Ştiri

Apropierea alegerilor calmează disputele din PDL Constanţa

Apropierea perioadei preelectorale îi forţează pe liderii PDL să îşi reconsidere poziţiile.

 

Un articol de Răzvan PETRE

 

În acest context, puncte de vedere radical diferite ale celor două tabere se mai îndulcesc, o reconciliere fiind acum mai posibilă decât părea în urmă cu doar două săptămâni. Pe lista celor sacrificaţi se înscriu Stelian Duţu, exclus de conducerea centrală pentru deservicii de imagine, Ion Popescu, contestat de membrii cu ştate vechi şi Adrian Chiriţă, care s-a retras din funcţia de vice-preşedinte pentru a-i face loc lui Constantin Chirilă.

 

Ales preşedinte al organizaţiei judeţene pe 2 august, în şedinţă extraordinară, Constantin Chirilă pare să fie atât pe placul filialelor locale, cât şi în vederile liderilor de la centru. Deşi a fost ales preşedinte de către membrii ce se opun schimbărilor făcute în PDL sub tutela Elenei Udrea, profilul moral şi experienţa politică ale lui Chirilă au făcut ca organizaţia centrală să îi confirme autoritatea, el fiind inclus şi în noua schemă de conducere a filialei judeţene. Aceasta în condiţiile în care deciziile adoptate la 2 august la Constanţa au fost respinse în bloc de conducerea centrală, fiind invocat faptul că şedinţa respectivă a fost nestatutară.

Un alt semn al reconcilierii celor două tabere din PDL Constanţa este acela că Chirilă a anunţat că se va pronunţa asupra acceptării sau refuzului funcţiei ce i s-a oferit, de-abia după ce se va consulta personal cu Emil Boc şi cu Teodor Stolojan. El a evitat astfel un refuz ce ar fi însemnat continuarea frondei faţă de deciziile impuse de Elena Udrea, preferând să deschidă un dialog cu şefii partidului.

 

Grijă mare din partea organizaţiei centrale

 

Pare din ce în ce mai clar că, în spatele declaraţiilor reci din ultima perioadă, liderii de la Bucureşti ai Partidului Democrat Liberal încep să aibă o abordare diferită faţă de organizaţia judeţeană Constanţa. După ce disensiunile din sânul filialei PDL Constanţa au ajuns subiect de dispută la nivelul întregii ţări, şefii democrat liberali par să regrete delegarea Elenei Udrea pentru a rezolva problemele din filiala de la malul mării, sau, cel puţin, par să se fi hotărât să se implice personal în aplanarea conflictului.

Cu toate că, oficial, Valeriu Stoica şi Elena Udrea coordonează în continuare filiala constanţa a PDL, cei doi nu şi-au mai făcut simţită prezenţa, nici fizic, şi nici prin declaraţii publice. La puţin timp după ce a fost confirmat ca proaspăt preşedinte al PDL Constanţa, Mircea Banias a anunţat că preşedintele PDL, Emil Boc, şi prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan doresc să se ocupe îndeaproape de echipa de la Constanta, ei având programată o descindere la malul mării în weekendul trecut. Cu toate acestea, întâlnirea dintre şefii democrat liberali de la centru şi cei locali nu a mai avut locali, Boc şi Stolojan evitând astfel suprapunerea programului lor cu cel al preşedintelui Băsescu (prezent la Constanţa cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei). Motivul oficial a fost agenda încărcata a liderilor democrat-liberali, care nu le-a permis venirea la Constanţa. „În această situaţie, eu, împreună cu o delegaţie de colegi din Biroul Permanent Judeţean, mă voi deplasa, duminică, la Bucureşti. La întâlnire a fost invitat şi va participa şi Constantin Chirilă, cooptat în BPJ în funcţia de prim-vicepreşedinte”, a declarat Mircea Banias.

 

Udrea continuă să se joace cu focul

 

Moda Internetului, care pare să fie adoptată de cei mai mulţi politicieni contemporani, a făcut, în mod sigur, o victimă în persoana Elenei Udrea. De luni bune, blogul secretarei generale a PDL a devenit un soi de canal de comunicare semi-oficial al activităţii PDL. Întrucât comentariile postate de Elena Udrea pe blogul personal au ajuns, nu o singură dată, pe prima pagină a ziarelor centrale şi locale, se pare că blonda secretară este încurajată să exploreze acest mediu de comunicare neconvenţional.

Săptămâna trecută, Udrea a recidivat, cu un comentariu la adresa lui Stelian Duţu şi a organizaţiei PDL Constanţa. Răspunzând unei întrebări ce părea să fie „servită”, Udrea a declarat că excluderea din PDL a deputatului Stelian Duţu va permite revenirea la normalitate. „Multe interese personale şi multe orgolii, dar până la urmă aşa este peste tot în politică. Agitatorul-şef, Duţu, a fost exclus, aşa că lucrurile vor putea intra în normal, spre supărarea PSD”, a menţionat secretarul executiv al PD-L. Elena Udrea a continuat astfel un periculos joc cu focul, întrucât a reînviat acuzaţiile că mai mulţi dintre membrii recent excluşi sunt oamenii PSD-ului. Dacă această afirmaţie pare justificată în câteva cazuri, cele mai multe dintre persoanele vizate de această generalizare periculoasă nu au nici o treabă cu partidul lui Radu Mazăre, putând să se simtă insultaţi de atitudinea Elenei Udrea.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top