Opinii

Ce planuri au primarii dobrogeni pentru anul 2014?

Anul 2007 a fost pentru România anul în care s-a dat start investiţiilor în partea de infrastructură folosind bani europeni, odată cu aderarea ţarii noastre la Uniunea Europeană. Deși în ultimii ani lucrurile s-au mișcat mai greoi din cauza birocrației excesive, primarii dobrogeni se luptă să treacă peste aceste piedici și chiar reușesc să modernizeze localitățile pe care le administrează. În acest context, am stat de vorbă cu o parte dintre primarii dobrogeni pentru a vedea ce proiecte au pentru anul 2014.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

Babadag – primar Georgian Caraman

,,În 2014 se vor finaliza străzile Mărășești, Fagului, Cabanei, Ocolului, Păcii, Pavel Gheorghe, Aurel Vlaicu, însemnând sistem de canalizare, rețea de apa potabilă, racorduri individuale pentru consumatorii casnici, borduri noi, trotuare, trama stradală, fie din beton rutier fie din asfalt. Sunt străzi care fac parte din proiectul demarat în 2013 și din care s-au finalizat primele 5. De asemeni, vor începe lucrările la canalizare și apă plus racorduri pe străzile Măcin, Nucilor și Valea Teilor în vederea reabilitării acestor străzi, asemeni celor enumerate mai sus, sper, până la finalul anului! Mai am în vedere pietruierea unor străzi pe care nu s-a făcut nimic, niciodată, de când există aceste străzi în nomenclator! Tot ca certitudini avem aprobarea proiectelor pentru reparații și lucrări de modernizare a Centrului Cultural din oraș, construirea unui Centru de informare turistică chiar lângă sediul Primăriei și realizarea unui centru multifuncțional în cartierul în care predominanți sunt cetățenii de etnie rromă. Suntem în fază avansată cu elaborarea proiectului pentru construirea a 60 de apartamente prin A.N.L., să sperăm că ne vom încadra în termene pentru ca lucrările să demareze chiar în cursul acestui an.”

Baia – primar Nicolae Ianuș

„Mereu avem proiecte, dar încercăm să vedem ce succes vom avea cu cele depuse deja. Sperăm ca pe viitor să facem 2 blocuri de locuințe cu 46 de apartamente în regim ANL și mai sperăm să facem și un complex sportiv. Aceste proiecte sunt depuse, aprobate și așteptăm startul lucrărilor. De asemenea, am fost selecționați în programul de reabilitare și modernizare centre culturale. Astfel vom reuși să modernizăm Căminele Culturale din satele Camena, Ceamurlia de Sus, Panduru și Caugagia. Avem și alte proiecte depuse care își așteptă rândul, proiecte de modernizare drumuri Ceamurlia de Sus, Panduru și Caugagia, canalizare Ceamurlia de Sus și Panduru. Și aceste proiecte sunt depuse, aștepăm aprobările aferente.”

Băneasa – primar Marin Ion

„În momentul de față avem depus un proiect guvernamental cu Ministerul Dezvoltării și ne luptăm să devină eligibil. Acesta constă în pietruirea a 10 km de drum între orașul Băneasa și satul Tudor Vladimirescu. Vom mai face și 2 podețe pietonale – unul în cartierul Cărpiniș și altul în satul Negureni, cu bani din bugetul local. De asemenea, vom executa și o împrejmuire obor, târg de animale. Avem un teren al primăriei, la marginea orașului pe care îl vom împrejmui și amenaja pentru locuitorii orașului. Tot din bugetul local, mai exact cel destinat cultelor, vom reabilita biserica din oraș. Lucrările  vor dura o saptămână și vor fi executate de către oamenii de la Direcția de Utilități Publice din cadrul primăriei.
Vara trecută am primit o donație generoasă din Germania și anume o mașină de pompieri, cu toate dotările necesare. Orașul Băneasa deținea o astfel de mașină doar că nu mai era în stare de funcționare. De când o avem am participat la peste 50 de incendii și la noi dar și la Dobromir și Oltina, oriunde a fost nevoie. Ce să facem, trebuie să ne ajutăm între noi, mai ales în astfel de situații. Pentru a nu se strica și acestă mașină de pompieri am construit un garaj special pentru ea și lângă acesta o magazie de lemne de care era nevoie de ceva timp.”

Hârșova – primar Tudor Nădrag

„Atunci când vine vorba de fonduri europene noi suntem pregătiți să accesăm cât mai multe fonduri. Cel mai important proiect, cu care începem deja, pentru care am semnat zilele trecute contractul de finanțare este „Reabilitarea și Modernizarea Rețelei de Străzi Urbane a Orașului Hârșova”, semnat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Proiectul are o valoare de 27.050.534 lei, din care un procent de 98% din sumă este suportat de către Uniunea Europeană și Guvernul României, iar un procent de 2% va veni din fonduri locale. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni și cuprinde reabilitarea și modernizarea a circa 10 km de străzi cu strat dublu de asfalt, borduri, trotuare și aliniamente stradale cu spații verzi. Suntem deja la procedura de demarare a achiziției publice, echipa de implementare lucrează pentru a se transmite anunțul public pe SEAP, așteptăm să vină constructori serioși. Ne dorim să avem cât mai puține necazuri la achiziția publică pentru că știm că unii au ajuns contestatari de profesie. Știm foarte bine că acest proiect este aferent exercițiului bugetar 2007-2013. Dacă până la jumătatea anului 2015 nu terminăm proiectul, cu plăți la zi cu tot, pierdem acestă investiție. În continuare așteptăm să vedem ce sesiuni de proiecte vor lansa Uniunea Europeană și Guvernul României pentru acest an, să începem să depunem proiecte cât mai multe.”

Lipniţa – primar Florin Onescu

„Bugetul pe anul 2014 a fost aprobat doar că este un buget foarte mic. Cu banii aceștia vom reuși doar să supraviețuim, să plătim iluminatul public și salariile, nimic altceva. Așteptăm să vedem pe ce măsuri se vor putea accesa proiecte în acest an, pe ce obiective.”

Nicolae Bălcescu – primar Viorel Bălan

„Noi am început munca chiar de azi cu amenajarea unui nou cimitir ortodox. E situat în imediata apropiere a celui vechi, dar va fi făcut de primărie cap-coadă. Se întinde pe 200 de mii de metri pătrați, cu împrejmuire, alei pietonale și tot ce va mai fi nevoie. Deocamdată ne rezumăm la ce trebuie să facem, vrem să asfaltăm străzile principale, iar pe cele secundare să le bituminăm. Aceste străzi sunt deja pietruite și vrem să le mai amenajăm cu bitum și cu asfalt. Din păcate bugetul local este cel pe care ne bazăm la aceste proiecte pentru că nu avem finanțări din altă parte.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top