Energie si dolari

„Şpaga pentru a fi tratat. Aici este adevărata problemă!”

Ioan Tofolean şi Adrian Sasu, realizatorul emisiunii „2h cu Sasu” (CTV) promovează abolirea mitei din Sănătate

 

Adrian Sasu, realizatorul emisiunii „2h cu Sasu”, este iniţiatorul unui proiect care are ca scop rezolvarea celei mai frecvente probleme în sistemul sanitar: condiţionarea actului medical prin dare şi luare bani. Conform proiectului, medicii care nu iau şpagă vor fi nevoiţi să poarte, timp de o lună, o banderolă inscripţionată cu mesajul „Respect sistemul sanitar”. Săptămâna viitoare va avea loc o conferinţă de presă pe această temă, la care va participa şi managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Ioan Tofolean.

 

Un interviu realizat de Andreea PAVEL

 

 

DEZVĂLUIRI: Cum ţi-a venit ideea proiectului?

 

Adrian Sasu: Îl aveam invitat în emisiune (2h cu Sasu) pe purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Florian Stoian, cu care discutam despre problemele sistemului sanitar. În urma numeroaselor apeluri telefonice primite din partea telespectatorilor, din păcate discuţia s-a canalizat pe una dintre cele mai grave probleme şi anume „şpaga”. Atunci mi-a venit ideea de a realiza o campanie care să aducă un beneficiu atât sistemului sanitar, cât şi pacienţilor.

 

DEZVĂLUIRI: Ce îşi propune proiectul şi care ar fi rezultatele scontate?

 

A.S.: Ideea proiectului este foarte simplă. Personalul medical care nu condiţionează actul medical, care nu face discriminare între pacienţi şi face tot ce este posibil pentru un act medical de calitate, va purta benevol o banderolă pe care este inscripţionat mesajul RESPECT SISTEMUL SANITAR. Totodată, proiectul se vrea a fi un parteneriat între sistemul sanitar, societatea civila şi mass –  media. Scopul acestei campanii este de a întări ideea că pentru a avea o societate sănătoasă avem nevoie de un sistem sanitar sănătos. Îmi doresc să cred că acest demers va fi îmbrăţişat şi la nivel naţional şi astfel se va putea schimba în bine mentalitatea fiecăruia dintre noi, pacient, cadru medical, sau angajat al Ministerului Sănătăţii.

 

DEZVĂLUIRI: Cum a răspuns conducerea spitalului la propunere?

 

A.S.: Ideea a fost percepută pozitiv încă din primul moment. Bineînţeles că a fost dezbătută în cadrul unităţii sanitare, iar răspunsul definitiv al conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost afirmativ.

 

DEZVĂLUIRI: Se va rezolva, prin această iniţiativă, problema cadorisirii medicilor cu „mici atenţii”?

A.S.: Nu cred că este ceva în neregulă ca după săvârşirea actului medical, pacientul să ofere o atenţie doctorului, sub orice formă ar fi ea şi asta pentru că a fost mulţumit de serviciile aduse. Însă este important să se rezolve condiţionarea actului medical. Mai pe româneşte: şpaga pentru a fi tratat. Aici este adevărata problemă.

 

DEZVĂLUIRI: A mai existat vreo iniţiativă asemănătoare în România?

 

A.S.: Din cunoştinţele mele nu.

 

DEZVĂLUIRI: Cum te aştepţi să primească mass-media proiectul?

 

A.S.: Mă aştept să îmbrăţişeze ideea mea şi să nu o interpreteze greşit. Sper ca prin promovarea acestei iniţiative să participe activ la o schimbare de mentalitate.

 

DEZVĂLUIRI:  Dar medicii, cum vor reacţiona la propunere?

 

A.S.: Dacă sunt obişnuiţi să ia şpagă, pesemne că vor fi puţin cârcotaşi şi este lesne de înţeles de ce. Însă dacă sunt nişte oameni corecţi şi respectă sistemul sanitar nu cred că nu vor fi de acord cu această idee.

 

DEZVĂLUIRI: Care crezi că va fi reacţia celorlalte instituţii din domeniu, spre exemplu Ministerul Sănătăţii?

 

A.S.: Dacă vor avea o reacţie pozitivă înseamnă că şi ei respectă sistemul sanitar. Vreau să cred că îl vor percepe ca pe un demers pozitiv şi să conştientizeze importanţa sistemului sanitar din viaţa fiecăruia dintre noi.

 

DEZVĂLUIRI: Cum vezi lucrurile desfăşurându-se peste o lună, după încheierea campaniei? Vor reveni la „normal”? Vei fi reuşit să schimbi cumva lucrurile? La ce nivel?

 

A.S.: Totul depinde de noi toţi, societatea civila, mass – media şi bineînţeles de toţi cei implicaţi în sistemul sanitar de la ministru,  până la infirmieră. Gândiţi-vă puţin cât de mult înseamnă pentru fiecare sănătatea. Cred că se poate să trecem la un alt nivel şi să tratăm lucrurile cu mai multă responsabilitate.


Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top