această importantă parte a avuției naționale, la fel cum o protejează nemții, francezii, englezii, care au niște proceduri foarte stricte, care se parcurg pas cu pas, altfel nu se pot vinde terenurile agricole. Actuala guvernare dorește să simplifice foarte mult această procedură. Sub pretextul că e prea multă birocrație, guvernanții vor să faciliteze, de fapt, vânzarea acestor terenuri agricole către străini.

O altă metodă indirectă care să-i determine pe cei care dețin terenuri agricole să le vândă este neacordarea subvențiilor agricole. Celebrele ajutoare ce trebuiau să se acorde fermierilor au rămas până azi doar pe hârtie. Toate acestea conduc la scumpirea produselor agricole românești, care nu mai sunt competitive cu produsele agricole care vin de afară, unde subvenția este sfântă, unde ajutorul pentru secetă a fost substanțial și acordat la timp. Și iată cum, de exemplu, roșia românească nu mai este competitivă cu roșia care vine din UE, care vine din Turcia sau din altă parte.

Este și asta o metodă indirectă, o presiune, ca aceste terenuri să fie vândute. De aceea, noi ne opunem ferm simplificării prevederilor legale a legii existente în România, care să faciliteze vânzarea acestor terenuri agricole. Este o parte importantă a suveranității naționale, care nu trebuie cedată cu atâta ușurință și cu atâta nepăsare.

Cred că trebuie să ne gândim mai mult la protejarea avuției naționale, fără să folosim un limbaj de lemn. Atenție! Nu dorim ca terenurile agricole să fie proprietatea Statului. Nu! Terenurile agricole trebuie să fie proprietate privată! Dar proprietate privată românească. Se pot vinde. În ce condiții? În condițiile din Germania, în condițiile din Franța, în condițiile din Anglia”.

În plus, senatorul constănțean atrage atenția că au mai fost încercări ale statelor membre de a modifica legislația în domeniu într-un mod similar cu ce se încearcă acum în România, dar de fiecare dată Curtea Europeană de Justiție a constatat că lucrurile nu sunt în concordanță cu legislația europeană. Mai mult, Comisia Europeană a inițiat proceduri de infringement în legătură cu prevederile funciare din Bulgaria, Letonia, Lituania și Slovacia.

Inițiativa promovată de actualul ministru al Agriculturii, este dezvoltarea unei situații deja păguboase. În prezent, 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor și acum vor să urgenteze vânzarea a ceea ce a mai rămas. Este o chestie care reprezintă un atentat la suveranitatea națională”, a adăugat Felix Stroe.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top