Opinii

Faleza din Ovidiu va fi amenajată cu spaţii pentru petrecerea timpului liber, un amfiteatru şi o zonă de belvedere

În cadrul unei conferinţe de presă organizate săptămâna trecută, primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, a discutat despre bugetul primăriei de anul acesta ce a fost aprobat la sfârşitul lunii ianuarie, despre proiectele aflate în derulare şi cele nou depuse, cât şi despre cum au reuşit autorităţile locale să facă faţă codului roşu de viscol şi ninsori. Edilul a prezentat bugetul în termeni optimişti şi a declarat că „Bugetul este puţin mai mare decât cel de anul trecut. Dacă în 2013, bugetul a fost de 19,6 milioane de lei, în 2014 acesta este de 20,3 milioane de lei. La formarea bugetului am mers pe ceea ce am încasat anul trecut. Este şi o recomandare a Curţii Constituţionale să mergem pe ceea ce încasăm, nu pe ceea ce se estimează”. Un motiv de bucurie pentru şeful autorităţii locale este faptul că primăria se poate autofinaţa cu un procent de peste 50% : „Mă bucur că ne putem autofinanţa în proporţie de 65%. Veniturile proprii se ridică la suma de 12,7 milioane de lei, diferenţa de 6,9 milioane de lei provenind din sumele din cote defalcate”. 

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

De asemenea, primarul a ţinut să precizeze că bugetul de anul acesta este de 2, 3 ori mai mic decât bugetul de acum cinci ani. „În Ovidiu nu mai sunt terenuri ce pot fi scoase la vânzare. Practic, noi acum nu facem decât să încasăm ratele rămase din vânzarea terenurilor de către fostele administraţii publice”. Cu toate acestea, edilul   speră ca în luna martie să aibă o imagine completă a bugetului  pe acest an: „Nu este un secret că la început de an gradul de colectare este mic. Pe luna ianuarie ţinând cont şi de evenimente care au fost, codul roşu şi codul portocaliu de viscol şi ninsori, încasările au fost destul de mici. Ne aşteptăm să crească veniturile pe luna februarie. Până la sfârşitul lunii martie, vom avea o imagine completă cu tot ceea ce se întâmplă cu bugetul în acest an”. Sumele prevăzute în buget pentru 2014 au fost dispuse astfel: pentru cele şase biserici, trei din Ovidiu (două finalizate, una aproape de recepţie) şi câte una în satele Poiana, Culmea Nord şi Culmea Sud –  40.000 de lei, pentru ajutoarele de încălzire (lemne, gaze) – 55.000 de lei, la apărare civilă (pentru deszăpeziri sau alte situaţii de urgenţă) – 40.000 de lei, pentru asfaltări, pietruiri, plombări străzi – 950.000 de lei, iar pentru reţeaua de canalizare – 150.000 de lei. Direcţia Publică de Asistenţă primeşte în 2014, 466.000 de lei, pentru ajutoare sociale a fost aprobată suma de 70.000 de lei, iar pentru deplasări şi pregătire profesională a fost alocată suma de 6.000 de lei. Pentru iluminatul public din Ovidiu şi satele aferente şi pentru alimentarea cu energie electrică a instituţiilor subordonate Primăriei Ovidiu, anul acesta au fost repartizaţi 600.000 de lei. „Ne gândim la un proiect pentru anul 2015. Am în vedere depunerea unui proiect pentru modernizarea iluminatului public. S-ar reduce consumul cu 40%, iar 40% înseamnă 200.000 de lei pe care i-aş putea direcţiona către investiţii”, a afirmat primarul George Scupra.

Proiecte în derulare şi proiecte nou depuse

Un amplu proiect de modernizare străzi este în desfăşurare, iar termenul de finalizare este 30 iulie. „Din cele 37 de străzi(n.r: incluse în proiect), opt sunt străzi asfaltate în campania electorală din 2012, pentru care Primăria Ovidiu, întrucât nu au fost făcute lucrările în mod corespunzător, a plătit din bugetul local o corecţie de 5%, mai exact 300.000 de lei. Aceşti bani, aveau la acea dată o altă destinaţie, şi anume asfaltarea străzii B. Anul acesta încep să vină fondurile şi ducem banii la loc pentru amenajarea străzii B”, a explicat primarul oraşului Ovidiu. Şeful autorităţii locale a mai spus că alte 5 străzi au fost realizate în toamna anului trecut, şi că cele 24 rămase au fost pietruite, au fost făcute rigole şi au fost puse bordurile aferente. Un alt punct important pe lista primarului oraşului  Ovidiu este amenajarea unui sens giratoriu în centrul oraşului, pe DN2A la intersecţia cu strada Poiana. „Pentru sensul giratoriu avem toate avizele şi autorizaţiile. A mai rămas ca ENEL să mute 2-3 stâlpi. Ne dorim ca în martie, împreună cu ENEL, să ne apucăm de lucrare”, a spus edilul. Alte proiecte importante vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Este vorba de amenajarea drumului dintre Ovidiu şi Galeşu , a unui centru de colectare deşeuri menajere şi a unui centru meşteşugăresc. Un alt proiect de suflet al primarului, depus pe 10 februarie anul acesta, priveşte amenajarea falezei din zona lacului. Edilul îşi doreşte ca în zona lacului să amenajeze o zonă de recreere, dar şi locuri de joacă pentru copii şi spaţii destinate petrecerii timpului liber, pentru pensionari. Nu în ultimul rând, proiectul prevede crearea unui amfiteatru pe o suprafaţă de 35 de metri pătraţi cu o capacitate de 70 de locuri unde copiii să-şi susţină spectacolele, dar şi o zonă de belvedere terasată unde va fi montat un telescop. Un alt proiect ce va fi realizat cu  bani europeni în valoare de 250.000 de euro, priveşte amenajarea unui debarcader în apropierea falezei. Acest proiect va fi depus spre aprobare la Flag Dobrogea Nord, în cel mult o lună. Prin Compania Naţională de Investiţii urmează să fie reabilitate şi modernizate două cămine. Este vorba de Centrul Cultural din Ovidiu şi Căminul Cultural din Poiana. Valoarea maximă a fiecărei lucrări este de 3.000.000 de lei, urmând ca autoritatea locală să suporte pentru fiecare proiect o cofinanţare în procent de 30%. Un alt proiect aprobat de consilierii locali  în şedinţa de luna trecută constă în realizarea unui parteneriat cu RAJA pentru atragerea unei investiţii pe POS Mediu, în perioada 2014-2020. Este vorba de un proiect în valoare de 8,5 milioane de euro şi prevede reabilitarea reţelei de canalizare din Ovidiu şi introducerea reţelei de canalizare în Poiana.

„ Am demonstrat că USL-ul funcţionează”

Şeful autorităţilor locale a ţinut să le mulţumească tututor celor ce au participat la acţiunile de deszăpezire de la începutul lunii februarie: „Toţi angajaţii primăriei au fost la deszăpezire, inclusiv cei de la spaţii verzi şi ajutoare sociale şi ţin să le mulţumesc pe această cale. Mai mult, un consilier local PSD şi un altul PNL, au pus la dispoziţia muncitorilor utilajele proprii pentru îndepărtarea zăpezii. Astfel am demonstrat că USL-ul funcţionează. Peste 100 de persoane au ieşit cu lopata şi au creat căi de acces către staţiile de autobuze, instituţii şi trecerile de pietoni. Astfel am putut să ne descurcăm bine în faţa intemperiilor”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top