Consiliul European

Eu sunt cel mai frumos

Eu sunt cel mai frumos, cel mai înalt, cel mai drept, cel mai cinstit, cel mai inteligent bărbat din oraşul acesta. Dar toate astea nu ar însemna nimic pentru un tanc rusesc, ce m-ar strivi sub şenile.

 

Un editorial de Răzvan PETRE

 

Vin momente în viaţa fiecărui om în care toată încrederea sa în sistemele de valori şi în respectul pentru drepturile individuale sunt zdruncinate. Un astfel de moment este acum, când Rusia a invadat Georgia. Acest act de război are valoarea de a reduce la tăcere toate vocile care anunţau un secol XXI luminat, clădit pe respectul universal al drepturilor omului, pe globalizare şi uniformizare, care anunţau triumful civilizaţiei şi începutul celor „o mie de ani pace” din profeţia biblică.

Cu tupeu, în văzul întregii lumi, armata rusă a invadat Georgia. Arborând, ca motiv, menţinerea păcii, ruşii au bombardat, au mitraliat, au jefuit, au ucis. Când acest motiv de faţadă a expirat, Rusia a invocat dreptul de a-şi proteja propriii cetăţeni (majoritatea rezidenţilor abhazi şi oseţi au şi cetăţenie rusă). Această „apărare” a constat în bombardarea oraşelor gruzine, a porturilor şi aeroporturilor civile. Supusă unei presiuni crescânde din partea comunităţii internaţionale, Rusia a pus, oficial, capăt ofensivei sale în inima Georgiei. Cu toate acestea, soldaţii ruşi sunt staţionaţi în Georgia ca forţă de ocupaţie, ce îi protejează pe bravii bandiţi oseţi, care se vor întoarce acasă victorioşi şi cu câte cinşpe ceasuri la fiecare mână.

Invazia armatei ruse face să revină în memorie episoade numeroase din istoria mai recentă şi mai îndepărtată. Războioul din Transnistria, invazia Cehoslovaciei şi Poloniei de către armatele lui Hitler, independenţa autodeclarată a provinciei Kosovo. Ruşii spun, cu nesimţire, că vor să apere pacea. Cu tunul, cu bomba, şi cu glonţul. Că vor să oprească, prin intervenţie armată, un război – între cine? Păi, la fel ca în Transnistria, între forţele unei administraţii legitime şi… armata rusă şi teroriştii înarmaţi de ea. După ce armata rusă intervine pentru a opri războiul dintre armata rusă şi altcineva, oficialii de la Moscova ne mai spun şi că doresc să protejeze cetăţenii ruşi din georgia. Hehe, acelaşi motiv l-a invocat Hitler când a ocupat Sudeţii, apoi întreaga Cehislovacie. Sau când a început Al Doilea Război Mondial, având ca pretext protejarea cetăţenilor germani din regiunea Danzig/Gdansk. Dincolo de aceste perdele de fum subţiri ca foia de hârtie, lumea nu e chiar atât de proastă pe cât se declară. Peste tot, în România, în Europa, în America se ştie că asistăm la o invazie brutală. Dar corectitudinea politică îi împiedică pe politicieni să spună lucrurilor pe nume.

UE stă cu mâinile încrucişate, pentru că depinde de gazul rusesc. NATO nu se pune cu Rusia. ONU e o fată bătrână, paralizată de dreptul de veto pe care Rusia îl are în Consiliul de Securitate. Rând pe rând, se duc dracului toate lozincile grandioase, toată încrederea omului de rând în ideea unei autorităţi lumeşti autentic obiective, care să rezolve orice problemă şi care să apere indivizii de crime şi injustiţie. Şi nu e vorba aici doar de acţiunile Rusiei – SUA a invadat pe motive la fel de false Afganistanul şi Irakul, fără ca cineva să poată ridica un deget împotrivă. Până şi puterile de mâna a doua îşi pot permite mici invazii şi barbarii, fără să rişte represalii serioase din partea comunităţii internaţionale.

În tot acest peisaj dezolant se mai strecoară, totuşi, o rază de lumină. Zilele trecute, echipa de gimnastică feminină a României a luat medalia de bronz la Olimpiadă. E o mică consolare, şi o umbră de speranţă. Sportul rămâne unul din ultimele domenii în care valorile individuale primează în faţa marilor puteri, a banilor şi deciziilor brutale. O medalie de bronz, după SUA (care investeşte în gimnastică mai mult ca toate celelalte ţări la un loc) şi China (unde Partidul mână cum vrea miliardul de chinezi) valorează, uneori, mai mult decât una de aur.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top